Szponzorált tartalom

2021.05.20. 07:00

A rugalmas foglalkoztatás befutója az idei nyári szezonban is a diákmunka

Naponta olvashatjuk a várva várt híreket. Lépésenként az újraindításról, majd a szigorítások enyhítéséről, a nyári közeledtével pedig a szezonális munkák felélénküléséről. Ez több kérdést felvet. Milyen foglalkoztatási szempontok állnak elől a cégeknél, hogyan tudják erre a megfelelő munkaerőt megtalálni? Vezérszempont a HR megoldások választásánál a költséghatékonyság és rugalmasság. Az iskolaszövetkezet általi közvetítés, a diákmunka, ezeknek a kritériumoknak teljesen megfelel. Nézzük, hogy milyen plusz lehetőségeket hordoz egy cég részére az, ha a diákok foglalkoztatásában gondolkodik.

Elsőként számba vettük, a diákfoglalkoztatásban mikor érdemes gondolkodni. Magától értendő a nyári időszak, ilyenkor nagyon hatékonyan alkalmazhatóak HORECA szektorban, turizmus felélénkülésekor, szabadságolás esetén vagy kieső kolléga pótlására. Az időlegesen vagy folyamatosan munkaerőhiánnyal küszködő cég számára nagy előny, hogy általában több nyelven beszélnek a diákok, gyorsan tanulnak. A pihenőnap és az ünnepnap – ami a turizmusban különösen jelen van – számukra könnyen megoldható. Ezen kívül, az év folyamán Zalaegerszegen és Nagykanizsán is takarékos választás raktári munkákra, leltározási feladatokra. A költséghatékonyságot támasztja alá, hogy nincsenek pótlékok, nem kell munkaidőkerettel kalkulálni. Költséget csak az jelent a megbízónak, amit ledolgozott a diák, tehát csak ledolgozott óra után kell fizetni.

Az utóbbi években emelkedik azon cégek száma, akik a felsőoktatásban tanuló hallgatókat gyakornoki munkavégzés keretében foglalkoztatják. A munkaadók szakmailag előképzett, némi szakmai tudással is rendelkező munkaerőt kapnak, akinek az elköteleződése erősebb, hosszabb idővel tudnak velük tervezni és a szakmai utánpótlás nehézségein is enyhíthet.

A felsorolásban olvasható, hogy miért és mikor előnyös diákot foglalkoztatni. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor – akár év közben, akár a nyári időszak sűrűjében -, hogy nincs elegendő diák. Van-e ilyen, és ha igen, mi a megoldás? A választ a több mint 30 éves HR szakmai múlttal rendelkező Pannon – Work Zrt. munkatársától, Herczeg Károlytól halljuk, aki Zalaegerszegen és Nagykanizsán működő irodák régióvezetőjeként irányítja a feladatokat.

 

A hiányra válaszoló megoldás előtt, azért egy ide tartozó dolgot megosztanék az olvasókkal. Miért jó a megbízónak, hogy cégünk az országban 16 irodával rendelkezik? A diákfoglalkoztatás szempontjóból abból a szempontból van jelentősége, hogy országos diákadatbázissal rendelkezünk, rugalmasan tudunk toborozni, egy nagy, országos adatbázisból tudunk meríteni. A tanulók mobilak például a lakóhely és az iskola között is, a tanítási szünetekben hazaköltözve más-más város számíthat munkájukra. Mindezt az országos hálózaton belül tudjuk biztosítani. Napjainkban pedig már távmunkában is szoktak a cégek tervezni velük, ahol általában a Pannon – Work Iskolaszövetkezet által leinformálható munkaerővel számolhatnak.

A kérdésre válaszolva, hogy mi van akkor, ha mégis kevés a diák, viszont ennek a foglalkoztatási formának az előnyeivel szeretne a megrendelő élni? Munkaerő szolgáltatással foglalkozó cégünk komplex HR megoldásokat nyújt. Amikor megkeresnek bennünket, hogy diákmunkásra van szükség, szakértő kollégáinkkal közösen, mindig az egyedi igényeket átbeszélik, hogy a feladat típusához legalkalmasabb formát és foglalkoztatottat ajánljuk. Több feladat megoldható egyszerűsített foglalkoztatottakkal, köznyelven szólva alkalmi munkás vagy akár nyugdíjas foglalkoztatásban. Mindkettő költséghatékony és rugalmas megoldás. A tanácsadáson, munkaerő biztosításon kívül a toborzás és az adminisztrációs terhet is levesszük a megbízó válláról.

Aknázza ki Ön is szakembereink felkészültségét!

Pannon-Work zalaegerszegi iroda

8900 Zalaegerszeg, Kovács Károly tér 1.

Nyitva tartás: H-P: 10:00-16:00

Tel: +36 92/346-279

Mobil: +36 70/455-0218, +36 70/380-1553

Pannon-Work nagykanizsai iroda

8800 Nagykanizsa, Csengery u. 9.

Nyitva tartás: H-P: 10:00-15:00

Tel: +36 93/312-403

Mobil: +36-70/380-1528

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában