hirdetés

2019.11.28. 07:00

Készület és ünnep a templomokban

Hét végén elkezdődnek az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkalmak a Szentlélek-templomban.

Varga Lívia

Dr. Márfi Gyula azóta már nyugalmazott veszprémi érsek és Kiss László hévízi esperes-plébános tavaly, a negyedik gyertya meggyújtását követően a Festetics téren Fotó: ZH Archívum

Az adventi koszorú első, a hitet jelképező gyertyáját szombaton 18 órakor, az előesti szentmise elején gyújtja meg Papp Gábor polgármester. A városi gyertyagyújtás pedig december 1-jén, vasárnap 16 órakor kezdődik a Festetics téren. Az első gyertyát Kiss László esperes-plébános és Kepli József János alpolgármester lobbantja lángra.

Dr. Márfi Gyula azóta már nyugalmazott veszprémi érsek és Kiss László hévízi esperes-plébános tavaly, a negyedik gyertya meggyújtását követően a Festetics téren Fotó: ZH Archívum

(Az adventi koszorún a három lila és egy rózsaszín gyertya más-mást jelképez, fontos fogalmakra, személyekre utal. Az első Ádámra és Évára, akinek elsőként ígért Isten megváltást (hit); a második a zsidókra, akiknek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény); a harmadik, a rózsaszínű Szűz Máriára, aki megszülte a Fiút (öröm); a negyedik pedig Keresztelő Szent Jánosra, aki Jézus eljövetelét hirdette, utat nyitva számára az emberek szívéhez (szeretet). A növekvő fény a megváltó eljövetelének közeledésére utal.)

December 2-án, hétfőtől minden hétköznap 6-kor hajnali rorate, azaz angyal- vagy aranyos szentmisére várják a híveket a Szentlélek-templomba, előtte gyónási lehetőséggel – a Megváltó várásának és a Szűzanya tiszteletének megnyilvánulásaként. Az adventi szent időben hiányzik a „Dicsőség” a szentmiséből, az orgona pedig halkabb karakterre szorítkozik.

December 24-én 15 órakor, ugyancsak a Szentlélek-templomban, betlehemi játék kezdődik, s Jézus születését az éjféli szentmisén ünneplik a hívek. Karácsony napján és másnapján vasárnapi miserend lesz érvényben, december 31-én 17.30-tól pedig év végi hálaadásra várnak mindenkit.

A protestáns templomban december 24-én 16 órakor kezdődik a református hívek német evangélikus testvérekkel közös szentesti istentisztelete. 25-én 9.30-tól karácsonyi úrvacsorás istentiszteletet tartanak a gyermekek szolgálatával, karácsony másnapján, ugyanebben az időpontban pedig a legátus szolgálatával. Az óévbúcsúztató istentisztelet szilveszter napján 9.30-kor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában