Otthon

2015.10.26. 13:49

Koszorú-kurzus a kertbarát körben - Készítsük magunk a sírdíszeket

Zalaegerszeg - A Hagyományőrző, Kertbarát és Kulturális Egyesület tagjai csütörtökön este mindenféle gallyal, ágakkal-bogakkal, fakérgekkel, levelekkel, gubacsokkal s hasonló "zöldséggel" tömött szatyrokkal a kézben érkeztek a bázisukként szolgáló Keresztúry -vmk-ba.

Fincza Zsuzsa

- Nálunk a koszorúkötés is hagyományőrzés - magyarázta az összejövetel okát Mrakovics Miklósné, az egyesület vezetője. - Kertbarát kör lévén természetes, hogy az alapanyagot, a virágokat, díszbokrokat mindenki megtermeli  és a tagság egy része, miként régen szokás volt, odahaza össze is állítja. Évekkel ezelőtt úgy döntöttünk: mindenszentek előtt rászánunk egy estét és együtt gyakoroljuk a kötészetet, sőt néhány társunknak, akik úgymond nem olyan kreatívak, esetleg nincs rá idejük, az ügyesebbek segítségével el is készítjük a szeretteik sírjára szánt dekorációt.

Marakovics Miklósné és Gergye Ferencné egy kész koszorúval Fotó: a szerző

- Kisszigeten az anyukámmal és a testvéremmel 12 koszorút kötünk - kész anyagi csőd lenne ennyit megvenni. Féltő gonddal neveljük bele a krizantémokat, hogy éppen arra nyíljanak ki, amire kell és óvjuk, hogy el ne fagyjanak  - így Kulcsár Teréz, aki leginkább dekorációs anyagot csereberélni, és új ötletekért érkezett a körbe. De, mint mondja, elég gyakorlattal rendelkezik ahhoz is, hogy tanácsokat adhasson a klubtársainak.

Falevélből készült rózsával díszített koszorú

- Otthon, a  botfai portánkon áll egy hatalmas lilaakác cserje, annak a hajlékony indáiból fonom a koszorúalapot. A már fás, de még rugalmas vékony kúszó ágak nagyon könnyen formálhatóak, alakíthatók.  Ajánlom mindenkinek! A vastagságtól függően 3-7 szálból készítsük jó szoros fonatot és dróttal rögzítsük kör alakban - tanácsolta Mrakovicsné -. Egyszerű dekorálni: a fonatok közé bedugjuk az ágakat vagy a virágok szárát, s ha elég szorosra fontuk, meg is tartja.

Így néz ki a papírból készült koszorúalap, ha babérsommal burkoljuk a tetejét

- Készíthetünk koszorú alapot a színes, fényes felületű  reklámújságokból is. Kiszedjük belőle  a kapcsokat, s a lapokat jó szorosan feltekerjük, kör alakra összeragasztjuk majd újabb összesodort lapokkal körbetekergetjük, s közben ragasztóval meg-megerősítjük -  mutatta Gergye Ferencné a valóban egyszerű módszert, hozzátéve, hogy díszítéskor majd  a drót is összefogja.

Gergye Ferencné és Domján Miklósné a  díszeket készíti a koszorúkra

Koltai Miklósné egy ilyen papírfonatot öltöztetett fel  a babérsom fehérpöttyös zöld levelével. Többen az egyszerű, viszonylag olcsón beszerezhető, szalmából készült koszorúalapot dekorálják. Milley Istvánné nagy zöld borostyánleveleket szedett erre a célra

- Dróttal tekerem a szalmafonatra - mutatta Milleyné -, mert tavaly a fonal, amit használtam, az utolsó belebökött virágtól elszakadt és felbomlott az egész . A leveleket egyesével rakjuk a koszorúra, a száránál tekerjük rá a drótot és a következő levelet úgy tesszük rá, hogy takarja a toldást.

A többség, miután fenyő, tuja, díszbabér, borostyán vagy egyéb levél segítségével beburkolta a  koszorúalapot, Gergye Ferencné irányításával díszítgette.

Gergye Ferencné, Domján Miklósné csipkebogyóból készít  koszorú díszt, Tóthné Edit reklámújságból sodor koszorúalapot - Takács Antal társaságában

- Egy vízbe áztatott "oázisnak" nevezett műanyag darabot erősítünk az alapra és ebbe szurkáljuk bele a színes, ágakat, bogyókat, virágokat. Összeillő árnyalatokat válasszunk, a koszorú sohase legyen csicsás, hivalkodó -  hangsúlyozta a kertbarát kör dekoratőrének kikiáltott Gergyéné -.  A platánfa pikkelyesen leváló a kérge például nagyon "dizájnos"  a színes virágok között. Használhatunk tűztövist, hortenziát,  cickafarkot, kinek mije van. Honnét  a tudomány?  Hát a türjei nagymamámtól.  Kisgyermekként mindig ott ültem mellette és segítettem neki a koszorúkötésben.

Barkovics Tiborné személyében "virágkészítő iparost" is hívtak a koszorú-kurzusra. Ő sárgult falevelekből rózsát formálni tanította a kertbarátokat.

Barkovics Tiborné a levélrózsa készítésére tanítja a kertbarátokat

- Olyan falevél jó erre célra, amely hervadtan is megőrzi az állagát - magyarázta. -  A bal kezünkkel fogunk egy pálcát, a másikkal jó szorosan körbetekerjük a az első falevéllel, visszahajtjuk rá, és fonallal ráerősítjük, hozzátesszük sziromszerűen a második levelet, a fonallal körbetekerjük, majd a levél végét visszahajtjuk a szárra és fonallal rögzítjük. Ez addig ismételjük, amíg egy szép rózsát  nem kapunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!