Rendőrségi

2012.01.19. 14:21

A fiú, aki túlélte az áramütést

Belegondolni is borzasztó, mit érezhetett Harasztovics Tamás, amikor tavaly szeptember 28-án a dabronci üzemcsarnok mellett magához tért. Nem érezte a kezét, a lábait, és amikor oldalra nézett, azt látta, hogy az édesapját újraélesztik.

Nagy Ildikó

A 22 éves Harasztovics Tamás volt a dabronci áramütéses munkabaleset egyik sérültje. A másik, legsúlyosabb sérült - az édesapja - meghalt - írja laptársunk, a Vas Népe.

Apa és fia: az akkor 44 éves szombathelyi Harasztovics Attila és 21 éves, a technikumi iskolapadból épphogy kikerült fia, Tamás segédmunkásként dolgoztak a dabronci üzemcsarnoknál. Egy fiatal szombathelyi cégvezető alkalmazta őket. Legalábbis azt hitték... Szeptember 28-án a fiú már harmadik napja dolgozott, az apja aznap volt ott először. Egy másik, zalai cég bádogosai is dolgoztak a csarnoknál, éppen a fémállványt akarták arrébb tolni, amikor az megakadt egy gödörben. Segítséget kértek, apa és fia pedig első szóra ugrottak. A fémállvány elakadt a középfeszültségű vezetékben, az áramütésben két zalai munkás meghalt, másik kettő zalai megsérült. A szombathelyi apát újraélesztették, mélyaltatásban tartották, majd éber kómába esett. Kommunikálni nem tudott, tüdőgyulladást kapott, tavaly novemberben meghalt. Fia, Tamás az ajkai kórházból a győribe került, több plasztikai műtétje volt. Édesanyjuk  aki Tamáson kívül még két iskolás gyerekről gondoskodik  felváltva járt a kórházba a férjéhez és a fiához. Közben kiderült, hogy a szombathelyi vállalkozó egyiküket sem jelentette be, sőt: hamis tanúzásra akarta rábírni Tamást. Kérte, mondja azt, hogy csak munkát nézni mentek Dabroncra, és ott  magánemberként segítettek a zalaiaknak. A cégvezető azóta sem kereste a családot, pedig Tamás kétnapi bérével és a benzinköltséggel is tartozik - ha egyéb segítséget nem is, annyit azért elvártak volna tőle, hogy az elvégzett munkát kifizesse. A legyengült és lesoványodott Tamás most munkát keres, hogy segítsen édesanyjának. És reméli, hogy előbb-utóbb kiderül az igazság.

A három halálos áldozatot követelő ügyben a Veszprém megyei munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség folytat vizsgálatot, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt nyomoz. Immár négy hónapja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!