Hirdetés

2023.07.02. 22:45

Wangiri-csalás: költséges visszahívások

A Japánból indult, és a mobiltelefonoknak köszönhetően széles körben is elterjedt Wangiri-csalás az elmúlt években az egyik leggyakoribb csalástípussá vált. A Wangiri köznyelven visszahívásos csalásként írható körül, amelynek során a hívást egy-két kicsengés után bontják a csalók a belföldinél magasabb tarifán zajló visszahívás reményében. A leghatékonyabb fegyver, ahogy a legtöbb kibertámadás, úgy a Wangiri esetében is a megelőzés.

PR

A csalók számítógépes rendszereken keresztül, automatikusan generálják a hívásokat

Forrás: GettyImages

A manapság egyik legelterjedtebb telefonos csalástípus, a Wangiri lényege, hogy rendszerint 2-essel kezdődő országhívóval rendelkező afrikai, vagy 5-össel kezdődő országhívóval rendelkező közép-amerikai számokról hívják fel a mit sem sejtő felhasználókat, majd egyből megszakítják a hívást, abban bízva, hogy a jóhiszemű áldozatok visszahívják a számot. 

Mivel nemzetközi, így a legtöbb esetben emelt díjas hívásról van szó, ami jóval magasabb tarifán zajlik, ezáltal a csalók jelentős bevételre tehetnek szert.

A módszer azért lehet ennyire hatásos, mert a csalók számítógépes rendszereken keresztül, automatikusan generálják a hívásokat, ennek értelmében a hívott számokat is mobilszolgáltatótól függetlenül, teljesen véletlenszerűen választják ki. Mivel a csalás lényege az emelt díjas híváson való nyerészkedés, csakis akkor megy végbe eredményesen az akció, ha visszahívják a külföldi számot, hiszen ekkor épül fel sikeresen a nemzetközi hívás. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, mindent megtesznek: szándékosan nem hagynak elég időt az áldozatnak, hogy felvegye a telefont és egymás után többször hívnak, hogy a gyanútlan előfizetők visszahívást kezdeményezzenek.

Amennyiben utóbbi megtörtént, a legtöbb esetben a visszahívást is automatizált rendszer fogadja, így jórészt csak a vonalszakadás, vagy a „kicsöng” hangját imitáló sípolás hallható,

miközben az emelt díjas másodpercek természetesen ketyegnek. A Wangiri módszert folyamatosan fejlesztik, finomítják. Már olyan verzió is akad, ahol a visszahívás közben még a kicsengés hangját se hallja az ügyfél, de a hívás ennek ellenére mégis felépül. Ha a hívó ügyfél ebben az esetben nem bontja a hívást, az akár 2 órán keresztül is fennmaradhat.

A legegyszerűbb védekezés a Wangiri-csalással szemben, ha nem veszünk fel, és nem is hívunk vissza gyanús, külföldről érkező, elsősorban a már említett, 2-essel, vagy 5-össel kezdődő országhívókat alkalmazó hívásokat.

Ilyeneket észlelve érdemes azonnal elutasítani a hívást, egy egyszerű internetes kereséssel pedig utánajárni, hogy a telefonszám mennyire veszélyes. Amennyiben a gyanúnk megerősítést nyer, több lehetőségünk is van: az ismeretlen előhívószámokról érkező külföldi hívásokat egyedileg, egyesével is le lehet tiltani, de csoportos tiltás is lehetséges, ebben az esetben a szolgáltató ügyfélszolgálatával kell felvenni a kapcsolatot. 

A www.kiberpajzs.hu weboldalon széles körű információk érhetők el a kibertámadások típusaival, többek között a Wangiri-hívásokkal kapcsolatban, emellett az oldal részletes útmutatókkal nyújt védelmet a visszaélésekkel, csalásokkal szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában