Illegális migráció

2024.03.05. 23:00

Magyarország nem fogadja el, hogy ne lehessen büntetni a migránssegítő szervezeteket

Magyarország ellenez minden olyan javaslatot, amely megtiltaná azon szervezetek büntethetőségét, amelyek humanitárius okokra hivatkozva segítik az illegális migrációt – jelentette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden.

MW

Tuzson Bence igazságügyi miniszter elfogadhatatlannak nevezte az uniós tervezetet, amely a migránssegítő szervezeteket segítené

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az EU-tagországok igazságügyi minisztereinek tanácskozásáról magyar újságíróknak nyilatkozva Tuzson Bence kijelentette: azon szervezetek esetében, amelyek elősegítik az illegális migrációt, embercsempészetről van szó. Emlékeztetett: 2018-ban Magyarország elfogadta a „Stop Soros” törvénycsomagot, amely olyan rendelkezéseket tartalmaz, hogy azokat, akik információval segítik a határon való átkelést, azokat a magyar jog bünteti és büntetőjogi szankcióval sújtja. Ezen Magyarország nem akar változtatni, szögezte le. 

A bevándoroltatást segítő szervezeteket segítené az Unió

Nem fogjuk elfogadni a büntethetőséget tiltó javaslatot, hiszen nem akarjuk azt, hogy különböző szervezetek, amelyek segítik az illegális migrációt, büntetlenül folytathassák tovább ezt a tevékenységet

– fogalmazott. Közölte, az Európai Uniónak jelenleg is van olyan szabálya, amely lehetővé teszi a tagországok számára, hogy ne büntessék a humanitárius segítséget nyújtó szervezeteket. Most azonban az Európai Unió történetében először olyan kötelező szabály jönne létre, amely előírná az egyes országoknak, hogy vezessék ki a büntetőjogból azokat az intézkedéseket, melyek pont ezeket a szervezeteket érintették, vagyis azokat a civil szervezeteket, melyek szervezik és segítik a bevándorlást, az illegális migrációt - mondta.

Elfogadhatatlan a tervezet Magyarország számára 

Részleteket ismertetve Tuzson Bence közölte, a tervezett szabályozás azt is tartalmazza, hogy csak azokat lehessen büntetni, akik kifejezetten pénzért segítik az illegális migrációt. 

Tehát azokat, akik nem bizonyítható módon, de pénzügyi ellenszolgáltatás mellett segítik a migránsokat - például valamelyik civil szervezet finanszírozza azokat, akik a mentőtevékenységeket végzik -, nem lehetne büntetni. 

A jogszabályjavaslat továbbá olyan rendelkezést is tartalmaz, hogy akik „arányos pénzügyi ellenszolgáltatást” kérnek a migránssegítő tevékenységért, azokat se lehessen büntetni. Az azonban, hogy az arányos pénzügyi szolgáltatás mit jelent, nem derül ki a javaslatból - hívta fel a figyelmet.

Magyarország a leghatározottabban tiltakozik a büntetést tiltó intézkedés bevezetését célzó javaslat ellen

– fogalmazott az igazságügyi miniszter, majd hozzátette: noha a tanácsülésen voltak olyan országok, amelyek "megdöbbenve álltak a szabályozás előtt" és a nemzeti jogukkal szembenállónak minősítették, Magyarország volt az, amelyik következetesen, a korábbi álláspontjához ragaszkodva az egész intézkedéscsomag elutasítását javasolta. Tuzson Bence közölte: ez a tervezet is azon sorozatnak a része, amikor az Európai Bizottság kapkodva, egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül terjeszt javaslatokat a tagállamok elé elfogadásra.

Ezek olyan jogszabályi változtatások, amelyeket nem lehet elfogadni, amelyeket Magyarország nem tud elfogadni. Magyarország ilyen irányelvet nem fog támogatni

– tette hozzá az igazságügyi miniszer.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában