Pethőhenye

2014.10.06. 13:20

Hat éve zajlik a megyében a zsidó temetők felújítása

Pethőhenye - Vasárnap avatták fel a Zala Megyei Önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MASZIHISZ) anyagi támogatása révén felújított helyi zsidó temetőt.

Arany Horváth Zsuzsa

A temetkezési hely a községtől mintegy 1,5 kilométerre található, az 1963-ban megszűnt vasút mellett. Hozzátartozók hiányában eddig az önkormányzat gondoskodott a sírkertről. Most a két szervezet támogatásából Búcsúszentlászló, Tornyiszentmiklós és Gelse temetőjével együtt körülbelül 6 millió forintból tették rendbe egy zalaudvarnoki vállalkozó jóvoltából a területet: felállították a sírköveket, fenyőt ültettek, emlékművet emeltek. A temetőben 14 sírt találtak és 5 alapot. A vasárnapi avató ceremóniára lovaskocsival érkeztek a résztvevők.

Felállították a sírköveket, kerítést építettek, emlékművet emeltek. A zsidó hitéleti szervezetek képviselői jelen voltak az átadáson (Fotó: Zóka Gyula)

A helyszínen Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet, de szólt az egybegyűltekhez Deák István települési polgármester, Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközségek elnöke, egyben a MAZSIHISZ alelnöke. Az avatást Klavanszkij Anatolij budapesti kántor végezte el. Szommer László docens vezetésével részt vett a pethőhenyei összejövetelen az ORZSE (Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem) 17 hallgatója is. Itt volt továbbá dr. Haraszti György, a fővárosi Páva utcai Holokauszt Központ igazgatója, aki elmondta, a soá 70. évfordulója alkalmából a hozzájuk látogató iskolai csoportok számára az autóbuszt is díjmentesen bocsátják rendelkezésre.

A zalai hitközségek szervezésében 2006 óta zajló temetőfelújítás következő állomása Gelse lesz, tudtuk meg Siklósi Vilmostól, a megyeszékhelyi hitközség vezetőjétől. Októberben még a zalabaksai temetőt is felújítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!