Otthon

2014.02.03. 13:20

Lakberendezési tippek, és dizájnkalauz 2014-re

"A megrendelők sok esetben nem tudják elmondani, mire van szükségük. Egy lakberendezőnek ezt tudnia kell és rá kell jönnie minek örülnének igazán."

Póka Veronika

A fenti gondolat Miszori Imre tervezőtől származik, aki, miután lakberendezéssel és kivitelezéssel is foglalkozik, elég tapasztalatot szerzett e területen. Őt kérdeztük, mire érdemes odafigyelnünk, ha felújításba, átalakításba kezdünk. Mik az aktuális trendek, mennyire vagyunk vállalkozó szelleműek?

– Bútort általában hirtelen felindulásból vásárolnak az emberek, amikor egy problémát egy-két hét alatt szeretnének megoldani – kezdi a tervező. – Ám ha nem akarjuk, hogy bútorraktárrá változzon otthonuk, szakértő segítségére van szükségük. Hiszen lehet, hogy például több gyereket kell egy szobában elhelyezni, vagy valamilyen speciális dolgot kell kialakítani, amire nem találnak az üzletben megoldást.

Ha kicsi a tér, a feltűnő színű bútorokat a helyiség távolabbi sarkaiba, az átlók végpontjaira célszerű elhelyezni. Ez optikailag tágítja a teret – mondja Miszori Imre tervező (Fotó: Katona Tibor)

Az ügyfelek 90 százalékát nem érdeklik a trendek, mert ők inkább hosszú távú megoldásokban gondolkoznak. Ez nemcsak a pénzügyi helyzet miatt alakulhat így, hanem amiatt is hogy a felújítás, át-alakítás olyan stresszhelyzet, amit az emberek nehezen viselnek el.

– Hosszú távú megoldásként a fa felületeket javaslom. Ügyeljünk a hideg és meleg színek egyensúlyára, sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem figyelnek erre.

– Mik az aktuális trendek?

– A színek elég intenzíven változnak. Minden évben globális szinten meghatároznak bizonyos színkombinációkat, amik a ruházatban, csomagolástechnikában, uralják a piacot. A bútoroknál azonban hatéves időszakban lehet számolni. Most például a fehér szín, a fényezett felületek, és a kék árnyalatai lesznek divatosak – folytatja.

– Mi a helyzet a konyhabútorokkal?

– A konyhabútor a bútorok királya, a legbonyolultabb rendszer. Olyan mint egy mini üzem, ha egy konyhabútor rosszul van kialakítva, mert rossz az elrendezése, a főzés sokkal tovább tart.

– Kisebb terek berendezésekor mire kell ügyelnünk?

– A kis terek berendezése a legnehezebb feladat, mert mindenki nagy térben szeret élni. Kis terek berendezéséhez nemcsak dizájnra van szükség, hanem egy jó ötletre is. A nagy térre nem az embernek van szüksége, hanem leginkább a szemnek, ha a bútorok jól vannak elhelyezve, akkor optikailag jól lehet kialakítani a teret. Meg kell keresni a helyiség legtávolabbi pontjait és ott kell elhelyezni a karakteres bútor- vagy dizájnelemeket. Általában ezek az átlók és azok végpontjai. Ha bemegyünk egy helyiségbe és ott az átló két végpontján egy-egy karakteres dolog áll, úgy érzékeljük, mintha tágas térbe lépnénk be – folytatja Miszori Imre.

A konyha különösen kényes pont, fontos a funkcionalitás

Sötét, vagy esti órákban használt terek esetében ügyeljünk a világításra, a helyi világításokkal (álló és asztali lámpa) drasztikus változásokat tudunk elérni. Kis helyiségekben főként világosabb színeket alkalmazzunk, de kis mértékben használhatunk sötétebb színárnyalatokat is – tette hozzá zárásként.

Vállalkozó szelleműeknek

Akik igazán trendik szeretnének lenni, azok bátran alkalmazzák otthonukban az 50-es évek dizájnelemeit, egyszerű vonalvezetéssel és visszafogott színekkel párosítva. Olyan kiegészítőkkel dobhatjuk fel lakásunkat, mint például gobelin fali díszek, belógós makramé virágtartók, vagy akár a színes retro üvegdíszek. Továbbá a kifinomult arany színt is előszeretettel használhatjuk nemcsak a kiegészítők, hanem a bútorok estében is, de trendinek számítanak még a keleties szőnyegek, a hatalmas szobanövények, a deszkázott falak, a művészeti nyomatok, képek valamint a nappaliban elhelyezett bár is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!