Púder Nélkül

2010.11.09. 12:07

Híres aktfotókat és Dalí Playmate-jét árverezi el a Playboy

Többek között Salvador Dalí munkáját és híres aktfotókat árverez el gyűjteményéből a Playboy magazin a Christie's aukciósház decemberi New York-i aukcióján.

PLT

A Christie's The Year of The Rabbit (A nyúl éve) címmel rendezi meg a licitet december 8-án. Az árverésre bocsátott darabok között kortárs festmények és híres fotográfiák is szerepelnek.
   
Hugh Hefner, a magazin 83 éves alapítója az aukciósházzal közösen kiadott közleményében úgy fogalmazott, az árverés emlékek hosszú sorát jelenti számára, de egyben lehetőség arra, hogy tisztelegjenek azok előtt, akikkel együtt dolgoztak, valamint hogy megosszák legjobb pillanataikat a gyűjtőkkel.
   
A várakozások szerint a kalapács alá kerülő kollekció 3-4,5 millió dolláros (592,8-888,5 millió forintos) bevételt hoz. A Christie's első alkalommal 2003-ban rendezett árverést az akkor fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő "nyuszis magazin" gyűjteményéből.
   
A decemberi aukción kalapács alá kerül Salvador Dalí Playmate című festménye. A spanyol művész 1966-ban vetette vászonra a képet, amely a magazin 1967 januári számában jelent meg, az eredeti alkotás eddig Hefner szobájában lógott a mágnás kaliforniai villájában. A Playmate leütési árát 100-150 ezer dollár (19,7-29,6 millió forint) közé várják.
   
Az árverés vezető tétele mindazonáltal Tom Wesselmann amerikai pop-art festő Mouth 8 című műve lesz. Az aktképeiről ismert művész szintén 1966-ban készítette a képet, értékét 2-3 millió dollár (394,8-592,3 millió forint) közé becsülik.
   
Kalapács alá kerül Alberto Vargas akvarelljei közül néhány. A pin-up irányzat mestereként számon tartott perui művész rendszeresen dolgozott a magazinnak.
   
"A Playboy művészeti gyűjteménye rendkívül kifinomult kollekció, amely a világ legnagyobb tiszteletben álló festőinek és fényképészeinek munkáiból válogat" - fogalmazott Cathy Elkies, a Christie's egyik alelnöke.
   
A szakember szerint azóta, hogy a Marilyn Monroe fényképével a címlapon megjelent a magazin első száma, a Playboy ikonokat adott a világnak.
   
Az újság 20 milliós fényképgyűjteményéből ezúttal nyolcvan kerül kalapács alá, a Marilyn Monroe-ról készült felvételeket 10-30 ezer dollár (1,98-5,9 millió forint) között adhatják el, de az érdeklődők Brigitte Bardot francia színésznőt ábrázoló fotókra is licitálhatnak. Az elmúlt évtizedek csillagai közül Anna Nicole Smith, Cindy Crawford és Elle MacPherson modellekről, illetve Pamela Anderson színésznőről készült aktfotók is szerepelnek a kínálatban.

Ezek is érdekelhetik