Púder Nélkül

2015.03.18. 13:30

Aludjunk meztelenül, egészséges

Van aki a csipkés babydollra, más a kinyúlt pólóra esküszik hálóruha gyanánt, ám akadnak, akik nem cifrázzák, pucéran térnek nyugovóra. Jól teszik.

Magyar Hajnalka

Az alváskutatók ugyanis állítják, ha meztelenül alszunk, jobb az alvás minősége, nagyobb az esély a kapcsolaterősítő szexre, és még a kalóriák is intenzívebben égnek. A titok abban rejlik, hogy a jó alvás egyik feltétele, hogy a testhőmérsékletünk legalább fél fokkal csökkenjen. Ezt azonban igen nehéz elérni, ha amolyan nagymamás flanel hálóinget, netán bolyhos pizsamát öltünk. Ha azonban a testhőmérsékletünk nem csökken, az agyunk folyamatosan éberkedik, kutatja, mi akadályozza az alvást. Mi meg forgolódunk, épp csak szundítunk, s nem lesz lehetőségünk a regeneráló, s az emlékek beágyazódását segítő mélyalvásra. Pucéran persze könnyebben lehűl a test, ám arra ügyelnünk kell, hogy a kezünk és lábunk meleg maradjon, mert ha végtagjaink hidegek, s így összehúzódnak bennük a vérerek, nem lesz sikeres a szervezet hűtő akciója. Ebből is látható, nincs egyszerű dolga az alváskutatóknak.

A pucéran alvás és a hálótárssal való összebújás növeli az oxytocin termelését is, aminek számos üdvös hatása van, csökkenti a vérnyomást és segít ellazulni. Nemcsak magunkat szükséges lehűteni az alváshoz, hanem a szobát is. A hidegben alvás ugyanis aktivizálja a barna zsírszövetet, ami a felesleges kalóriák elégetésében jeleskedik. A kutatók azt is bizonyították, csak legenda, hogy az éjfél előtti alvás „hatékonyabb".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!