Otthon

2013.01.14. 15:43

Itt a tél! Hogyan öltözködjünk?

Könnyedén elkerülhetjük a meghűléses betegségeket, ha a kabát alá rétegesen felöltözünk. Ezenkívül a fejünkre húzzunk sapkát, a nyakunkba kössünk sálat és a metsző hidegben a kezünk védelméről se feledkezzünk meg, hiszen számos divatos és meleg kesztyűből válogathatunk.

Benedek Bálint

Arra, hogy a fiatalok is megtalálhatják a kedvükre való darabokat, a 21 éves Gál Cintia és a 16 éves Gerencsér Gréta kiváló példával szolgáltak. A lányok az évek alatt gondosan felszerelkeztek sapkákkal, sálakkal és kesztyűkkel, sőt vastag kötött pulóvereket is beszereztek, hogy biztonságos melegben átvészeljék a téli mínuszokat. Elmondásuk szerint ezek a kiegészítők nemcsak hasznosak, de ha ízlésesen válogatják össze, öltöztetnek is.

 

Barátnők válogatnak. Gerencsér Gréta a fejre simuló kötötteket,   Gál Cintia a kalapokat szereti. Fotó: Szakony Attila

 

- Sapkából a fejre simuló változat a kedvencem, ugyanis az a füleimet, sőt a homlokomat is melegíti, s kényelmes viselet - mondta Gréta. - Ebből a fajtából a barna macifüles pompomos és a szürke vagy éppen a fekete is divatos viselet. Sálat akár még tavasszal is felveszek, hiszen a dzsekivel trendi viselet.

A hideg szélben viszont egyelőre a kötött pamutból készült nyakbavalókat szereti a legjobban. Gréta úgy gondolja, az előre eltervezett öltözködés sokat segít, hiszen a kapkodás balul sülhet el.

- Mostanában reggelente mindig elég hideg van, ezért harisnyát vagy cicanadrágot húzok a farmernadrág alá - folytatta a gimnazista lány. - A réteges öltözködés a legjobb módszer, hiszen a fűtött suliban a pulóvertől meg lehet szabadulni, s a vékonyabb topban kényelmesen érzem magam.

Barátnője, a 21 éves Gál Cintia a sapkák helyett gyarkan visel kalapot, s bár viszonylag kevés fejfedővel rendelkezik, mindig ügyesen variálja ezeket.

- Először viccből felpróbáltam egy példányt, s annyira jól állt, hogy később vettem még párat - mesélte Cintia. - Ettől függetlenül sapkáim is vannak, de talán a legjobban a sálakat kedvelem, amelyek körbeölelve a nyakamat felmelegítenek. Ezenkívül ilyenkor mindig csizmát húzok, ugyanis a lábaim különösen érzékenyek. A kezeimről sem feledkezem meg, a száraz hidegben sokkal könnyen kiszáradnak.

A lányok jól gondolkoznak, hiszen a kiegészítő holmik viselésével könnyedén elkerülhetik az ebben az időszakban olyan gyakori felső légúti megbetegedéseket valamint a felfázást.

 

A kesztyű harmonizáljon a fejre kerülő öltözetkiegészítővel. Fotó: Szakony Attila

Amerikai orvosok és kutatók tanulmányai bizonyítják, hogy az ember testén különféle idegpontok találhatók a meleg és a hideg érzékelésére. A legfelső bőrréteg regulátorai gondoskodnak arról, hogy hidegben a testünk ne veszítsen sok meleget. Ez az egész testünkön működik, kivéve a fejünket. A koponyatetőnkön elveszíthetjük testünk melegének maximum 42 százalékát. Amikor testünk ezt nem képes pótolni, az immunerőnk lecsökken. Ezért is könnyelműség a téli fagyos napokon sapka vagy kalap nélkül közlekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!