Púder Nélkül

2010.12.15. 09:19

Mit kapjon a gyerek karácsonyra?

Mit kapjon a gyerek karácsonyra? Hiszen már annyi játéka van, hogy kidagad a szekrény. De mégis. Hogy´ nézne ki az ünnep játék nélkül...? Sok szülő küzd manapság e dilemmával. Ha már úgyis megnyílnak a pénztárcák, legalább kerüljön értelmes ajándék a fa alá. De milyen a jó játék? – válaszért Gaál Tímea gyermekpszichológushoz fordultunk.

Magyar Hajnalka

– Olyan, ami nincs teljesen kész... – hangzik az egyszerű válasz. – Tehát amit a gyerek bárhogyan, bármivé alakíthat, kedve, ötlete, aktuális feszültségei, fantáziája szerint. Sok játék sorolható e körbe, s nem éppen a legcsillogóbbak. Az ajándékozási lázban égő szülők gyakorta belesétálnak a csapdába: a legdrágább, legfényesebb, legtökéletesebb játékot választják, néha erőn felül is áldoznak rá. Pedig egy önjáró robot legfeljebb fél óráig izgalmas, s mivel sem szétszedni nem lehet (legfeljebb egyszer...), sem összerakni, hamar kimeríti a gyerekek érdeklődését.

De akkor mi a jó irány? A szakember elsőként a különféle építőjátékokat említi, továbbá a szerelő készleteket, s mindenféle, konstruktivitásra ösztönző összerakóst. E nagy csoporton túl fontosak még a szerepjátékot segítő készletek: babakonyha, edénykék, autószerelőszett. Hiszen a gyerek arra vágyik legjobban, hogy azt csinálja, amit a szülei. Ha ehhez kézre álló eszközöket kap, hónapokig is kitart az érdeklődés. A babák ugyancsak többféle célt szolgálhatnak. A kicsik számára pusztán az a lényeg, hogy puha, hurcolható és kisbaba formájú legyen. A nagyobbaknál azonban már számít, hogy öltöztetni is lehessen, hiszen így sokkal életszerűbb napirendet lehet velük lejátszani: sétához öltöztetjük, fürdetéshez vetkőztetjük, stb. A legnagyobbak pedig maguk tervezhetnek és varrhatnak ruhákat a babáknak, erre ösztönző készletek is kaphatók már.

– Mi a helyzet a plüssökkel? Megvegyük-e a 12. rózsaszín pónit, ha odavan érte a gyerek? – vetjük fel.
– Ha gyűjti a pónikat, s hónapok óta nyüstöl bennünket az újabbért, akkor határozottan igen – feleli Gaál Tímea. – Mert fontos neki, vár és számít rá. A plüssöket nem lehet „megúszni”. Puhák, aranyosak, gyűjthetők, mindez együtt nagyon csábító. Ráadásul kedves hálótársak, s az otthoni biztonságot képviselik idegenben. A gyerekeknek egyszerűen sosem elég belőlük, holott a szülőnek néha már nagyon is. Megjegyzem, némelyik felnőtt kulcstartóján szintén fityeg egy-egy kis puha állatfigura...
A társasjáték szintén jó választás. Segítségével már 3 éves korban megkezdődhet a gyerekek együttműködésre, a szabályok elfogadására, a veszteség, nyereség elviselésére való nevelése. A közös játék örömeiről nem is szólva.

– Az óvodai játékarzenál mennyire felel meg az elvárásoknak? – tudakoljuk.
– Lehet, hogy meglepően hangzik, de az óvodákban több a hasznos játék, mint a legtöbb, anyagilag jól eleresztett háztartásban. Az óvónők a felkészültségük és a korlátozott anyagi lehetőségek miatt eleve csak olyan játékokat vesznek meg, amiről biztosan tudják, hogy hosszú távon leköti a gyerekeket. Emellett sok energiát fektetnek abba is, hogy a tárgyakon túl a közösségi, a szabály- és a körjátékok is hozzátegyék a magukét a gyerekek fejlődéséhez.

– S mit mondhatunk el az üzletek kínálatáról? Találunk kellő választékot jó játékból?
– Ha ellen tudunk állni a reklámok áradatának, és szánunk egy kis időt a válogatásra, akkor igen. Ne dőljünk be a reklámok által gerjesztett üzenetnek, hogy a gyerek csak evvel és evvel a csodaszerkentyűvel lesz boldog. Nem igaz. Maradjunk a klasszikus értékeknél, a jobb játékboltok eladói segítségünkre lesznek a választásban. E gondolat nyomán elmélázunk, régen generációk nőttek fel boltban vehető játékok nélkül, mégis egészséges és kreatív szellemű felnőttekké váltak. A gyerek fejlődéséhez ugyanis alapvetően két dolog nélkülözhetetlen: a szülők által nyújtott érzelmi biztonság és a játék. Ez utóbbihoz kellenek kellékek, alakítható tárgyak, de ezeket sem feltétlenül fontos boltban megvenni. A felfordított szék is lehet hajó, a pléd sátor vagy barlang, a lavór űrhajó. A saját készítésű dolgoknak amúgy is nagyobb a becsülete, minden szülő tudja, hogy a gyerek papírból, fadarabokból, kavicsokból kreált játékait nagy becsben kell tartani. Mert ragaszkodik hozzájuk, s mert tényleg játszik velük... 

 – A gyerekek, a rengeteg csicsás, csillogó holmi ellenére meglepő módon megőrizték vonzódásukat az egyszerű, természetes és ízléses játékok iránt – osztja meg velünk tapasztalatait Gaál Tímea. – A gyurma, a pamut, a rongybaba, a fajáték, ma is nagy vonzerővel bír. Nem véletlenül, hiszen ezek az anyagok régóta, genetikusan ismerősek az érzékszerveink számára. Vágyjuk megfogni, tapogatni, összenyomni, hajlítani, befirkálni, alakítani őket. Nincs is ezeknél jobb játék...

– A gyerekek, a rengeteg csicsás, csillogó holmi ellenére meglepő módon megőrizték vonzódásukat az egyszerű, természetes és ízléses játékok iránt – osztja meg velünk tapasztalatait Gaál Tímea.

– A gyurma, a pamut, a rongybaba, a fajáték, ma is nagy vonzerővel bír. Nem véletlenül, hiszen ezek az anyagok régóta, genetikusan ismerősek az érzékszerveink számára. Vágyjuk megfogni, tapogatni, összenyomni, hajlítani, befirkálni, alakítani őket. Nincs is ezeknél jobb játék...  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!