Otthon

2009.07.28. 02:26

Katica, a bogár

Zalaegerszeg (fzs) - A legszorgalmasabb levéltetű pusztító segítőtársunk a katicabogár. Tévedés azt hinni, hogy csak a piros színű és a hétpettyes az igazi. Akad közöttük sárga és más színű is, a pettyek száma és mérete is változó lehet.

Fincza Zsuzsa

Még ennél is fontosabb, hogy a lárváját felismerjük - a levelek fonákjára függőlegesen felragasztott tojásokból kelnek ki a sötétkék alapszínű, sárgás foltozódott lárvák. Bebábozódáskor a lárvák golyó formára gömbölyödnek össze, s felragasszák magukat egy levélre vagy növényszárra, ha megérintjük őket, rángatózással válaszolnak. Húsz napig tartó életében egyetlen lárva akár nyolcszáz kártetvőt is felfalhat, s akkor még nem beszéltünk a kifejlett rovarról, amelyik téli álmából felébredve farkasétvággyal áll neki a levéltetvek bekebelezésének. Ezért tavasszal, ha megjelennek az első levéltetvek, ne essünk kétségbe, hamarosan érkeznek a katicabogarak is.

Feltéve persze, ha nem permetezünk méreggel és nem öljük meg őket is a kártevőkkel együtt - tavasszal végképp ne tegyük. (Még az úgynevezett rügyfakasztó permetezésről is mondjunk le.). Érdemes gyűjteni is katicabogarat, s átvinni például a tetűinvázióban szenvedő rózsakertbe. 

Olvassa el Szép otthon rovatunk további cikkeit is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!