Szponzorált tartalom

2018.07.26. 11:52

A legátütőbb motivációs levél 5 pontja

Örömmel értesülhetünk a közmédián keresztül, miszerint az álláskereső pályakezdők egyre szélesedő tábora már tanulmányainak befejezését követően is képes elhelyezkedni a munkaerő-piacon, sokaknak azonban csak hosszú távú energiaráfordítás és önképzés által sikerül elnyerni hőn áhított pozíciójukat.

Természetesen több tényező is hozzájárul az álláskeresés folyamatának sikerességéhez, de nem hiányozhatnak a módszeres böngészést elősegítő beosztásaid, a munkaerőpiacnak éppen releváns megjelenésű önéletrajzodnak a kivitelezésére, vagy az interjúig történő folyamatos felkészülésed. Ugyan mindent megoldó képletekre kevésbé, gyakorlatias hozzáállást és módszereket népszerűsítő tippekre, valamint ötletekre viszont annál nagyobb számban bukkanhatsz a világhálón. Vajon melyek a leginkább hasznosítható módszerek mindezek közül?

Pályakezdőként nekirugaszkodva az álláskeresésnek elsősorban azt kell átgondolnod, a pályázás mely szakaszán küzdesz hiányosságokkal, esetleg személyiségbeli hátrányokkal. Pályaorientációs portálok jó alappal szolgálnak, hogy közelítőleg behatárolhasd, milyen munkakörök betöltésére tudsz a legcsekélyebb energiaráfordítás függvényében specializálódni, amiket ráadásul örömmel látnál el, illetve azonnal, akár képzésed befejeztével munkába is tudnál állni. Amennyiben inkább a személyes interakcióknak, megerősítéseknek vagy a híve, úgy önvizsgálatodhoz felkereshetsz olyan szaktanácsadót, aki nemcsak beállítottságodra, valamint érdeklődési körödre adja meg a választ, hanem egyúttal beilleszti, milyen téren tudnád azt munkavállalói státuszban kibontakoztatni. Felsőfokú végzettséged birtokában sem biztos, hogy egyből tagjává válhatsz a munkaerőpiacnak, így akár heteket, ritkább esetben hónapokat igénybe vehet az ideális munka megtalálása. Legyen szó fővárosi, vagy vidéki álláskeresésről, immár egyre több olyan korszerű és naprakész oldalon keresgélhetsz, mint ahogyan már a Pest-megyei Vácon is adott a lehetőség hivatalos állásjegyzékében az alábbi linken. Főként szakmunkásként bírhatunk komoly előnnyel, de betanított, vagy kereskedelmi irányzatú munkaköröket is e portálokon igény szerint előhívhatjuk. Bármilyen szakterület vonzzon, figyelmed legyen folytonos, egy napra se hagyj fel az állásbörzével, ugyanis a legkeresettebb munkakörök általában hamar betöltésre kerülnek, alig néhány napra jelennek meg a portálok felületén. Amennyiben már megtaláltad esetleges jövőbeli pozíciód és minél inkább fokoznád esélyeid, kiegészítésként érdemes motivációs levelek írására sarkallnod magad. Sajátos tapasztalat, mihelyt csatolod magadról e személyes információkat, esetekkor már fél lábbal közelebb kerülhetsz az interjúhoz. De mit is tartalmazzon egy igazán megnyerő motivációs levél?

Ahogy nevében is láthatod az utalást, komoly érdeklődés támadt fel benned, hogy elnyerhesd a munkaadó által meghirdetett állást, mely levélben módszeresen fel kell vázolnod, miért lehetsz a cég számára optimális választás.

  • Hogy elősegíthesd szaktudásoddal a munkafolyamatot, legyen az gyártási, vagy szolgáltatási célzatú, fontos megjegyezned azokat a háttérismereteidet, ami felkeltette személyes érdeklődésed tevékenységükkel kapcsolatban, így bizonyosodhatnak meg a felől, hogy jelentkezésed megalapozott, előtte objektíven átgondoltad, mivel járhat ott dolgoznod. Adott esetben, több évtizede működő vállalatnál indokként leírhatod, hogy nagy múltú, ezáltal piacképes tapasztalatokkal rendelkező társaságnál szeretnéd fejleszteni ismereteid, tovább bővíteni a te, eddigi munkatapasztalataid.
  • Ahogyan a társaságok felkínált munkái sem azonosak, úgy a levelednek is minden egyes esetben egyediséget kell mutatnia, nem keltve azt az első benyomást, miszerint sablon alapján jártál el, pláne az már ki tudja mennyiszer kapott szárnyra a világhálón. Törekedj tehát a minél változatosabb kivitelezésre, ezzel egyrészt igazolod, hogy valóban áttekintetted a cégadatokat, másrészről leendő munkáltatód is joggal hihet elszántságodban, az adott pozíció betöltése iránti vágyadban, amelynek visszacsengése leginkább pozitív.
  • Ügyelj a megszólításra, ugyanis döntő értékű lehet, amennyiben a címzett magában kellemesnek, vagy épp kellemetlennek ítéli azt meg. Jó tanács, ha a pályázandó cég tulajdonosának, részlegvezetőjének, vagy ügyvezetőjének nevével, de még a nemével sem vagy tisztában, úgy keresd fel a helyi kirendelt Foglalkoztatási Osztálynak egyik szaktanácsadóját, ahol jószerivel képesek kikeresni az illetékes személynek legalább a nevét. Természetesen használhatsz a megszólításnál egyszerűen hölgyet, vagy urat, ez még mindig tiszteletteljesebb, mintha tisztségét elírnád, vagy a meglévőknek nem a legmagasabb fokozatát tüntetnéd fel.
  • Maradj optimista és lehetőleg ne „dobálózz” olyan szürke melléknevekkel, tényleírásokkal, mint például „viszonylag mélyen beleláttam xy társaság tevékenységkörébe”, ellenben jellemezz kvantitatívan és ne aggódj az akár egy évnél is kevesebb munkatapasztalatod miatt, attól ugyanis, ha csak néhány hétig, vagy 1-2 hónapig dolgoztál, annak ellenére is rengeteg taktikával, módszerrel gazdagodhattál, független az ott eltöltött foglalkoztatási idődtől. Ha oktatásügyi követelményeid teljesítéséhez szakmai gyakorlaton kellett részt venned, a hallgatói jogviszonyban is komoly tapasztalatra tehettél szert. Bátran leírhatod, ha ezekből nincs egy lista az önéletrajzodban, elsősorban viszont azokat, amik beilleszthetőek a pályázandó munka szempontjából.
  • Amint az összes releváns információval kiegészítetted, úgy térj ki a továbbiakra, nyugodtan szögezd le, a feltüntetett elérhetőségek bármelyikén szívesen fogadod a visszajelzést, valamint utalj arra is, hogy mind személyes, mind a telefonon történő egyeztetésre egyaránt hajolsz és egyik célod eleve a bizalmon alapuló későbbi tárgyalás.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában