Otthon

2011.06.14. 06:25

Keleti hangulatban: Marokkó otthon vár

Vannak, akik nem szívesen követik a trendeket, amikor a lakásuk berendezéséről döntenek, inkább az egyedit és különlegest keresik: nekik ajánljuk ezt a stílust.

Horváth Viktória

Az otthon hangulatának kialakításában kevésbé jártasak kénytelenek a lakberendezéssel foglalkozó magazinok és az ismerősök segítségére támaszkodni, ezért van az, hogy sok helyen ugyanazokkal a bútorokkal és megoldásokkal találkozunk. A tömeggyártás és a könnyen elérhető országos bútorbolt hálózatok szépen lassan kiszorították az egyedi, kézzel készített lakberendezési tárgyakat.

Akik viszont már jártak Tunéziában, Törökországban, Egyiptomban vagy Marokkóban, azok tudják, más országokban éppen az egyediség hódít. Bár hasonló motívumok felfedezhetők több háznál is, de két egyforma berendezést nem találni ott. Ezen országok stílusa pedig már a magyar lakástulajdonosok számára sem elérhetetlen...


- Öt évvel ezelőtt tettünk egy nagy marokkói körutat a férjemmel, addig is szerettük azt az országot és a kézműves tárgyait, de akkor beleszerettük teljesen - mondta el Sass Andrea, a Sassfészek üzlet tulajdonosa, aki nemrég nyitotta meg marokkói lakberendezéssel és dísztárgyakkal foglalkozó boltját. - Már a bolt neve is különleges spirituális jelentést hordoz magában. Fatima ugyanis Mohamed próféta lánya, az ő vallásukban Szűz Máriához hasonló tisztaságot jelképez. Aki kiteszi otthonában, vagy ajtajára a Fatima kezét mutató öt ujjat, erős védelemre számíthat.

A marokkói dísztárgyak egytől egyig különlegesek és egyéniséggel bírnak, hiszen mindegyiket kézzel készítik: itt szó sincs tömeg- vagy szériagyártásról. Éppen ezért nem lehet két ugyanolyan tárgyat találni, de az apró egyenetlenségek, repedések nem a gyengéi, hanem a kézzel készült munkák védjegyei.


- Kecskebőrből készült vagy színes üveggel díszített lámpa feldobja a lakás bármelyik sarkát. S akkor még nem ejtettünk szót a világítótesteken is jól érzékelhető színekről: a marokkói kék utánozhatatlan, de a díszítésben megjelenő napsárga és a rózsaszínes földszín is egészen átalakítja a szobánk hangulatát. Sejtelmes, mégis megnyugtatóan otthonos érzést kelt.

Andrea korábban kézművességgel is foglalkozott, így pontosan látja, mekkora munka van az egyes darabokban. A kézzel szőtt szőnyegekből nagyon nagy a választék, ahogy a csodás kerámiákból is: réz és csontberakás díszíti őket. A mozaik szintén jellemző erre a kultúrára, megtalálható az építészetben ugyanúgy, mint a dísztárgyakban, s ezt sem gépesítették a mai napig.


- Olyanoknak ajánlanám a marokkói lakásdíszeket vagy ezt a stílust az otthonukba, akik valami egyedire és különlegesre vágynak. Akik szeretik a színeket, amelyek természetközeli árnyalatok, mégis élénkek és egymáshoz passzolnak. Egészen megváltoztatják a szoba rezgését.

Akik már ellátogattak a felsorolt országok valamelyikébe, azoknak azért, akik még nem, azoknak pedig azért ajánlaná ezt a stílust, hogy a karosszékből tegyen egy utazást Marokkó csodálatos világába.

Ha magunk is megpróbálkoznánk otthon a lakásunk átalakításával és ezt a stílust választjuk, készüljünk fel előtte alaposan jó pár marokkói szobabelsőt ábrázoló fényképpel. Finom és visszafogott színekkel érhetjük el: a menyezet és a falak színe általában fehér vagy világos pasztellárnyalat, rózsaszín, homok, illetve a kövek vöröse jellemző rá. Ezekhez tökéletesen passzolnak a legtöbbször sötét, már-már fekete színű bútorok és kiegészítők, jöhet a mahagóni, wenge. A függönyökön, szőnyegeken és a díszpárnák huzatain azonban megjelennek az erősebb árnyalatok, jellemzően többféle színben és sok helyen. A lakásban fellelhető sok textília a kényelem érzetét teremti meg. Próbáljunk apróbb elemekkel marokkói hangulatot csempészni a lakásunkba, például egy különleges lámpával, sok gyertyával és néhány egzotikus növénnyel. Nem fogunk csalódni.


Persze a legegyszerűbb, ha elutazunk Marokkóba és beszerzünk néhány lakásdíszítési tárgyat. Akinek erre nem futja, még a bolhapiacon is találhat magának kincseket .

De egy kis átalakítással, némi kézügyességgel mi magunk is alkothatunk arab stílusú tárgyakat és légkört a lakásunkban.


Némi kézügyesség kell hozzá
Persze a legegyszerűbb, ha elutazunk Marokkóba és beszerzünk néhány lakásdíszítési tárgyat. Akinek erre nem futja, még a bolhapiacon is találhat magának kincseket . De egy kis átalakítással, némi kézügyességgel mi magunk is alkothatunk arab stílusú tárgyakat és légkört a lakásunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!