Otthon

2010.11.02. 09:28

Csicsóka, a nagy mágus - Biokertészet hókuszpókusz nélkül (Recepttel)

Tavasszal sikerült szert tennem egy szatyor csicsóka gumóra. Naná, hogy ezzel is úgy jártam, mint minden vágyott zöldséggel - aggódtam, hátha nem hajt ki, ezért a kertben három helyre is ültettem belőle.

Fincza Zsuzsa

A csicsókának természetesen minden gumóján minden egyes csírakezdemény kihajtott, így nyárra három közepes méretű dzsungel kezdett bősz növekedésbe a kertemben. Igazuk van! Tudhattam volna előre, hiszen a szerény igényű, szárazságtűrő szolid kis zöldség régen a falusi portákon, a gazdasági épületek mellett, szőlőhegyi présházak körül mindenféle gondozás nélkül is megélt. Hozzáértők sövényként is propagálják, ezzel a gondolattal még nem tudtam megbarátkozni, szerintem tavasszal túl kicsi, ősz végén pedig tönkreteszi a fagy. Mármint a szárát, a gumója ugyanis jobb, ha a földben marad, s mindig csak annyit szedünk ki belőle, amennyire szükségünk van. Kipróbáltam: száraz helyen egy hét alatt megfonnyad, nedves körülmények között pedig megpenészedik. Kesergésre azonban semmi ok, télen is frissen szedve vihetjük a konyhába, feltéve, ha megbirkózunk a fagyott földdel.

Hajdanán a szegények krumplijának mondták, Észak-Amerikában az indiánok népi eledele volt, nálunk a 17. század óta ismerik. Hol leszólták, sőt, egyenesen ehetetlennek minősítették, hol istenek eledeleként fogyasztásra kínálgatták. Manapság ismét reneszánszát éli, ami nem is csoda, hiszen az egyik legértékesebb zöldségfélénk, bőségesen tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és cinket. A kis ortopéd gumók prémiumként még béta-karotint, B1-; B2-vitamint, niacint és C-vitamint is rejtegetnek. Amiben még bővelkedik: létfontosságú aminosavak: lizin, hisztidin, arginin, cisztin, triptofán, aszparagin; növényspecifikus anyagok: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Utolsónak hagytam a legfontosabbat: az inulint, ami ugyan nem azonos az inzulinnal, a cukorbetegeknek mégis áldásos a fogyasztása, mert elősegíti a máj, a hasnyálmirigy és a lép munkáját azzal, hogy megfelelő szintre hozza a vérben a cukrot.

Amúgy mindenkinek, aki egészségesen akar táplálkozni, hasznára válik, ha beiktatja az étrendjébe, gazdag rosttartalmával laktató - ott a helye a fogyókúrázók asztalán! Elismert a májvédő hatása és csicsókalé iszogatásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését. Fogyasztható sütve, főve, Bálint gazda parázsban sütve imádja - így a napokban kipróbálom.


Göcsejben édes krumpliként is emlegetik, pedig napraforgófajzat, (Helianthus tuberosus), ami a virágján is látszik. Ránézve olyan, mint egy lósznya napraforgó, 2-3 méter magasra is megnő, a szára és a levele kiváló takarmány - én majd a fügebokromat bugyolálom be vele télire. Bár a technológiát még nem dolgoztam ki, de szerintem úgy kéne, mint ahogy a kukoricakévékkel védik a kényes fákat.

Biokertészet hókuszpókusz nélkül dosszié itt!

Csicsóka leves vargányával

Hozzávalók:
csicsóka: kb. 400 gramm
vargánya, vagy bármi nemű fellelhető gomba: 150-200 gramm
3 evőkanál olaj - ha lehet olíva
150 ml tejszín
25 gramm vaj
200 ml száraz fehérbor
1 db közepes méretű vöröshagyma
1 liter húsleves, de zöldség alaplé is megteszi
só, őrölt feketebors, őrölt szerecsendió
1 db citrom

Első legfontosabb lépésként 100 ml hideg szódavizet töltünk egy pohárba, majd feljavítjuk 100 ml száraz fehérborral. A sorrend fontos, mert ha felcseréljük, akkor a bort elrontanánk a szódával. Az így kapott koktélt záros határidő alatt felhörpintjük.
Megtisztítjuk a csicsókákat. Sokan nem hámozzák, csak súrolják, de ebben az esetben a leves egy kissé szürkés lesz. (Leves készítése esetén inkább vékonyan hámozzuk.)

A megtisztított terméket vékony szeletekre vágjuk, majd citromos vízben 5 percet áztatjuk.  A hagymát tisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. (Fontos, hogy apró kockákra vágjuk, mert így nagyobb a felülete, ahol megpirul, ezáltal az íze is markánsabb lesz.)

Az olajt felhevítjük,  hozzáadjuk a hagymát. Szakadatlan kevergetés mellett világosbarnára pirítjuk. Késlekedés nélkül hozzáadjuk a csicsókát, amit a citromos vízből eltávolítottunk. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Rövid ideig, 4-5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a 100 ml fehérbort, ha maradt. Addig folytatjuk a párolást, amíg a fehérbor leredukálódik. Felöntjük a levessel, amivel puhára főzzük. Turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt. Rövid ideig forraljuk.

A gombát szeleteljük, majd serpenyőben megpirítjuk. Hozzáadjuk a leveshez. Rövid ideig, 2-3 perc alatt készre főzzük.
Ez a recept, csak egy alap, amit variálhatunk. A szerecsendió helyett például használhatunk kakukkfüvet. Elkészíthetjük csicsóka helyett burgonyával, sárgarépával, zellergumóval, vagy más  gombával, rozmaringgal. Fröccs helyett a szakács szürcsölhet sört is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!