Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.09. 08:37

Netanjahu: Izrael folytatja „igazságos háborúját” a Gázai övezetben

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Justin Lane

Netanjahu: Izrael folytatja „igazságos háborúját” a Gázai övezetben

Izrael folytatja „a Hamász megsemmisítése érdekében indított igazságos háborúját” a Gázai övezetben – jelentette be Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, üdvözölve egyúttal az Egyesült Államoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) képviselt előző napi „megfelelő állásfoglalását”.

A többi országnak is meg kell értenie, hogy nem lehet egyszerre támogatni a Hamász felszámolását, valamint ezzel egyidejűleg a háború végét is követelni, ami viszont lehetetlenné tenné az iszlamista szervezet megsemmisítését 

– fogalmazott Netanjahu.

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ BT pénteki ülésén azt a határozattervezetet, amely újabb humanitárius tűzszünetet szorgalmazott volna a Gázai övezetben.

NETANJAHU, Benjámin; KOHAVI, Aviv
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Aviv Kohavi leköszönő vezérkari főnök a Herci Halevinek, Izrael új vezérkai főnökének a hivatalba lépése alkalmából tartott ünnepségen Jeruzsálemben 2023. január 16-án
Fotó: Maya Alleruzzo / Forrás: MTI/EPA/AP

Herci Halevi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke egy szombati rendezvényen arról beszélt a jeruzsálemi Siratófalnál, hogy a Hamász „terroristáinak hálózata éppen most omlik össze”, és ezért a hadseregnek fokozni kell a katonai nyomást a palesztin területre.

Az izraeli katonák minden egyes nap egyre több terroristát tudnak megölni vagy megsebesíteni, és az utóbbi napokban már azt tapasztalták, hogy a terroristák kezdenek visszavonulni

– mondta el a vezérkari főnök.

Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke egy tévéinterjúban azt mondta, 

a Gázai övezetben a háború október eleji kezdete óta több mint 7 ezer palesztin harcossal végzett az izraeli hadsereg. 

Hanegbi hangsúlyozta, hogy ez „óvatos becslés”, a valós szám ennél magasabb is lehet, mert azt nem tudják, hányan halhattak meg összeomlott épületekben vagy alagutakban.

A gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig legalább 17 700 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben.

Tűzszünetet sürget az orosz és az egyiptomi elnök

Tűzszünetért szállt síkra a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton folytatott telefonbeszélgetésében hivatalaik közlése szerint.

A kairói elnöki hivatal szóvivője hozzátette, hogy a két államfő megítélése szerint a fegyvernyugvás eléréséért a teljes nemzetközi közösség felelősséget visel.

SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-
Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök
Fotó: Ali Haider / Forrás: MTI/EPA

A két elnök utalt arra a határozattervezetre, amely humanitárius tűszünetet szorgalmazott volna az Izrael és a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet közti konfliktusban, de az Egyesült Államok vétója miatt nem sikerült elfogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén.

Putyin a Kreml közlése szerint a megbeszélésen köszönetet mondott Szíszinek a palesztin övezetben rekedt orosz állampolgárok kimenekítésében és az orosz humanitárius segély bejuttatásában játszott egyiptomi szerepért. Beszámolt egyúttal azokról a tárgyalásokról, amelyeket arab országok és Irán vezetőivel folytatott a héten.

Megfenyegették a jemeni húszi lázadók az izraeli kikötők felé tartó hajókat a Vörös-tengeren

A jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat szombaton, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren, ha az izraeli ostrom alatt álló, palesztin lakosságú Gázai övezetbe nem tud bejutni elegendő humanitárius segítség.

Ha a Gázai övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik

– közölte Jahja Szarí szóvivő.

Az Irán támogatását élvező húszik már több alkalommal vették célba drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, illetve a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, hogy – saját megfogalmazásuk szerint – ezzel támogassák a palesztinok ügyét. Amerikai hadihajók többször segédkeztek ezeknek a rakéta- és dróntámadásoknak a semlegesítésében.

