Kiállás

2023.12.18. 22:53

Bírálja az új ukrán kisebbségi kerettörvény több pontját a kárpátaljai magyarok legnagyobb pártja

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pozitívan értékeli a kisebbségek jogait szabályozó új ukrán törvény elfogadását, azonban a szervezet elnökségének ma kiadott nyilatkozata szerint a jogszabály "továbbra sem tesz eleget a Velencei Bizottság minden ajánlásának" és nem állítja vissza a korábban meglévő kisebbségi jogokat.

MW

Kisfiú magyar és ukrán zászlókkal a kezében (illusztráció)

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

A törvény egyes kitételei "előremutatónak tekintendők, mivel azok visszaállítják a magyar kisebbség korábban élvezett nyelvi jogainak egy részét", amelyek főként az oktatás, nyomdai termékek előállítása és terjesztése, illetve a média területére vonatkoznak.

A szervezet elnökségének nyilatkozata aláhúzza, hogy a jogszabály kimunkálásakor figyelembe vették a Velencei Bizottság ajánlásainak "egy részét, valamint konzultáltak a nemzetiségi szervezetekkel".

Fontos előrelépés, hogy az oktatási törvény 7. (nyelvi) cikkelyének vonatkozásában szavatolják a kisebbségek, köztük a magyarok anyanyelvi oktatáshoz való jogát. Az is pozitívum, hogy azok a gyermekek, akik a 2018-as tanév előtt kezdték meg magyar nyelvű iskolai tanulmányaikat, a középfokú oktatás befejezéséig változatlanul magyar nyelven tanulhatnak.

A KMKSZ elnöksége ugyanakkor sajnálattal állapítja meg, hogy az új törvény továbbra sem engedi meg a kisebbségi nyelvhasználatot a magasabb közigazgatási egységek (járás, megye) szintjén, a nyelvi jogok "települési szintű alkalmazása" pedig továbbra is "a többségi döntéshez kötött".

A nyilatkozat szerint a törvény a nyelvi jogok használatának lehetőségét a kisebbség "hagyományos letelepedettségének" fogalmához köti, amelynek szintjét 10 százalékban állapítja meg. Így a szórványban élő kisebbségek 

gyakorlatilag semmilyen nyelvi jogokkal nem rendelkeznek, ami tovább gyorsítja az asszimiláció folyamatát

- áll a szervezet MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

A törvény nem rendelkezik a nemzeti szimbólumok szabad használatáról, valamint "a kisebbségi képviselet feltételeinek biztosításáról sem".

A jogszabály több tétele diszkriminatív, illetve pusztán deklaratív jellegű, ami önkényes értelmezésre adhat módot

 - áll a dokumentumban. Több fogalom értelmezése továbbra is tisztázatlan, ami további kérdéseket vet fel, elsősorban az anyanyelvi oktatásnak az "államnyelv melletti" érvényesítése kapcsán.

A törvény továbbra sem tesz eleget a Velencei Bizottság minden ajánlásának, nem biztosítja a kisebbségek alkotmányban, illetve más nemzetközi dokumentumokban garantált jogait, "s nem állítja vissza a korábban meglévő kisebbségi jogok teljességét".

Abban bízva, hogy az új törvény "csak az első lépés a kárpátaljai magyarságot korábban megillető nemzetiségi jogok teljességének helyreállítása folyamatában, a KMKSZ hatályos programjának megfelelően továbbra is támogatja Ukrajna Európához történő felzárkózását".

Kívánjuk, hogy Ukrajna legyen egy olyan európai, demokratikus jogállam, amelyben tiszteletben tartják az emberi és nemzetiségi jogokat 

- zárul a KMKSZ elnökségének nyilatkozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában