Otthon

2014.07.14. 14:55

Festék vagy tapéta?

Nagykanizsa - Festék vagy tapéta? Ma már nem kell kardinális kérdésként kezelni a dolgot, sőt olykor kombinálni is érdemes a színeket és anyagokat, ha egyedi szobát szeretnénk.

Pásztor András

Festés vagy tapétázás előtt mindenképpen érdemes előre tervezni, ez akkor is igaz, ha kvázi egy teljesen szűz szobának határozzuk meg az árnyalatait, és fokozottan igaz, akkor, amikor a meglévő bútorzathoz, padlóburkolathoz, illetve függönyökhöz keressük az ideális színvilágot.

- Ha nincs berendezve a szoba, akkor úgymond szabad a vásár, persze egy-két szabályt akkor is érdemes szem előtt tartani - mondta a kanizsai Hőbe István szobafestő mester, aki szerint kis méretű helyiségek esetében érdemesebb világos színeket használni, azok ugyanis tágítják a teret, míg a mély és erős színek fényelnyelő hatásuk miatt zsugorítják azt. Ma már az sem ritka, hogy egy szobán belül eltérőek a falak színei, ám ez esetben is figyelni kell a harmóniára, nem ajánlatos a hideg és meleg színek keverése, inkább egy szín árnyalataival érdemes játszani. Más a helyzet, ha például a hálószoba színe mély. Ilyenkor érdemes fehérre festeni a mennyezetet, az ugyanis tompítja, némileg visszafogja az erőteljes színeket.

Hőbe István hangsúlyozta: más a helyzet egy olyan helyiségben, ahol adottak a berendezések. Ilyen esetben az a legjobb, ha a burkolatok, bútorok, kiegészítők harmonizálnak a falak színével.

- Bizonyos falfelületeket vízszintesen vagy függőlegesen is megtörhetünk egy bordűr felhelyezésével - folytatta a mester, aki azt tanácsolta: ha magunk állunk neki a lakás kifestésének, akkor mindenképpen úgynevezett kész színeket válasszunk a festékboltban. A kanizsai szakember azt is hozzátette: mindegy, hogy mivel kecsegtetnek a reklámok, ha szép felületeket akarunk, akkor minimum kétszer kenjük át a falakat.

A festés örök, ugyanakkor a tapéta ismét aranykorát éli. Legalábbis a mai trendek erre engednek következtetni, nem ritka ugyanis, hogy egy szobán belül a festett falfelületek mellett, tapétával is díszítenek egy-egy sarkot vagy kisebb-nagyobb részleteket.

 

Mismás János, az egyik nagykanizsai Lakberendezési Szaküzlet vezetője szerint ma már nincs olyan elképzelés vagy kívánság, amit ne lehetne alkalmas tapétával kiválóan megoldani.  (Fotó: Szakony Attila)

- Egy épített kandallót, ami a szoba egyik dísze még inkább ki lehet emelni, ha a mögötte lévő falat hangulatos tapétával díszítjük, de gyakori az is, mikor a franciágy frontjára egy amúgy világos színű szobában ezüst- vagy aranymintákkal rakott fekete tapéta kerül - sorolta a lehetőségeket Mismás János, az egyik nagykanizsai Lakberendezési Szaküzlet vezetője, aki szerint: ma már nincs olyan kívánság vagy elképzelés amit ne lehetne megoldani tapétával. Több ezerre tehető azon színeknek és mintáknak a száma, amivel rendelkezünk, a katalógusokból bármi megrendelhető. Amire érdemes figyelni, az a használat, az igénybevétel. Cseppet sem mindegy ugyanis, hogy a tapéta a konyhába, a gyerekszobába, vagy a fürdőbe kerül. Ma már vannak olyan tapéták, amelyek vízlepergető hatásúak, így akár a fürdőszobában is alkalmazhatók.

Mismás János hangsúlyozta: tapéta és tapéta között is van különbség. Anyaguk, minőségük szerint több árkategória is létezik, lehet kapni tapétát már 2 ezer forinttól, de a 70 ezer forintosra is akad vevő. A lényeg azonban az összhang és a harmónia.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!