Az izraeli légierő a Hezbollah szervezethez tartozó célpontokat támadott Libanonban

Az izraeli területet ért, Libanonból érkező rakétatámadásokat követően az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán légitámadásokat indított a Hezbollah síita milíciához tartozó libanoni „terrorista célpontok” ellen – közölte szombaton az izraeli hadsereg.

Áldozatokról egyelőre sem libanoni, sem izraeli oldalról nem érkezett jelentés.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i, izraeli területen végrehajtott terrorista támadása miatt a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus kezdete óta az izraeli hadsereg és a vele szemben álló fegyveres csoportok, köztük a Hezbollah között többször is összecsapások voltak az izraeli-libanoni határvidéken is.

A segélyszervezetek elítélik, hogy az ENSZ BT nem szólított fel tűzszünetre

A brit székhelyű Save the Children és hét másik segélyszervezet „megdöbbenéssel” fogadta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken nem fogadott el határozatot, amelyben humanitárius tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben.

Ha ez megvalósult volna, akkor ez nagyon is szükséges enyhülést jelentett volna a folyamatos bombázásoknak kitett gázai civilek számára. Ez egy elszalasztott lehetőség volt az erőszak megállítására

– fogalmaztak közös nyilatkozatukban.

Az izraeli külügyminiszter elfogultsággal vádolja az ENSZ főtitkárt

Eli Cohen, Izrael vezető diplomatája elfogultsággal vádolja az ENSZ vezetőjét, miután az a 99. cikkelyre hivatkozott a humanitárius tűzszünet érdekében.

Guterres felhívása, hogy a Hamász oldalára álljon és tűzszünetet kérjen, megszégyeníti a pozícióját, és Káin jelét jelenti az ENSZ-en

– mondta Cohen, utalva a Biblia egy szakaszára, amelyet egyesek a szégyen jeleként értelmeznek.

KOHEN, Eli
Eli Cohen izraeli külügyminiszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az ENSZ genfi székházában 2023. november 14-én
Fotó: Salvatore Di Nolfi / Forrás: MTI/EPA

„A 99. cikkelyre való hivatkozás, miután azt sem az ukrajnai háború, sem a szíriai polgárháború esetében nem használták, újabb példája Guterres elfogult és egyoldalú álláspontjának” – mondta Cohen, hozzátéve, hogy a tűzszünet most „megakadályozná” a Hamász összeomlását.

A 99. cikkelyre való csütörtöki hivatkozással Guterres célja az volt, hogy hivatalosan is figyelmeztesse az ENSZ Biztonsági Tanácsát az Izrael által a Gázai övezet ellen vívott háború globális fenyegetésére, amelynek következtében több mint 17 400 palesztin halt meg Gázában.

A palesztinbarát tüntetés Picasso Guernicáját köti össze Gázával

Több száz palesztinbarát tüntető a spanyolországi Baszkföldön a palesztin zászlót ábrázoló emberi mozaikot alkotott Pablo Picasso ikonikus háborúellenes festményének, a Guernicának a reprodukciója mellett egy óriási transzparensen – jelentette a Reuters hírügynökség.

A pénteki tüntetésre Guernica egykori piacterén került sor, amelyet 1937-ben, a spanyol polgárháború idején a náci Németország Luftwaffe légibombázott.

Fatima Elhousari a tömeghez szólva azt mondta, hogy a világ nem fogadhat el egy „új Guernicát” Gázában.

A New York-i zsinagóga előtt lövöldözött egy férfi

Egy New York állambeli zsinagóga előtt a levegőbe lőtt sörétes puskájával egy férfi, aki a rendőrség szerint a palesztin ügy mellett foglalt állást.

„A rendőrök azt mondták nekünk, hogy a férfi azt mondta, hogy Szabadítsátok fel Palesztinát” – mondta Eric Hawkins, Albany rendőrfőnöke pénteken a sajtótájékoztatón.

Hawkins elmondta, hogy a gyanúsított egy másik személynek is azt mondta egy parkolóban, hogy úgy érzi, „áldozattá vált”. A bíróságon benyújtott rendőrségi nyilatkozat szerint a gyanúsított kifejtette, hogy „a közel-keleti események hatással voltak rá”. A 28 éves Mufid Fawaz Alkhader ellen a New York állambeli Albanyban található Izrael Templom előtt történt állítólagos incidenssel kapcsolatban tiltott személy általi lőfegyver birtoklásával emeltek vádat.

Számos áldozatról számoltak be a Gáza elleni hajnali bombatámadások után

A Wafa palesztin hírügynökség jelentése szerint az izraeli erők kora reggeli bombázásai „tucatnyi” áldozatot követeltek a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban és az északi Gáza városában.

Helyi, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Wafa arról számolt be, hogy öt ember meghalt, amikor egy lakóházat támadtak meg Rafahtól nyugatra, délen.

A mentőakciókat és a romok alól a holttestek kiemelését lehetetlenné tette az izraeli tankok jelenléte a támadás által érintett területeken – jelentette a hírügynökség.

Izraeli légitámadásban megsemmisült épület romjai közül próbálnak meg kimenekíteni egy férfit palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Deir el-Balahban 2023. december 8-án
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Azonnali tűzszünetet sürgetnek a kínaiak

Ez rendkívül kiábrándító és sajnálatos... Bár a határozatot megvétózták, a nemzetközi közösség túlnyomó része egyetért: az azonnali humanitárius tűzszünet a legfontosabb prioritás

– írta Kína ENSZ-megbízottja, Csang Csun (Zhang Jun) az X-en közzétett bejegyzésében.

Az USA volt az egyetlen ország, amely megvétózta a határozatot, ami széles körű kritikát váltott ki a jogvédő csoportok és a segélyszervezetek részéről.

A szavazásra azt követően került sor, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán ritka módon hivatalosan is figyelmeztette a 15 tagú tanácsot a két hónapja tartó háború globális fenyegetésére.

Palesztin elnök: az USA-t terheli a felelősség mindazért, ami jelenleg Gázában történik

A gázai övezeti fegyveres konfliktus leállítása érdekében mielőbb nemzetközi békekonferenciát kellene összehívni, ahol tartós politikai megoldást lehetne kidolgozni 

– jelentette ki Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a Reuters hírügynökségnek adott, pénteken megjelent interjújában. A Rámalláhban folytatott beszélgetésben Abbász úgy fogalmazott: az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus olyan aggasztó szintet ért el, amely már megköveteli azt, hogy nemzetközi konferenciát rendezzenek az ügyben; és a világhatalmak garanciákat adjanak egy olyan megoldás érdekében, amely

elvezetne egy független palesztin állam megalapításáig a Gázai övezet, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén.

A palesztin elnök kifejtette:

az Egyesült Államok biztosít minket afelől, hogy támogatja a kétállami megoldást, és arról is, hogy Izraelnek nem szabad megszállnia a Gázai övezetet, ott biztonsági ellenőrzést fenntartani, vagy területet sajátítani ki belőle. Viszont Amerika nem kényszeríti ki Izraeltől mindazt, amiről beszél. Az Izrael mellett teljes mellszélességgel kiálló Egyesült Államokat terheli a felelősség mindazért, ami jelenleg a Gázai övezetben történik. Ez az egyetlen olyan hatalom, amely el tudná érni Izraelnél, hogy hagyjon fel a háborúval, de sajnos, ezt nem teszi meg. Amerika Izrael cinkosa

– fogalmazott Mahmúd Abbász.

Hamász-reakció az amerikai tűzszünetvétóhoz

A Hamász határozottan elítélte az Egyesült Államok vétóját, amely megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai azonnali humanitárius tűzszünetre vonatkozó követelését – írta a Sky News.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a csoport „etikátlannak és embertelennek” tartja Washington lépését. 

Megsebesült két izraeli katona túszmentés közben

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg fő szóvivője az éjszaka megerősítette, hogy két izraeli katona súlyosan megsebesült a túszok kiszabadítására irányuló gázai hadműveletekben. Mint mondta, a túszokat fogvatartó terroristákat megölték, de a túszmentés sikertelen volt – írja a BBC.

USA vétó - így reagált a többi tag az ENSZ BT ülésén

Az USA „kiegyensúlyozatlannak” és „a valóságtól elrugaszkodottnak” nevezte az állásfoglalást, hozzátéve, hogy az nem tartalmazta az általuk kért megfogalmazást, beleértve a Hamász izraeli civilek elleni október 7-i támadásainak egyértelmű elítélését. Megismételték továbbá

a kétállami megoldás iránti felhívást, mint a tartós béke elérésének egyetlen módját a térségben.

Az Egyesült Királyság is csatlakozott az Egyesült Államokhoz, mondván, hogy

nem tud megszavazni egy olyan határozatot, amely nem ítéli el "a Hamász által elkövetett atrocitásokat".

Az amerikai vétót Kína és Oroszország is bírálta.

Peking azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „önellentmondásos”, amikor nem támogatta a tűzszüneti tervezetet, miközben aggodalmát fejezte ki a civil életekért, míg

Oroszország „szívtelennek” nevezte az Egyesült Államokat.

Brazília, amely támogatta az állásfoglalás-tervezetet, azt mondta, attól tart, hogy

a kétállami megoldás „helyrehozhatatlanul” sérül, ha nem történik sürgős intézkedés Gázában.

Az ENSZ-ben állandó megfigyelői státusszal rendelkező Palesztin Állam „történelmi fordulópontnak” nevezte a határozat elfogadásának elmaradását, és

azzal vádolta a biztonsági tanácsot, hogy a növekvő számú palesztin civil halálesetekkel szemben nem tesz eleget felelősségének.

Megvétózta a tűzszünetet az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok vétót emelt és ezzel megbukott az Izrael és a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet gázai övezeti háborújában humanitárius tűzszünetet szorgalmazó újabb határozattervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki ülésén.

A világszervezet vezető testületének 13 tagja támogatta az Egyesült Arab Emírségek által beterjesztett kezdeményezést. Az állandó tag Nagy-Britannia tartózkodott a szavazáson.

Az ENSZ BT ülését António Guterres felhívására hívták össze, a ritkának számító sürgősségi beadványban a világszervezet főtitkára azt kérte a testülettől, hogy

segítsen elhárítani a gázai övezetben fenyegető humanitárius katasztrófát.

A kezdeményezésnél a világszervezet alapokmányának 99 cikkelyére hivatkozott, amely lehetővé teszi az ENSZ főtitkárának, hogy a BT figyelmét felhívja „minden olyan ügyre, amely megítélése szerint veszélyeztetheti a nemzetközi békét és biztonságot”.

GUTERRES, António
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár 
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

Az ENSZ szerint a vonatkozó cikkelyt évtizedek óta nem alkalmazták.

Ez nem az elszigeteltség kérdése. A kérdés arról szól, hogy mit tartunk a legmegfelelőbbnek, hogy a lehető leghamarabb véget lehessen vetni a konfliktusnak és elősegíteni több humanitárius segítség áramlását a Gázai övezetbe

– jelentette ki Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese a voksolás előtt újságíróknak nyilatkozva.

„Nem csettinthetünk egyszerűen az ujjainkkal és a konfliktus véget ér. Ez egy nagyon-nagyon bonyolult helyzet” – tette hozzá, s úgy fogalmazott, hogy egy tűzszünet a következő háború magvait vetné el, mert a Hamász nem kíván tartós békét.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában