Kapcsolatok

2023.11.21. 15:54

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Csád biztonsága kiemelt jelentőségű

A Száhel-övezet egyetlen stabil állama Csád, a stabilitás exportőreként lehet rá tekinteni a régióban, biztonsága az egész térségben kiemelt jelenőségű, de Európa és Magyarország érdeke is - mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott csádi kollégájával kedden Budapesten.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a csádi nemzetvédelmi miniszterrel tárgyalt

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a veszélyek korát éljük, két kiemelten súlyos konfliktus is zajlik a környezetünkben, és ettől nem függetlenül olyan méretű és szervezettségű migránstömeg zúdul Európára, amely az európai országok és Magyarország cselekvését igényli.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány elszánt, hogy a problémákat azok keletkezési helyén oldják meg, ezért döntött úgy, hogy Magyarország aktív szerepet vállal Csád stabilitásának megőrzésében, ennek érdekében egy komplex támogató csomag részeként kétszáz katonából álló missziót is küld az afrikai országba. Hozzátette:

 az Országgyűlés támogatta a csádi katonai missziót, amely kiképzési, mentorálási feladatokkal támogatja a csádi hadsereget a terrorizmus elleni küzdelemben és ezen keresztül az illegális migráció csökkentésében.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a Magyar Honvédség számos külföldi misszióban vett már részt, most először azonban önállóan, a csádi haderővel együttműködve dolgoznak majd a katonák. Jelezte: a misszió katonai tervezése már megtörtént, kezdetben a különleges műveleti dandárra fognak támaszkodni, majd más csapattesteket is bevonnak a műveletbe. 

A honvédek részvétele önkéntes lesz a misszióban, eszközöket tekintve pedig - a dandár légi képességére támaszkodva - helikopterek kitelepülését is tervezik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejelentette azt is, Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként kiemelt figyelmet fordít majd a Száhel-övezetben történő európai uniós szerepvállalásra.

Dago Yacoub, a Csádi Köztársaság nemzetvédelmi minisztere kiemelte: országának nagyon sok kihívással kell megküzdenie, és ehhez szüksége van az Európai Unió, Magyarország és Afrika segítségére is. Véleménye szerint

 Csád és Magyarország együttműködése kulcsfontosságú a béke megteremtésében.

Elmondta, a szudáni válság hatására kevesebb mint hat hónap alatt egymillió menekült érkezett az országba, de fenyegeti a terrorizmus az országot Líbia, Nigéria, Mali és Kamerun felől is. Hozzátette: a válságok kihatnak az illegális bevándorlásra és migrációra is, sokan indulnak el Európa irányába, így az országnak az illegális migráció és emberkereskedelem ellen is fel kell vennie a harcot.

Szólt arról is, nagyon sok, Európába tartó migráns megáll Csádban, hogy az ország aranybányáiban, rabszolgamunkával annyi pénzt tudjon szerezni, amennyivel tovább tudják folytatni útjukat Európába.

Kiemelte: mindaz, ami a Száhel-övezetben történik, kihat a világ békéjére is, így szükségük van az Európai Unió, Magyarország és Afrika segítségére is, hogy meg tudjanak küzdeni a kihívásokkal, a terrorizmussal, a csempészettel és az illegális migrációval. 

Úgy vélte, Csád és Magyarország együttműködése kulcsfontosságú a béke megteremtésében.

A két miniszter a sajtótájékoztató előtt aláírta a katonai együttműködésről szóló megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában