Pókaszepetk

2016.03.18. 15:40

Tintatartó és tollszár - Iskolatörténeti emlékszoba Pókaszepetken

Pókaszepetk - Iskolatörténeti emlékszobát avattak pénteken a település Festetics Kristóf nevét viselő iskolájában.

Magyar Hajnalka

Az ünnepség egyben a hagyományos Festetics-napok nyitórendezvénye volt, melynek keretében a jövő hét közepéig kínálnak versenyekkel tűzdelt változatos programot a diákoknak. Mint az általános iskola igazgatónője, Kovács Árpádné elmondta, idén "A mi iskolánk" mottó jegyében szervezték a programot, ezért is érezték aktuálisnak, hogy az évek óta gyűjtött oktatástörténeti emlékanyag és dokumentáció számára méltó helyet alakítsanak ki. A kollekció tán legbecsesebb darabja az a dokumentum, ami tanúsítja, hogy Pókaszepetken 1780 óta működik iskola. Az anyag összegyűjtésében Vikár Tibor helytörténész, az iskola történelemtanára járt élen, de sokan járultak még hozzá munkájukkal, adományukkal.

Az igazgatónő az ünnepségen is kiemelte, milyen fontos a múltat őrző emlékek bemutatása, hiszen ma már egyre kevesebb a többgenerációs család, így a mai gyerekek ritkábban hallanak arról, milyenek is voltak nagyszüleik tanulóévei. Köszönetet mondott minden segítőjüknek, s reményét fejezte ki, hogy az emlékszoba erősíti a diákok lokálpatrióta érzéseit, hiszen az ember a szíve mélyén örökké odavalósi marad, ahol született.


Ezt követően Manninger Jenő miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője szólt arról, hogy a régi tárgyak mind történetek, érzések hordozói, és egyben segítenek megőrizni egykori kedves tanítóink, tanáraink emlékét. Hiszen az iskola lelke mindenkor az a pedagógus, aki nemcsak tanít, hanem nevel is. Kajári Attila, a zalaegerszegi tankerület igazgatója az iskola és a falu együttműködésének szép példájaként szólt az emlékszobáról.

A tanulók kis műsorát követően az egyes évfolyamok képviselői az erre a célra készített ládába időkapszulákat rejtettek, amelyekben néhányan azt is megírták, milyen jövőt képzelnek el maguknak. A kapszulákat majd későbbi osztálytalálkozókon nyitják fel. Zárásként Koczor György, a zalaistvándi evangélikus egyházközség lelkésze idézte fel azon kántortanítók, hitősök emlékét, akik megalapozták, hogy az iskola ne csak ismeretet közvetítsen, hanem életet fakasztó tudást adjon, ami által a szó tágabb értelmében is tanítvánnyá tehetünk másokat. Ezt követően megáldotta az emlékszobát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!