Otthon

2013.03.04. 22:30

Milyen a trendi konyha?

A legújabb 2013-as konyhabútor- és konyhagép trendeket ismerhettük meg március 1-3 között, az immár hagyományos tavaszi Konyhakiállításon, és közben több új recepttel is gazdagodhattunk. A Budapest Sportarénában több mint száz kiállító mutatta be a hazai és nemzetközi gyártók újdonságait, néhány olyan egyedi darabot, amelyből egész Európában még csak egy-egy mintakollekció készült.

PLT-információ

A népszerű Konyhakiállítás rendezői újdonságként az idén különböző stílusú étkezőket vonultattak fel, a minimáltól a nagyvonalún keresztül a country és rusztikus stílusig mindenhez kínáltak ötletet, ha éppen konyhafelújításra készülünk vagy életünk első konyháját rendezzük be.

Az étkező-tálaló helyiségek bemutatóján a legmodernebb felszereléseket és bútorokat láthattuk, de ízelítőt kaptunk a trendi terítéskultúrából is. A főzés híveit mesteri kisgép újdonságok és szinte már professzionális konyhai felszerelések várták, melyekkel a legkülönlegesebb receptek és kedvenc éttermi fogásaink is elkészíthetők. Ezeket az eszközöket használat közben is bemutatták a helyszínen, így minden funkciójuk pontosan megismerhető volt, olyanok is, melyekkel egy üzletben nem találkoznánk.

A Konyhakiállítás stílusosan a gasztronómiára is nagy hangsúlyt helyezett: minden eddiginél több és izgalmasabb színvonalas főzőbemutatót tartottak, elleshettük a nagy séfek receptjeit és titkos praktikáit. A legjobb hazai séfek közreműködésével tájékozódhattunk az újdonságokról, az egészséges sütési-főzési technológiákról, de a 2013-as év desszertdivatjáról is.

A terndeket vizslatva kiviláglott, továbbra is hódít az amerikai típusú konyha, ami nem száműzi a háziasszonyt egy külön helyiségbe, lehetővé teszi a vendégekkel való közvetlen kapcsolattartást. Ami a stílusokat illeti, a legfontosabb hívószavak: indusztriális, modern, rusztikus, természetes. Ennek jegyében egészen különböző hangulatok is megébreszthetők, alkalmazkodva a család ízléséhez, s a lakás egyéb részleteihez. Ami a színeket illeti, általában kétévente jelentkeznek új trendekkel a tervezők. Változatlanul tartja magát a fekete-fehér kombináció, s nem futott még ki a lila divatja sem, bár idén a visszafogottabb, pasztell árnyalat dominál. Kedvelt a kadmium sárga alkalmazása is, persze csak mértékkel, egy-egy kiegészítőn.

Megfigyelhető, hogy a páraelszívók szinte főszerephez jutnak a divatos konyhákban, a funkcionalitás mellett egyre hangsúlyosabb a dekoráló jellegük. Gyakorta alkalmazzák a konyhabútortól elütő színben, ám ilyenkor ugyanaz az árnyalat még visszaköszön egy másik berendezési tárgyon, például a hűtőn is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!