Otthon

2011.06.28. 06:03

Nem feltétlenül kell lebontani a régit

Nagykanizsa miklósfai településrészén bukkantunk szépen felújított régi házra. Tulajdonosa, Lakos István büszkén kalauzolt minket birodalmában, melyben feleségével és 3 gyermekével él.

Horváth-Balogh Attila

Olvasóink felfigyeltek régi kiskanizsai építkezést bemutató sorozatunkra, így újabb megoldást mutatunk be.

Az eredetileg mindössze három helyiségből álló házhoz körülbelül 60 négyzetmétert toldottak hozzá.


- Öt évvel ezelőtt vásároltuk meg ezt a házat, akkor még puszta, vakolat nélküli téglafalakkal - emlékezett vissza Lakos István, aki szüleit követve költözött be Beleznáról. Saválló lemezzel körbeszigetelték az egész házat, hungarocellel borították be. Oldalt volt a bejárat és a veranda, utóbbit befalazták, előbbit pedig átrakták az utcafrontra. Az oromzaton timpanonszerűen körbefutó lépcsős szegélyt el akarták távolítani, de nemcsak díszítő funkciója van, hanem statikai jelentősége is. Az épületben eredetileg szobának készült helyiséget fallal választották ketté, egyik feléből lett a konyha, aminek az éke egy nagyon régi márványlapos tálalószekrény. Ezt még a nagymamától örökölték. A falon pedig - régi hagyomány szerint - házi áldás lóg, amit a feleségem édesanyja készített. Csillárokat is olyanokat igyekeztünk választani, melyek illeszkednek a ház régies stílusához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!