Pozitív változás

2024.04.03. 06:42

A második legnépszerűbb terület lett a pedagógusképzés

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról beszélt, hogy a január 1-jétől megvalósított, átlagosan 32 százalékos tanárbéremelés okán nagyon sokan csalódtak kellemesen.

MW

Maruzsa Zoltán, a tárca köznevelésért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Maruzsa Zoltán a lapnak úgy fogalmazott, a január 1-jétől megvalósított, átlagosan 32 százalékos tanárbéremelés, a 2025-ös béremelés tervei és a 2030-ig tartó távlatos perspektíva világossá tette mindenkinek, hogy itt valóban többéves, történelmi mértékű béremelés kezdődött el. 

Sokan nem is hitték, hogy végül annyit fognak kapni, amennyit megkaptak, olyan erősen állította nekik a szakszervezet és a dollármédia, hogy mindenki csak a minimumot kapja majd, hogy végül nagyon sokan csalódtak kellemesen. A tankerületi intézményekben a tanárok 65 százaléka kapott több mint 32,2 százalékos emelést

- mondta.

Úgy vélte, a változás egyértelműen kedvező, 

a pedagógus foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozók létszáma növekedésnek indult, a felsőoktatási felvételi jelentkezéseken pedig a második legnépszerűbb terület lett a pedagógusképzés.

Minden szakon emelkedett a jelentkezők száma, több az óvodapedagógus, a gyógypedagógus, a tanító és a tanár, beleértve a természettudományos területet is. 

A 2025-re tervezett újabb béremeléssel a tanárok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát, ami a rendszerváltozás óta a legmagasabb, legkedvezőbb arányt jelenti majd

- jelezte.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában