Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.08. 09:58

Izraeli csapásban meghalt a Hezbollah egyik parancsnoka Libanonban

Az izraeli–palesztin háború 94. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Visszám al-Tavil, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet elitegysége, a Radván ezred egyik egységének parancsnokhelyettese, akit egyik bajtársával együtt megölt egy izraeli légicsapás a dél-libanoni Madzsdal Szelmnél (archív kép)

Forrás: MTI/AP/Hezbollah Katonai Média

Súlyosan megsérült a Fauda sztárja a Gázai övezetben

Idan Amedi izrael színész súlyos sérüléseket szenvedett a Gázai övezetben dúló harcokban – számolt be a történtekről a Mandiner.

Amedi a népszerű Fauda című sorozatban is szerepelt, és ő volt az egyik első izraeli híresség, aki csatlakozott az izraeli hadsereghez a Hamász október 7-ei támadását követően.

A szaúdi trónörökös a hadműveletek leállítását sürgette Gázában

A Gázai övezeti hadműveletek leállítását és az izraeli-palesztin békéhez elvezető út megteremtését sürgette hétfőn Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös azt követően, hogy hétfőn al-Ula városban fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

Közös sajtótájékoztatójukról az SPA szaúdi állami hírügynökség számolt be.

A trónörökös kijelentette: meg kell teremteni a térségi stabilitás és a közel-keleti békefolyamat helyreállításának körülményeit, hogy a palesztin nép érvényesíthesse legitim jogait.

Blinken újságíróknak nyilatkozva elmondta: olyan vezetőkkel találkozott mostani közel-keleti útján, akik készek mindent elkövetni az Izrael és Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti fegyveres konfliktus kiterjedésének megakadályozása érdekében. Mint mondta, tárgyalópartnerei tisztában vannak a problémák súlyosságával, és „egyikük sem gondolja, hogy bármi meg tudna változni egyik napról a másikra”.

Antony Blinken beszélt a vörös-tengeri nemzetközi hajózási útvonalat fenyegető jemeni húszi lázadókról is. Kijelentette, hogy a kereskedelmi hajók elleni támadásoknak véget kell vetni, különben a húsziknak következményekkel kell számolniuk, amint azt a nemzetközi közösség világossá tette már.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: jó lenne, ha az Irán támogatását élvező jemeni lázadók megértenék a világ országainak azon üzenetét, hogy elég volt támadásaikból.

Ferenc pápa az antiszemitizmus és a keresztényüldözés megszüntetésére szólított fel

Az antiszemitizmus és a keresztényüldözés megszüntetésére szólított fel Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált diplomatákhoz intézett újévi beszédében hétfőn. 

A katolikus egyházfő elmondta, hogy 

különösen aggasztónak találja az antiszemita cselekmények növekedését az elmúlt hónapokban. 

"Ezt a kórt ki kell irtani a társadalomból, mindenekelőtt a testvériségre és a befogadásra való nevelés révén" - hangoztatta a pápa. 

Elítélte a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni támadását és a "terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség minden fajtáját", de véleménye szerint a támadás "Izrael részéről erős katonai válaszcsapást" váltott ki, amelynek során több ezren haltak meg és humanitárius válság alakult ki a Gázai övezetben. 

Az egyházfő azonnali tűzszünetre is felszólított, Libanont is beleértve, és kérte a Gázában fogva tartott túszok szabadon engedését, majd megismételte a Szentszék álláspontját, amelyben kétállami megoldást szorgalmaznak Izrael és a palesztinok számára, valamint nemzetközi szinten garantált különleges státuszt Jeruzsálemnek. 

A pápa emellett aggodalmát fejezte ki a

 "keresztényeket érő, növekvő üldöztetés és diszkrimináció ellen, különösen az utóbbi 10 év során". 

Úgy vélte, hogy ez gyakran a politikai és társadalmi életből, valamint bizonyos szakmákból való kirekesztést is jelenti, és "még a hagyományosan keresztény országokban is előfordul". 

"Összességében világszerte több mint 360 millió keresztény tapasztalja azt, hogy üldöztetésnek és megkülönböztetésnek van kitéve a hite miatt, és egyre többen kényszerülnek arra hogy elmeneküljenek a hazájukból" 

- tette hozzá. 

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy "a békéhez vezető út a vallások közötti párbeszéden át is vezet, és mindenekelőtt megköveteli a vallásszabadságot és a kisebbségek tiszteletben tartását". 

A katolikus egyházfő beszédében a béranyaság "megvetendő" gyakorlatának egyetemes betiltására is felszólított. Ferenc pápa szerint 

a meg nem született gyermekek életét is meg kell védeni, és nem szabad "elnyomni vagy az emberkereskedelem tárgyává tenni". 

"Megvetendőnek tartom az úgynevezett béranyaság gyakorlatát, mely a nő és a gyermek méltóságának súlyos megsértését jelenti, az anya anyagi szükségleteinek kihasználását alapul véve" - jelentette ki a pápa. 

Arról is beszélt, hogy 

a gyermek ajándék, és "soha nem lehet egy kereskedelmi szerződés alapja", 

majd a béranyaság globális betiltására szólított fel. 

A Szentszéknél akkreditált diplomatáknak sajnálatát fejezte ki az egyházfő, hogy olyan történelmi időszak köszöntött be, amelyben a béke "egyre inkább veszélyeztetett, meggyengült és részben elveszett". 

Ferenc pápa beszédében hosszan sorolta azokat a bajokat, amelyek jelenleg szerinte az emberiséget sújtják, megemlítve Oroszország Ukrajna elleni háborúját, az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktust, a migrációt, a klímaválságot, valamint a nukleáris és hagyományos fegyverek "erkölcstelen" előállítását, illetve a nemzetközi humanitárius jog egyre súlyosabb megsértését, amely lehetővé teszi ezeket. 

Azt is leszögezte, hogy 

az atomfegyverek gyártása ugyanúgy erkölcstelen, mint birtoklásuk és használatuk. 

Ferenc pápa korábban már megváltoztatta az egyház álláspontját, hangoztatva, hogy a nukleáris fegyvereknek nemcsak a használata, hanem a birtoklása is megengedhetetlen, mostani beszédében pedig már a gyártásukat is idesorolta a fegyveripar általános bírálatának részeként. 

"Talán még egyértelműbben fel kell ismernünk, hogy a háborúban a civil áldozatok nem "járulékos károk", hanem férfiak és nők, nevekkel és vezetéknevekkel, akik életüket vesztették. 

Ők gyermekek, akik árván maradtak, és akiket megfosztottak a jövőjüktől" - fogalmazott. 

A pápa külön kifejezte sajnálatát az Afrikában zajló humanitárius és menekültválság miatt, és nevek említése nélkül elítélte a kontinensen végrehajtott katonai puccsokat és azon választásokat, melyeket "korrupció, megfélemlítés és erőszak" kísért.

II. Abdalláh: Izrael "brutális háborúja egy teljes nemzedéknyi palesztin gyermeket tett árvává"

Izrael "brutális háborúja" a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen "egy teljes nemzedéknyi palesztin gyermeket tett árvává" a Gázai övezetben - jelentette ki hétfőn II. Abdalláh jordániai király Ruandában, az afrikai országban 1994-ben elkövetett népirtás emlékművénél. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy 

a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban több mint 30 ezer ember - főként nők és gyerekek - vesztették életüket vagy tűntek el.

 "Több gyermek halt meg a Gázai övezetben, mint bármely más konfliktusban tavaly. A túlélők közül sokan elvesztették egy vagy mindkét szülőjüket" - mondta II. Abdalláh a királyi palota közleménye szerint, amelyet a jordániai sajtó tett közzé. 

Izraeli katonák a határon átlépve a gázai Sudzsajja negyed felé tartanak Dél-Izraelből 2023. december 21-én
Fotó: Abir Szultan / Forrás:  MTI/EPA

Kijelentette, hogy 

Izrael "semmit nem kímélő agressziójával" a Gázai övezetben sohasem fogja tudni szavatolni saját biztonságát. 

II. Abdalláh a ruandai népirtásról mint "kimondhatatlan bűncselekményekről" beszélt. Hangsúlyozta, hogy az ország története azóta viszont például szolgálhat az egész emberiség számára, ugyanis Ruanda népe sokat tett a megbékélésért, a sebek begyógyításáért és egy újabb népirtás megelőzéséért.

Izraeli csapásban meghalt a Hezbollah egyik parancsnoka Libanonban

Izrael Dél-Libanon elleni hétfői támadásában meghalt a Hezbollahon belüli elitegység, a Radván ezred egyik magas rangú parancsnoka - közölte három biztonsági forrás a Reuters hírügynökséggel. 

A források szerint a parancsnok, Visszám al-Tavil az ezred egyik egységének helyettes vezetője volt. 

A biztonsági források továbbá közölték, hogy a parancsnokon kívül egy másik Hezbollah-harcos is meghalt, amikor autójukat találat érte a libanoni Madzsdal Szelmnél.

A Hezbollah Katonai Média által közreadott archív képen Visszám al-Tavil, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet elitegysége, a Radván ezred egyik egységének parancsnokhelyettese
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Hezbollah Katonai Média

Az izraeli bombázásokban több mint 130 Hezbollah-harcos halt már meg Libanon déli részén, mióta a Hamász október 7-i, Izraeli elleni támadása után megkezdődtek a határokon átnyúló harcok. A bombázásokban további 19-en haltak meg Szíriában. 

A Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah a múlt héten két televíziós beszédében figyelmeztette Izraelt, hogy ne indítson teljes körű háborút Libanon ellen. 

"Bárki, aki velünk szemben háborúban gondolkozik - egy szóval: megbánja" - mondta a főtitkár.

Antony Blinken arab vezetőkkel tárgyal

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia vezetőivel folytat tárgyalásokat a Gázai övezetben zajló konfliktus továbbterjedésének megállításáról.

Blinken hétfőn Mohamed bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével találkozott Abu-Dzabiban, majd a szaúd-arábiai al-Ulába utazik Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceghez, mielőtt Izraelbe indul tovább.

Előző nap Jordániában és Katarban tett látogatást, ahol hangsúlyozta: az Egyesült Államok ellenzi a palesztinok Gázai övezetből való kitelepítését, helyette arra törekszik, hogy a Gázai övezet jövőbeli irányításában Izrael szomszédai is szerepet kapjanak.

Ez a külügyi tárcavezető negyedik útja a régióban a Hamász fegyveresei által elkövetett október 7-ei izraeli támadás óta. Látogatása alatt arról próbálja meggyőzni a közel-keleti államok vezetői, hogy próbálják meg csillapítani a kiújult erőszak miatt fennálló feszültséget a térségben.

Közel-keleti útjának utolsó állomásaként Blinken kedden Izraelben folytat tárgyalásokat tisztségviselőkkel, várhatóan a Gázai övezetben élő lakosság védelméről és az izraeli kormánykoalíció egyes tagjainak a gázai kitelepítésekkel kapcsolatos követeléseiről.

A WHO a bizonytalan körülmények miatt törölte a Gázába szánt orvosi eszközök utánpótlásának szállítását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy vasárnap kénytelen volt törölni a Gázai övezet északi részébe szánt orvosi eszközök utánpótlásának szállítását, mert nem kapott biztonsági garanciákat.

December 26. óta ez volt a negyedik szállítmány, amelyet nem tudtak útnak indítani a szükséges orvosi felszerelésekkel az al-Avda kórházba és az észak-gázai központi gyógyszertárba.

A szervezet az X közösségi platformon közzétett üzenetében számolt be arról, hogy már 12 nap telt el azóta, hogy utoljára sikerült elérniük Gáza északi részébe.

A heves bombázások, a mozgást korlátozó intézkedések és a szakadozó kommunikáció csaknem lehetetlenné teszi az orvosi szállítmányok rendszeres és biztonságos célbajuttatását Gázában, különösen az északi régióban – közölte.

Az a szállítmány, amelynek indítását vasárnap voltak kénytelenek törölni, Gáza északi részének öt kórházában biztosította volna a működés fenntartását – írták a platformon.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közleményében hangsúlyozta, hogy „sokkolta az egészségügyi szükségletek és a pusztítás mértéke Gáza északi részén". Mint az X közösségi szolgáltatáson írta:

a szállítmányok további késlekedése még több ember halálához és szenvedéséhez fog vezetni.

Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. január 8-án
Fotó: Haitham Imad

Újabb fegyverraktárakat és alagutakat talált az izraeli hadsereg Gázában

A Hamász iszlamista terrorszervezet újabb fegyverraktárait és alagútjait találta meg az izraeli hadsereg (IDF) Gázában – jelentette a katonai szóvivő hétfő reggel.

Az IDF szárazföldi és légiereje vasárnap este közös hadművelettel mintegy harminc célpontot támadott, melyek egy része a föld alatt van a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Juniszban, ahol fegyvereket tároltak.

Emellett egy izraeli egység észrevett egy, több mint tíz palesztin fegyveresből álló csoportot, akik arra készültek, hogy rakétákat indítsanak Izrael felé, és végeztek velük. Szintén Hán-Juniszban számos fegyvert találtak a Hamász egyik harcosának járművében.

A Gázai övezet közepén, mezőgazdasági területen egy alagút lejáratára bukkantak, melyben több ezer dollárt és sok fegyvert találtak. Ezenkívül a Gázai övezet közepén fekvő Al-Magaziban az IDF megostromolt egy fegyverraktárat, ahol nagy hatótávolságú rakétákat tároltak.

Palesztinok a Gázai övezet közepén fekvő Dir al-Balahban számoltak be izraeli egységek támadásáról, melyekben nyolc ember vesztette életét. Súlyos bombázásokról adtak hírt Hán-Juniszban is.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az utóbbi napon 73 embert öltek meg az övezetben. A közlemény szerint 99 sebesültet is kórházba vittek.

A dél-koreai hírszerző ügynökség szerint a Hamász Észak-Koreában gyártott fegyvereket is használ, noha Phenjan tagadja, hogy fegyvereket adna el a szervezetnek.

Zsidó telepeket kell létrehoznunk Gázában. Ha nem vagyunk ott és kétmillió náci él ott, akkor tíz vagy tizenöt év múlva új október 7-re ébredünk

– hangoztatta Becálel Szmotrics pénzügyminiszter a 14-es tévécsatorna vasárnap esti műsorában.

Joáv Galant védelmi miniszter a The Wall Street Journalnak adott interjújában a gázai háború új szakaszát ismertette, mely szerinte a heves harcok helyett „különleges műveleteket” jelent. A háború új szakasza véleménye szerint sokáig fog tartani, egészen a Hamász megsemmisítéséig.

Az IDF bejelentette, hogy

a légierő vasárnap este megtámadta a libanoni síita Hezbollah célpontjait libanoni területen, a szervezet katonai egységét Marvahin faluban, valamint rakétavetőket Ajta es-Sab faluban, az izraeli határ közelében.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában