Otthon

2011.08.29. 16:05

Legénylakás születik a nagyi otthonából (tervrajzzal)

Folytatjuk belsőépítészeti sorozatunkat, amelyben Rónaszéki Erzsébet lakberendező nyújt segítséget olvasóinknak, akik egyedi igényeikhez szeretnék igazítani lakásuk alaprajzát. Ez alkalommal egy kényelmes legénylakás megszületésének lehetünk tanúi, amit egy 35 négyzetméteres, egyszobás ingatlanból alakít ki a szakember.

Magyar Hajnalka

Mint minden alkalommal, ezúttal is a felmerülő igények adják a kiindulópontot. A szóban forgó fiatalember egyik kedvenc időtöltése a főzés, ezért kérései között szerepelt, hogy kényelmes, funkcionális konyhában hódolhasson hobbijának. Emellett szüksége volt még egy kis „munkaállomásra”, ahol esténként laptopján dolgozhat, továbbá a társasági élet színterétől némileg félreeső hálórészre. Kedvenc könyveit ugyancsak magával vinné a költözés után, ezért polcokra is nagy szükség mutatkozott. Kérés volt továbbá, hogy a konvektoros fűtést egyedi radiátoros központi gázas kazán váltsa fel.


Rónaszéki Erzsébet a lakás adottságainak alapos tanulmányozását követően hozzálátott a tervezéshez. A csöpp kis fürdőszobát összenyitotta a szomszédos kamrával, aminek helyére éppen befért egy kád. Az ajtókat „befalazta” illetve áthelyezte, ami ugyancsak jelentősen hozzájárult a fürdő tágasabbá válásához. A vizesblokkba némi természetes fény is beszökhet, köszönhetően annak, hogy a konyha és a fürdő közötti falba néhány üvegtéglát is elhelyezne Rónaszéki Erzsébet.

Az előszobában ugyancsak a  bejárati ajtó megfordításával nyert teret, sőt, az ajtónyílás mögé tervezett előszobai szekrény még a kazánt és a mosógépet is befogadja. A konyha és a szoba közötti válaszfalat szintén eltüntette, ezáltal tágas nappali tér nyílhat meg. A konyha bútorzata is megváltozott, ezáltal jobban alkalmazkodik a főzési, tálalási folyamatokhoz.


A nappaliban két, mennyezetig érő tároló szekrény kerülhet, ami „elnyeli” a takarító eszközöket. A konyha-étkező, valamint a nappali közti „határt” a járófelület eltérő burkolása érzékelteti. A hálóban a nappalival megegyező a burkolat, az éjszakai nyugalom intimitását mennyezetig érő gipszkarton térelválasztóval oldotta meg. A felületet üvegbetéttel és üvegpolcokkal tette mozgalmassá és praktikussá. A hálóban elfér a mennyezetig érő gardróbszekrény is, ami kényelmesen befogadja a fiatalember ruhatárát.


Az élet diktálja a változást
A segítséget kérő család életében változás állt be, s az érintettek az új szituációhoz szeretnék igazítani a lakáshelyzetüket is. A történet tipikusnak is mondható, mivel a nagymama idős kora miatt immár állandó felügyeletre, ápolásra szorul, a házaspár azt látná a legmegnyugtatóbbnak, ha a koros hölgy hozzájuk költözne. Így viszont megüresedik a nagyi otthona. Ám nem marad sokáig lakó nélkül: a házaspár 28 éves fiának ugyanis éppen fogára való volna egy önálló kislakás.



Szép otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!