Otthon

2011.10.04. 08:22

A sematikus kockaházból hangulatos otthon született

Óh, azok a klasszikus kockaházak... Meglehetősen sok épült belőlük úgy fél évszázaddal ezelőtt, s ugyancsak számosat alakítottak át azóta, az új szokásokhoz, igényekhez igazodva.

Magyar Hajnalka

Egy ötvenes évei elején járó házaspár szintén ezt fontolgatja, s ebben kérte Rónaszéki Erzsébet megyeszékhelyi belsőépítész segítségét.

A 74 négyzetméteres otthonból nemrégiben kirepült a két nagyfiú, s a szülők egy kis örökség révén pénzhez is hozzájutottak. A lehetőség és az akarat tehát összetalálkozott: itt az idő továbblépni. Mivel nagyon megkedvelték a környéket, a költözés szóba sem jöhetett, ehelyett inkább úgy határoztak: új fazont szabnak a háznak. Számos átépíttetővel ellentétben ők bővíteni nem szeretnének, úgy gondolják, nekik nem kell bálterem, a 74 négyzetméter tökéletesen elegendő, amennyiben megfelelően szellős elrendezés társul hozzá.


A három, közel azonos méretű szoba mára feleslegessé vált, hiszen a házaspár mindennapjait egészen másféle elrendezés szolgálja. Szeretnének tágasabb, praktikusabb konyhát, hiszen mindennap főznek, s a család a házi lekvárokat, befőtteket is igencsak kedveli, legyen tehát tér a befőzési munkálatokhoz. A dunsztosoknak persze kamra is dukál, de ezen túl további tárolóhelyiségeket már nem szeretnének, megalapozott tapasztalatuk ugyanis, hogy a felkínálkozó zugok folyamatos gyűjtögetéshez vezetnek, aminek ők emígyen gondolták elejét venni. Kell viszont a hely a rengeteg könyvnek, hiszen mindkettejük kedvelt elfoglaltsága az olvasás. A köteteket mennyezetig érő polcok fogadják be.

Kérésük volt, hogy a fürdőszoba közel legyen a hálóhoz, továbbá, hogy az épített zuhanyfülkében legyen lehajtható ülőalkalmatosság. Ha valaki állva szeret tusolni, felhajtja, ám aki kényelmesebb pózban vágyja a vízsugarakat, annak is megvan a kedve. Egy különálló kis mellékhelyiséget is akartak a vendégek számára. A kérések között szerepelt egy kisebb dolgozószoba, amiben alkalomadtán egy vendég is elalhat. A spórolást szintén szem előtt tartották, ezért a régi, nagy ablaknyílásokat kisebbre szabatnák, továbbá, a fenntartási költségek minimalizálása érdekében a vegyes tüzelésű kazán mellé egy cserépkályhát is kértek.


A Rónaszéki Erzsébet által átfogalmazott alaprajz egészen új szellemiségű lakást eredményezett. A feleslegesen sok négyzetmétert elfoglaló előszoba beolvadt a konyha, étkező, nappali tágas együttesébe, s még így is maradt hely egy kis szélfogó belépőnek, abból nyílik jobbra a kamra, balra pedig a vendég WC, amiben a kazánnak is sikerült helyet szorítani.

Az étkezőt és a nappalit tolóajtó választja le a ház hátsó traktusában elhelyezett háló-, fürdő- és dolgozószoba triótól. Az elválasztást és az összekötést is szolgálja ugyanitt a méretes cserépkályha, aminek egyik fala a fürdőszobára néz, míg a nagyobbik kályhatest a nappalit ékíti és melegíti, kellemes duruzsolással fűszerezve a szomszédos olvasósarok hangulatát.




Szép otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!