Bűnügy

2024.04.02. 10:14

12 éves gyerek lövöldözött egy finn iskolában: egy diák meghalt, kettő megsebesült – frissült

Lőfegyveres incidens történt kedd reggel a Helsinkitől északra lévő Vantaa város egyik iskolájában, egy 12 éves diák megsebesített három másik 12 évest. Egyikük később meghalt, a másik kettő állapota pedig súlyos. A feltételezett elkövetőt letartóztatták – közölte a rendőrség.

MW

Finn rendőrök és rendőrjárművek a Viertola általános iskolánál, ahol egy gyerek tüzet nyitott és megsebesített három másik gyereket 2024. április 2-án Vantaaban, Helsinki mellett

Forrás: AFP

Fotó: Markku Ulander

A gyanúsított őrizetbe vételekor nem tanúsított ellenállást, de lőfegyver volt nála – jelentette a Helsingin Sanomat (HS) saját értesülései alapján, de a fegyver típusáról nem volt információja. A lap tudósítása szerint Sari Laasila, az iskola igazgatója azt mondta, a közvetlen veszély elmúlt.

A feltételezett elkövető, akit Helsinki Siltamaki nevű északi városrészében fogtak el, első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait. Emberölés és emberölési kísérlet gyanújával nyomoznak ellene. Az esetnek más gyanúsítottja egyelőre nincs – tette hozzá a rendőrség.

A rendőrség azt közölte, hogy a gyanúsítottnál talált kézifegyver egy közeli rokonáé, valamint hozzátették, hogy az incidensben minden érintett finn.

Korábban a hatóságok azt közölték, hogy az esetben érintettek 13 évesek.

Rendőrök a helyszínen 2024. április 2-án, miután egy 13 éves tanuló lövöldözött a Viertola általános iskolában, Helsinki elővárosában, Vantaában
Fotó: Markku Ulander / Forrás: MTI/AP/Lehtikuva

A HS által megkérdezett egyik szemtanú szerint 10 óra körül két mentő- és rendőrautó hagyta el a helyszínt.

A hatósági tájékoztatásból kiderült, hogy a rendőrök 9.40-re érkeztek a helyszínre, majd arra kérték a lakosságot, hogy maradjon távol a környéktől, és ne nyisson ajtót ismeretleneknek. Az iskola területét körbe zárták.

A szülők szerint az incidens az egyik tanteremben történt. Erről úgy értesültek, hogy több gyerek félelmében felhívta őket az iskolából – írta az újság.

Az épületbe be és onnan kilépni még délelőtt 11 óra után sem lehetett. A tanulók nem hagyhatták el tartózkodási helyüket. De közben folyamatosan érkeztek az iskola közelébe a sokkos állapotban lévő szülők – jegyezte meg a lap.

Az iskolának körülbelül nyolcszáz tanulója van és 90 pedagógusa van.

Petteri Orpo miniszterelnök mélységesen megdöbbentőnek nevezte a történteket.

A gyermekek hozzátartozói rendőr kíséretében mennek az intézménybe 2024. április 2-án, miután egy 12 éves tanuló lövöldözött a Viertola általános iskolában, Helsinki elővárosában, Vantaában
Fotó: Markku Ulander / Forrás: MTI/AP/Lehtikuva

Mari Rantanen belügyminiszter az X-en szintén megdöbbenésének adott hangot, és kifejezte együttérzését az érintett családokkal.

Finnország 2010-ben szigorított a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, egyebek között 18-ról 20 évre emelte a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, ráadásul annak megszerzését alkalmassági vizsgához is kötötte.

Az 5,6 millió lakosú országban – ahol népszerű a vadászat és a sportlövészet – jelenleg mintegy 430 ezren rendelkeznek fegyverviselési engedéllyel, összesen több mint másfél millió lőfegyverre.

Szijjártó Péter részvétét nyilvánította a finnországi iskolai lövöldözés miatt

Részvétét nyilvánította a finnországi iskolai lövöldözés miatt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter finn kollégájának, Elina Valtonennek szerdán.

Az MTI-hez eljuttatott levélben Szijjártó Péter azt írta a finn külügyminiszternek, hogy mély fájdalommal értesült a Vantaa város egyik állami iskolájában történt lövöldözésről, amely tragikus módon egy ártatlan gyermek életét követelte, másokat pedig megsebesített.

"Engedje meg, hogy őszinte részvétemet fejezzem ki önnek és mély együttérzésemet mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket vagy akiket érintett a tragédia" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette: gondolataink és imáink az áldozattal és családjával vannak ebben a nehéz időszakban. A miniszter gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában