Rendőrségi

2010.01.07. 13:22

Vonat és traktor ütközött Zalakomárnál - a MÁV mondta le a vonatpótló buszokat (fotókkal)

A Zala Volán két autóbuszt biztosított volna a csütörtök délelőtt, Zalakomárnál történt, szerencsés kimenetelű vonatbalesethez az utasok továbbszállítására, de a MÁV lemondta a megrendelt buszokat - közölte a zalai busztársaság személyközlekedési üzletágának igazgatója csütörtökön.

zaol.hu

Busa Csaba cáfolta az MTI-nek a Mávinform korábbi tájékoztatását, amely szerint a helyi Volán társaság nem tudott pótlóbuszokat küldeni. Peiper Károly  korábban ugyanis azt közölte, hogy emiatt kellett a vonatokon várniuk az utasoknak arra, hogy újrainduljon a forgalom.
   
A Zala Volán igazgatója ezzel szemben azt mondta: a MÁV két autóbuszt rendelt, amelyet biztosított is a társaságuk. Ugyanakkor kiderült, hogy a baleset helyszínét a buszok a hó miatt nem tudják közvetlenül megközelíteni, az utasoknak így több száz métert kellett volna gyalogosan megtenni, ezért a MÁV lemondta a buszok megrendelését.
    
A  baleset délelőtt fél 11 előtt, a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonalon történt. Egy nagy teljesítményű traktor Zalakomárban, a Hunyadi utcai vasúti átjáróban hajtott neki az ott áthaladó vonatnak. Sem a vontató sofőrje, sem a vonat utasai nem sérültek meg. 

   
A sofőr annyit mondott: szerinte nem váltott pirosra a fényjelző, fehéren világított. Nem látta az érkező szerelvényt, ezért már fékezni sem tudott.
   
Az ütközés erejére jellemző, hogy a traktor megpördült a tengelye körül, több mint egyméteres átmérőjű jobb első gumija a tárcsáról leszakadva mintegy száz méterre repült. Az alkatrészdarabok a sínek mentén szintén legalább száz méter hosszan szóródtak szét.
   
A vonat egy egyesített szerelvény volt, a Velencéből Budapestre tartó Venezia expresszhez kapcsoltak magyar vagonokat. A traktoros az első, MÁV-személykocsinak ütközött, részben behorpasztotta annak oldalát és szétszakította a nagyfeszültségű villamos kábeleket, amitől megszűnt a fűtés a vonaton. Két másik kocsi oldalát is végighúzta a traktor.


A vonatot a zalakomári vasútállomáson állították félre, hogy a megsérült első három vagont lekapcsolják a szerelvényről; az utasokat az étkezőkocsiban forró italokkal látták el. Értesüléseink szerint nem sokkal 13 óra előtt az utasok egy része továbbutazott egy Nagykanizsáról érkező vonattal. A külföldi kocsikat várhatóan kora délután indítják tovább.
   
A Mávinform sajtóügyeletese, Peiper Károly korábban azt közölte: a helyi Volán társaság nem tudott pótlóbuszokat küldeni, ezért kellett a vonatokon várniuk az utasoknak arra, hogy újrainduljon a forgalom.
   
A vasúti pályaszakaszon a forgalom addig szünetelt, amíg a kocsit a tűzoltóság mozgásképessé tette.

   
A Nagykanizsai Rendőrkapitányságon vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárás keretében vizsgálják a baleset körülményeit - értesült honlapunk Csizmazia Pétertől, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Forrás: ZH, MTI

A balesetről még részletesebben pénteki cikkünkben olvashat ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!