2015.04.22. 14:57
Erdei gombás betyárleves recept
Olvasónk Kovács Sándor receptje.
Hozzávalók:
1 nagyobb fej hagyma
50 dkg csiperkegomba
10 dkg füstölt szalonna
25 dkg lángolt kolbász
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
só
bors
ételízesítő
3 evőkanál pirospaprika
2 teáskanál szétmorzsolt kakukkfű
1 csokor petrezselyemzöld
A csipetkéhez:
10 dkg liszt
1 tojás só
Elkészítés
Apró kockára vágjuk a szalonnát, és egy mély lábasban pirosra sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott hagymát és a szépen felszeletelt gombát. A zöldségeket a szalonna zsírjában puhára pároljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel, sózzuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel (vagy erőlevessel). Beletesszük a felkarikázott lángolt kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. A csipetkéhez a tojásból, lisztből sóval keményebb tésztát gyúrunk, amelyből lisztes kézzel ujjbegynyi darabokat csípünk a levesbe. Kb. 10 percig főzzük a csipetkét, majd a tejfölt a liszttel simára keverve behabarjuk a levest. Tálalás előtt megszórjuk egy csokor apróra vágott petrezselyemmel.