Otthon

2011.10.04. 06:47

Egész évben virágzik a 10 méter magas, elhalt gesztenyefa

Furcsa, ugyanakkor látványos szimbiózisra hívta fel figyelmünket lapunk olvasója. A 88 esztendős Gaugecz István zalakarosi kertjében hatalmas, elhalt gesztenyefa áll, melyen két futónövény, a borostyán és a trombitafolyondár virágzik.

Sámel József

Gaugeczék udvara előtt gyakran állnak meg szájtátva a járókelők, sőt olykor, ha éppen virágoznak a növények, fényképek is készülnek a közel 10 méter magas borostyán, illetve trombitafolyondár fáról.

- Idestova már 30 éve, hogy a Somogy megyei Tabról Zalakarosra költöztünk - emlékezett vissza Gaugecz István. - Ez az óriási szelídgesztenyefa már akkor is itt állt, s nem volt ritka, hogy ősszel két zsák termést is adott. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, a gesztenyefa megbetegedett, végül elszáradt. Kivágni nem akartuk, ezért a feleségemmel borostyánt, illetve trombitafolyondárt ültettünk a fa mellé. A két kúszónövény gyors növekedésnek indult és néhány esztendő alatt szinte teljesen átszőtte, benőtte a gesztenyefát, mely nyáron - amikor a borostyán és a trombitafolyondár is virágzik - csodálatosan fest.


Az érdekes szimbiózist látva Lancsák Lajos nyugalmazott kanizsai főkertész is elámult. Mint mondta: ritkaság, hogy ilyen magasra felfutnak a kúszónövények. A szimbiózis jó példája annak is, miként lehet egész évben zölden tartani egy elszáradt fát.

- A borostyán és a trombitafolyondár is támasztéknak használja a gesztenyefát, mely sajnos már kiszáradt - szögezte le a szakember. - Bár gyönyörű látványt mutat, mégis érdemes lenne megvizsgáltatni a gesztenyefát, nehogy egy komolyabb vihar gyökerestül kicsavarja.

Gaugeczék - mint mondták - megfogadják a szakember tanácsát, ám addig is naphosszat gyönyörködnek a fán fészkelő feketerigókban és a trombitafolyondár piros virágait beporzó méhekben.


Szép otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!