Rendőrségi

2010.12.01. 14:30

Rablásért 25 évre ítéletek három férfit

Összesen 25 év fegyházbüntetésre ítélt három férfit csoportosan, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett rablás bűntette miatt jogerősen a Nógrád Megyei Bíróság - közölte a bíróság szóvivője szerdán.

MTI

Barsi József elmondta: a megyei bíróság valamennyi vádlott esetében két évvel súlyosbította a Pásztói Városi Bíróság korábbi, első fokon hozott ítéletét. Így az elsőrendű vádlott 8 év 6 hónap, a másodrendű 9 év 6 hónap, míg a harmadrendű vádlott 7 év fegyházbüntetést kapott.
   
A három, Jobbágyiban élő férfi Pásztón követte el a rablásokat két idős, elesett, egyedülálló sértettnél, több alkalommal visszatértek ezekre a helyekre 2009 decemberében és ez év januárjában. Ezt is súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, mint ahogy azt is, hogy jelentősen elszaporodtak az erőszakos bűncselekmények, ezért a társadalom védelme érdekében szükségesnek ítélte a korábbi büntetési tételek szigorítását - mondta a szóvivő.
   
Barsi József ismertette: az idős nőt és a férfit is az utcán követték a vádlottak, hogy megtudják, hol laknak, majd minden alkalommal vonattal utaztak Pásztóra az esti órákban.
   
Az asszonynál a tettesek négy alkalommal követtek el, illetve kíséreltek meg rablást. Az első alkalommal 80 ezer, ezután 3 ezer forintot vittek el, az utolsó két esetben viszont üres kézzel távoztak, de eközben befogták a sértett száját, az ágyra lökték őt és lenyomva tartották, amíg átkutatták a lakást.
   
A férfihoz kétszer mentek el. Az első alkalommal megfenyegették, majd kutatni kezdtek és megtalálták a tulajdonos összekuporgatott 200 ezer forintját. Az idős ember könyörgött, hogy ne vigyék el a pénzét, erre két tízezrest visszaadtak neki. Másodszor az ágyra nyomták a férfit, zsebkést tartottak a nyakához és azzal fenyegették, hogy rányomják a fejét a tűzhelyre. Ekkor a férfi fogason lévő kabátjában találták meg maradék 30 ezer forintját.
   
Barsi József közölte: az első- és a másodrendű vádlottat másik bíróság már bűnösnek találta más bűncselekményekben, a rablásokat próbára bocsátásuk idején követték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!