Március 15.

2024.03.14. 11:14

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a jövő a szabad nemzeteké

A jövő a független és szabad nemzeteké, amelyek megvédik állampolgáraikat, gazdasági és erkölcsi értékeiket – mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a minisztérium központi ünnepségén, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartottak a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2024. március 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén, a Bálna Honvédelmi Központban úgy fogalmazott: elkötelezetten hisz abban, hogy a jövő nem „az ideológiákat kergető (...) birodalmaké”, hanem a független és szabad nemzeteké.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
A honvédelmi miniszter beszédet mond a minisztérium központi ünnepségén, amelyet az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartottak a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2024. március 14-én
Fotó: Mónus Márton / Forrás:  MTI

Hozzátette: a veszélyek korába léptünk, a béke, amit évtizedekig élvezhettünk, már a múlté, háború dúl az ország szomszédságában, valamint a Közel-Keleten.

A miniszter felhívta a figyelmet arra: az 1848-asok az akkori történelmi helyzetben szinte a semmiből megépíthették saját honvédségüket, olyan sikerrel, ami példa számunkra is.

Most a mi generációnknak adatott meg, hogy felépíthessük saját honvédségünket, a haza fegyveres védelmét garantáló erőt. Ez a mi feladatunk és ebben nem különbözünk a ’48-asoktól

– jelentette ki.

A miniszter kiemelte: minden körülmény adott, hogy megteremthessék a mai kor ütőképes, jól felfegyverzett és jól kiképzett haderejét. Mint mondta, ezen az úton megindultak, és érezhetők a változások.

A kormány biztosította, hogy a honvédségi kiadásokra a GDP több mint két százalékát fordíthatjuk, megfiatalodott a honvédség vezetői állománya, sikeres volt a közelmúlt két nagy toborzó, Embert a vasra! elnevezésű kampány és jól halad a haderőfejlesztési program is – sorolta. Kiemelte: »nagy léptekkel épül« a védelmi ipar is, amely nélkül »nincs magyar honvédség, magyar gazdaság«.

A miniszter szólt arról is: 1848 „a szabadság iskolája”, amelynek alapja a magyar fiatalok lelkesedése volt a szabadságuk iránt. Megjegyezte: ugyanezt az örömöt, lelkesedést látja a mai fiatalok arcán, amikor „csillogó szemmel” csatlakoznak a Magyar Honvédséghez.

A rendezvényen előléptetésekről, kinevezésekről szóló határozatokat ismertettek, valamint elismerést adott át Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Barthel-Rúzsa Zsolttal, a katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkárral kinevezéseket, elismeréseket adott át; a Szolgálati érdemjel babérkoszorúval ékesített arany fokozatát kapta Porkoláb Imre dandártábornok, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezérigazgatója.

A miniszter megnyitotta a Magyar Honvédség megújult és kibővült, a hadsereg modern eszközeit is bemutató kiállítását is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a 175 éves Magyar Honvédséget bemutató kiállítást tavalyi megnyitása óta 70 ezren látták. Hozzátette: most három új teremmel bővül a kiállítás, megnyitják a katonahősök termét, a tüzérség történetét bemutató termet és a hadi ereklyék kiállítását. Mint mondta, a kiállítás célja, hogy a mai fiatalok nyelvén hozza közel hozzájuk és mutassa meg azt az izgalmas világot, „ami számunkra a mindennapokat jelenti”.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Budapest, 2024. március 14. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (k) a Magyar Honvédség megújult és kibővült, modern eszközöket bemutató kiállításán a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2024. március 14-én Forrás: MTI Fotó: Mónus Márton

Böröndi Gábor vezérezredes köszöntőjében arról beszélt, csodálatra méltó, ahogy 1848-ban a semmiből felépítették a hadsereget. Hozzátette: ebből kell erőt meríteni és felépíteni a 21. századi modern hadsereget, és jó NATO-szövetségesként megóvni a Magyarországon élőket.

"Forradalmi hangulattal" várják a látogatókat a Bálna Honvédelmi Központban

A március 15-ei nemzeti ünnepen "forradalmi hangulattal" és egész napos programsorozattal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Bálna Honvédelmi Központban. A látogatókat ingyenes előadások, kerekasztal-beszélgetés, zene, tánc, kézműves vásár és -foglalkozások, hagyományőrző bemutató és három új kiállítási terem várja.

Az esemény Facebook-oldala szerint délelőtt a hagyományőrző színpadon a Kákics Együttes "Én is huszár leszek!" verbuváló gyerekműsorával kezdődnek a programok, majd a Budai II. Honvéd Zászlóalj hagyományőrzőinek gyalogos honvédjei és huszárjai tartanak bemutatót, délután pedig a Magyar Bajusz Társaság "Hadtörténeti Bajuszmustra" bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezekkel párhuzamosan a Hadik-teremben előadások várják az érdeklődőket, ezek többek között a szabadságharc lőfegyvereit, valamint a szabadságharc hadtörténeti régészetét mutatják be.  

Az érdeklődők 10-16 óra között megnézhetik a fegyverbemutatót, a gyerekeket pedig korabeli játszóház, kézműves workshopok várják, ahol korhű huszáregyenruha zsinórzatát, huszártarsolyt, gyöngyből pedig nemzeti színű karkötőt készíthetnek.

A nap zárásaként 16 órától Sára Sándor 1978-ban készült Nyolcvan huszár című filmjét vetítik le.

Egész nap megtekinthető a "175 éves a Magyar Honvédség" elnevezésű, tavaly megnyitott interaktív kiállítás, amely mellett csütörtökön három új, a Magyar Honvédség múltját feldolgozó tárlat is nyílt a Bálna Honvédelmi Központban. A tüzérteremben a magyar tüzérség és a fegyverzet fejlődését mutatják be, hogy felhívják a figyelmet a magyar tüzérség újjáépítésének fontosságára.

A Magyar Honvédség megújult és kibővült, modern eszközöket bemutató kiállításának részlete a budapesti Bálnában 2024. március 14-én
Fotó: Mónus Márton / Forrás: MTI

A hadiereklye-kiállításban személyes történetek elevenednek meg, és az elhelyezett tárgyak segítségével mutatják be a magyar hadtörténelem egy-egy kiemelkedő résztvevőjét. A katonahősök terme a magyar honvédelem, hadtörténet hőseinek állít emléket, a terem központjában a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által fejlesztett digitális, kereshető adatbázis áll, amelynek célja a két világháborúban szolgálatot teljesítő katonák, katonafelmenők adatainak kutatása.

A rendezvény ingyenesen látogatható.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában