Rendőrségi

2010.10.26. 11:33

Félmillió forintjába került az "önkormányzati segély"

Pénzt ígérve jutott be a lakásba, ám félmillió forinttal távozott egy csaló Nagykanizsán hétfő délelőtt. A dél-zalai város rendőrkapitányságán lopás bűncselekménye miatt indítottak nyomozást.

zaol.hu

Október 25-én, hétfőn délelőtt egy nyugdíjas nagykanizsai férfi tett bejelentést a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra, miszerint 10 perccel korábban egy középkorú férfi ment be hozzá, aki elmondta, hogy az önkormányzattól segélyt hozott, de előtte egy 10 ezer forintos bankjegyet kért, mivel elmondása szerint annak sorszámát fel kellett írnia.

Ekkor a sértett a szobából kihozta a pénztárcáját, melyben megközelítőleg 500 ezer forint volt. Ezt követően még közüzemi számlát is kért tőle az ismeretlen. Amíg a bejelentő ezt kereste, a pénztárcát ott hagyta a konyhában. Mikor visszament, az ismeretlen férfi elköszönt és távozott a lakásból. Ekkor vette észre, hogy a pénztárca a benne lévő pénzzel és személyes irataival együtt eltűnt.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányságon lopás bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indítottak az ismeretlen tettes felkutatására.



A RENDŐRSÉG FIGYELMEZTETÉSE

Szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adásvétel, vagy kölcsön. Széles a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen és ehhez hasonló történetekkel akarnak gyanútlan áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzve és figyelmüket elterelve értékeket lopjanak el tőlük.

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

• Első és legfontosabb szempont, hogy ne engedjenek be idegent a lakásba!

• Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjenek meg róla, hogy valóban az-e, akinek mondja magát (kérjék el igazolványát, telefonon érdeklődjenek az adott szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat)!

• A közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, azt átutalással rendezik! Szakembereik nagyon ritkán keresik fel a fogyasztókat, de akkor is rendszerint előre értesítik az ügyfelet az ellenőrzésről. A szolgáltatók szakemberei minden esetben igazolvánnyal igazolják önmagukat.

• Mindig győződjenek meg arról, hogy kinek és miért adnak ki pénzt! Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy idegen, hívják fel Önök a családtagot, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban megegyeztek-e a pénzátadásról!

• Javasoljuk, hogy nagyobb összegű készpénzüket ne otthon tárolják, hanem valamely pénzintézetben helyezzék el!

• Fordítsanak figyelmet a lakókörnyezetükben bámészkodó idegenekre! Ha ilyen személy az Önök környezetében lakókról érdeklődik, adjanak kitérő választ!

• Nagy segítség a rendőrség számára, ha minél jobb személyleírást tudnak adni az idegenről és megjegyzik gépkocsijának rendszámát. Amennyiben pedig megtörténik a baj, ne változtassák meg a helyszínt, ne takarítsanak fel, ne mosogassák el például a vízkérés ürügyén bekopogtató idegen után a poharat, hiszen így fontos nyomok is elveszhetnek!

• Minden gyanús körülmény esetén értesítsék a rendőrséget, mivel közös érdekünk, hogy ne váljon senki áldozattá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!