Rendőrségi

2010.12.14. 17:01

Orvhorgászok rendőrkézen

Két orvhorgász párost fogtak el Kisköre, illetve Fegyvernek térségében halőrök segítségével a rendőrök.

MTI

A Kiskörei Rendőrőrs rendőre két halőrrel az elmúlt hétvégén tetten ért két férfit, akik a Tisza holtágában engedély nélkül mintegy 40 kilogramm halat fogtak az egész vízfelületet befogó hálóval. Amikor a tolvajok észlelték a rendőrt és a halőröket, a náluk lévő két, hallal teli zsákot eldobva futni kezdtek. A rendőrök utolérték a 24 és 18 éves fiatalembert, akiket korábbi bűncselekmények kapcsán már ismertek. Velük szemben állatkínzás és lopás miatt indított eljárást a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság - közölte a Szolnok megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
   
Pásztorné Kovács Ágnes főhadnagy beszámolója szerint a második esetben hétfőn, az esti órákban egy halőr kért segítséget a rendőrségtől, mivel szintén két férfit látott Fegyvernek külterületén a Holt-Tiszán "gereblyézéses" módszerrel horgászni. A kiérkező rendőrök elfogták a két orvhorgászt, akiknél egy 15 kilogrammos busát találtak. A vízirendészet ellenük állatkínzás vétsége miatt indított eljárást.
   
A "gereblyézés" Magyarországon 2004-től bűncselekmény és akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Azt jelenti, hogy az  orvhorgász hármas- vagy száruknál összeerősített, nagyobb horgokat  húz, rángat a vízfenék felett, amelyek beleakadnak a hal testébe. Főleg fehér és pettyes busára szoktak így horgászni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!