Hirdetés

2023.10.31. 10:39

Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon - KEHOP-1.1.0-15-2017-00012

Befejeződött a Balatont érő környezeti hatásokat megfigyelő rendszer kiépítése.

Forrás: OVF

A projekt keretében olyan döntéstámogató monitoring rendszer jött létre, mely hozzájárul a Balaton klímaváltozás miatti sérülékenységének és alkalmazkodóképességének jobb megértéséhez, segíti a globális és regionális változások folyamatos követését, a szükséges intézkedések meghozatalát.

A megfigyelő rendszer részeként szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomások létesültek a Balaton négy medencéjében: Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében. A kutatóállomások mederben maradó cölöpalapból, valamint a mérőműszerek és egyéb segédberendezések elhelyezését biztosító felszerkezetből állnak. A téli jegesedési időszakban a felszerkezetet és a rajta lévő műszereket biztonságvédelmi szempontok miatt le kell szerelni, az alépítmény a megfelelő hajózási jelzésekkel ellátva a Balaton medrében marad.

A Balaton parti sávjába telepített távjelzősített nyomásmérő szondák a talajvízszintek mérését szolgálják, ezeket a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemelteti. A partnerszervezetekkel való együttműködés lehetővé tette az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet eszköz- illetve műszerparkjának bővítését is.

A műszerek által gyűjtött adatok a Balaton adatbázisba kerülnek. Az adatbázisban tárolt, validált adatok a tó partján hét frekventált helyszínen kihelyezett web alapú tájékoztató felületen – digitális tájékoztató táblákon - valamint mobil alkalmazásokon elérhetők az érdeklődők számára.

Az „Átfogó környezeti megfigyelő ás tájékoztató rendszer a Balatonon” (KEHOP-1.1.0-15-2017-00012) projektet a Széchenyi 2020 program keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg¸ melyhez az Európai Unió és Magyarország Kormánya több mint 1,3 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított.

További információk a projektről: balaton-monitoring.ovf.hu

 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában