Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.28. 06:24

A palesztin külügyminiszter kizárja a közös kormányzás lehetőségét a Hamásszal

Az izraeli–palesztin háború 145. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Hamász fegyveresek október 7-i támadásai óta Gázában tartott izraeli foglyok hozzátartozói és támogatói, 2024. február 28-án, a Szupernova zenei fesztivál helyszíne közelében, Izrael déli részén, négynapos felvonulásuk kezdete Jeruzsálembe, és szabadon bocsátásukat követelték(Photo by JACK GUEZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: JACK GUEZ

A palesztin külügyminiszter kizárja a közös kormányzás lehetőségét a Hamásszal

Egyelőre kizárta a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamásszal való közös kormányzás lehetőségét Rijád al-Malki, a Ciszjordániában működő Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztere szerdán Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésének margóján nyilatkozva.

MALKI, Rijád al-
Rijád al-Malki, a Palesztin Hatóság külügyminisztere (j) nyilatkozik a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) épülete előtt, miután a bíróságon megkezdődött a palesztin területek 1967 óta tartó izraeli megszállásának jogszerűségével kapcsolatos meghallgatás 2024. február 19-én 
Fotó: Peter Dejong / Forrás:  MTI/AP

Malki hangsúlyozta, hogy nem most van a megfelelő idő egy nemzeti egységkormányra. Úgy véli továbbá, hogy a hatóság szakértői kormány létrehozását támogatja, amelynek feladata a palesztin életek megmentése és a háború befejezése. Amint ez megtörtént, lehet elgondolkodni a választásokról, amelyekre még nincs időpont – tette hozzá.

A gázai övezeti helyzet miatt hétfőn mondott le Rámalláhban a Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök vezette kabinet. Malki szerint a palesztinok ezzel mutatták meg, hogy készek egy új kezdetre. Mint mondta, hajlandó tovább szolgálni, de nem kívánja átvenni a kormányfői tisztséget.

Malki mindemelett hangsúlyozta, hogy az új kormány nemcsak a megszállt Ciszjordániáért, hanem a Gázai övezetért is felelősséget akar vállalni. Világos ugyanakkor, hogy minden kormány kudarcot fog vallani, ha az izraeli megszállás folytatódik – tette hozzá.

A Palesztin Nemzeti Hatóság kormányozza az Izrael által megszállt Ciszjordánia egyes részeit, a Gázai övezetet azonban a Hamász uralja.

Malki kiemelte, hogy nem kerülhető meg a kétállami megoldás, mivel szerinte Izrael sosem biztosítana azonos jogokat a palesztinoknak egy közös államban. Hozzáfűzte, továbbra is céljuk egymás mellett békés szomszédságban élni Izraellel.

Jeruzsálembe vonulnak Gázától a túszok családtagjai

Gyalogmenetben Jeruzsálembe vonulnak a palesztin Gázai övezettől a Hamász palesztin szélsőséges szervezet fogságában lévő izraeli túszok kiszabadulását követelő családtagok.

A Hamász Izrael elleni, tavaly októberi terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjai szerdán indultak el Jeruzsálembe, szeretteik képét magasra tartva és az elraboltak szabadon bocsátását követelve.

Az izraeli hadsereg szerdán engedélyezte egy huszonnégy és egy huszonöt éves katonatiszt nevének közlését, akik a Gázai övezetben, egy pokolgép felrobbanásakor estek el előző nap. Ezzel 242-re emelkedett a szárazföldi hadművelet októberi kezdete óta elesett izraeli katonák száma. A robbanásban heten súlyosan megsebesültek.

A hadsereg szóvivője azt is közölte, hogy az izraeli légierő a libanoni síita Hezbollah szervezet számos célpontját lőtte Dél-Libanonban. A Gázai övezetet uraló Hamász magára vállalta a legutóbbi, Libanonból Észak-Izraelre lőtt rakétasorozatot, amely szerintük negyven, de az izraeli hadsereg szerint csak tíz rakétából állt. Az egyik lövedék jelentős károkat okozott egy lakóépületben az evakuált Kirjat-Smónában, de személyi sebesülés ott sem történt.

A Hamász irányította gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint legkevesebb 29 954 palesztin meghalt és 70 325-en megsebesültek a Gázai övezetben az izraeli hadsereg átfogó hadműveletének kezdete, október 7. óta tartó harcokban.

Izrael szerint azonban ezek az  adatok ellenőrizetlenek, nem tesznek különbséget civilek és harcosok között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem. Köztük vannak például azon robbanások áldozatai is, melyekről feltételezhető, hogy a több száz hibás vagy célpontot tévesztett rakéta vagy más, iszlamista fegyveresek okozta tűz miatt következtek be.

Izraeli jelentések szerint a gázai harcokban eddig mintegy tizenkétezer Hamász-tagot öltek meg, s rajtuk kívül mintegy ezren Izraelben, a szervezet október 7-i támadása nyomán vesztették életüket.

Húszi támadást vert vissza egy német hadihajó

Első alkalommal verte vissza az Irán által támogatott húszi milícia támadását Jemenben a Hessen nevű német haditengerészeti fregatt, amelyet a Vörös-tengerre vezényeltek egy, a hajózás védelmét szolgáló uniós haditengerészeti misszió részeként – közölte a dpa német hírügynökség.

A hajó kedd este sikeresen megtámadott két ellenséges célpontot.

Ez volt a német haditengerészet első éles fegyveres bevetése annak a küldetésnek a keretében, amelyet évtizedek óta az egyik legveszélyesebbnek tartanak.

A küldetés a nemzetközi jog és a szabadságjogok védelméről, valamint a tengerek biztonságáról szól, de a kereskedelmi útvonalak és az egész régió stabilizálásáról is

– mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter a múlt héten.

Nem túlzás azt mondani, hogy ez a haditengerészet eddigi legsúlyosabb, legveszélyesebb bevetése az elmúlt évtizedekben

– tette hozzá.

Egy amerikai vadászgép és egy koalíciós hadihajó húszi drónokat semmisített meg

Egy amerikai vadászgép és egy koalíciós hadihajó öt húszi támadó drónt semmisített meg a Vörös-tengeren – közölte az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerdán.

A drónokat a húszi lázadók az ellenőrzésük alatt álló jemeni területekről indították, és vörös-tengeri célpontok ellen vetették volna be.

A támadó drónok „közvetlen fenyegetést jelentettek a kereskedelmi hajókra, valamint az amerikai haditengerészetre és a koalíciós hajókra a térségben” – jelentette a CENTCOM szerdai közleményében.

Újonnan toborzott síita húszi fegyveresek menetelnek a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. február 1-jén
Fotó: Jajha Arhab / Forrás: MTI/EPA

Az Egyesült Államok még decemberben hívta életre a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű nemzetközi missziót, amelyhez számos ország csatlakozott, és amely már több csapást is mért jemeni húszi célpontokra.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

A jemeni lázadók támadásai miatt több tengeri szállítmányozási vállalat is elkerüli ezt a fontos hajózási útvonalat.

A Gázai övezet lakóinak negyede egy lépésre van az éhínségtől

Legkevesebb 576 ezer ember - a Gázai övezet lakóinak negyede - egy lépésre van az éhínségtől – jelentette ki Rames Radzsaszingam, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) vezetője a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) keddi ülésén.

Felhívta a figyelmet, hogy 

amennyiben nem avatkoznak közbe, a széles körű éhínség „szinte elkerülhetetlenné” válik.

Mint mondta, a palesztin térség északi részén a két évesnél fiatalabb gyerekek hatoda súlyos alultápláltságtól, illetve sorvadástól szenved. Hangsúlyozta, hogy a 2,3 milliós térség lakói egyébként is aggasztóan kevés táplálékkal rendelkeznek a túléléshez.

Kenyérért tülekednek palesztin emberek egy pékség előtt, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. február 18-án
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) a Gázai övezetben "kész gyorsan kiterjeszteni és felfejleszteni műveleteit egy tűzszüneti megállapodás esetében" – közölte Carl Skau, a WFP igazgató-helyettese szintén az ENSZ BT ülésén.

Azonban időközben az éhínség kockázatát tovább növeli, hogy nem sikerül megfelelő mennyiségben létfontosságú élelmiszerkészleteket leszállítani a Gázai övezetbe, illetve azok a körülmények, amelyek csaknem lehetetlenné teszik dolgozóink helyi működését

– tette hozzá Skau.
A keddi eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában