Kormányinfó

2023.11.09. 12:45

Gulyás Gergely: sikerül elérni az egy számjegyű inflációt (videó)

Legkésőbb novemberben sikerül elérni, hogy egy számjegyű legyen az infláció Magyarországon – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, amelyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel közösen számolt be a legfrissebb kormányzati döntésekről.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A kormány a tegnapi ülésén foglalkozott a gazdasági helyzettel. Hosszabb ideje, különösen az orosz-ukrán háború kitörése óta kénytelenek vagyunk ezt tenni

 – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, majd hozzátette: az EU által adott válaszreakciók nehezítették a helyzetet. Úgy fogalmazott, a legnagyobb ellenfelünk az infláció volt. A kormány az elmúlt egy évben a legfontosabb gazdaságpolitikai döntéseit azért hozta meg, hogy az inflációt le tudjuk törni. 

Tavaly év végén azt a célt tűztük ki magunk elég, hogy idén év végére egy számjegyű kell, hogy legyen az infláció. Áttekintve a gazdasági helyzetet, örömmel számolok be arról, hogy ezt a vállalást a kormány teljesíteni tudja

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Kifejtette:

már októberben sikerült elérni a tíz százalékhoz közeli inflációs célt. A novemberi előrejelzések nyolc százalék körüli inflációt valószínűsítenek, a decemberi pedig hét százalék körül lesz.

Hozzátette: ennek megfelelően értékelte a kormány az idei évet a gazdaság egésze szempontjából. Már az infláció leküzdése komoly növekedési áldozatot követelt.

A héten megjelent OECD tanulmány szerint Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a reálbél 2023 második negyedévében

– tette hozzá.

Jelentős minimálbér-emelés jön

Mint mondta, ez jelentős béremelést, és garantált bérminimum-emelést jelent a jövő évtől. Hozzátette: a jövő év a gazdasági emelkedés, és a béremelés éve lesz. A kormány továbbra is olyan intézkedéseket fog hozni, amelyek a gazdasági növekedést elősegítik – jelentette ki.  

Ukrajna nem teljesítette a szükséges feltételeket a csatlakozási tárgyalásokhoz

A kormány szintén az EU-s csúcstalálkozóra készülve tárgyalt a legújabb brüsszeli javaslatról, ez pedig a bővítési tárgyalási javaslat. A miniszterelnök hétfőn Berlinben találkozik a német kancellárral is, úgy látjuk, hogy ugyanazt az álláspontot helyes képviselni, mint a korábbi bővítések esetén is képviselt, előbb a folyamatban lévő, korábbi bővítésekről szóló tárgyalásokat kell befejezni. Már csak azért is, mert természetesen

szolidárisak vagyunk Ukrajnával, mindig is elítéltük az orosz agressziót, és komoly támogatást adtunk anyagiakban és humanitárius támogatást is adtunk, de ez nem változtat a tényen, hogy Ukrajna nem teljesíti az EU-s tárgyalásokhoz szükséges feltételeket, nem teljesítette a háború előtt sem,

legyen szó a nemzetiségekkel kapcsolatos ígéretekről vagy a koppenhágai kritériumokról, vagy a korrupció helyzeté – fogalmazott Gulyás Gergely.

Junger korábbi nyilatkozatával egyet kell értenünk, hogy

Ukrajna totálisan korrupt, nem érett az EU-s tagságra.

Hazánk azt az álláspontot képviseli, hogy valamilyen megkülönböztetett partnerséget érdemes felajánlani, de más módra nincs lehetőség – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Úgy összegezte:  

nem támogatjuk a közös hitelfelvételt, az integráció jelenlegi foka elegendő és a közös eladósodás további integrációt jelent.

Volt egy stratégiája, amely megbukott, egy stratégiai áttekintés szükséges, hogy mi az európai politika és hozzáállás a jövőben. Ezt nem csak mi tartjuk indokoltnak, más tagállamok közül többen is ezt képviselik – fogalmazott.

Egyre agresszívabban lépnek fel a határnál a migránsok

Mint ahogyan a miniszter mondta, azt látják, hogy egyre agresszívabban lépnek fel a migránsok a határon. A határvadászok gyakran életveszélyes helyzetekbe kerülnek. Egyre több a józan ész irányba mutató hang hangzik egyes európai politikusoktól, addig

az EU jogi és fizikai értelemben is el akarja lehetetleníteni a határvédelmet.

Erre jó példa, hogy

Brüsszel napi bírságot akar fizettetni Magyarországgal, mert a migránsokat megállítjuk a határon.

Ez elfogadhatatlan

 – mondta Gulyás Gergely. Mint tájékoztatott, az idegenrendészeti törvény szigorítását is megtárgyalta a kormány. 

Szigorúan szabályozzuk azt, hogy milyen jogcímeken lehet Magyarországon tartózkodni. Minden tartózkodás meghatározott időre szól. Aki a törvényeket nem tartja be, azt azonnal ki kell toloncolni az országból

– jelentette ki a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Mint mondta,

a magyar munkahelyeken amíg magyar munkaerő van, addig magyar munkaerőnek kell ezeket a pozíciókat betölteni. Nem lehet több vendégmunkás Magyarországon, mint ahány betöltetlen álláshely van

– jelentette ki.  

Jövő héten a parlament elé kerül a digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslat

Várhatóan a jövő héten nyújtja be a kormány a digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé – közölte Gulyás Gergely. 

A tárcavezető elmondta, 

a cél, hogy az igazolvány ügyintézés és az elektronikus aláírás mobiltelefonon is megtörténhessen. A későbbiekben a magyar állampolgárok a közműszámláik befizetését tudják majd így intézni.

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság már közép- és hosszú távon is versenyképes legyen, egyszerűsödjön az ügyintézés, és további leépítések lehessenek az állami bürokráciánál, feltétlenül szükséges a digitalizáció terén nagyot lépnünk előre – fogalmazott a miniszter.

Érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés

Szentkirályi Alexandra elmondta, 

a posta hamarosan elkezdi kiküldeni a kiegészítő nyugdíjemelést, amely pénteken érkezik. Akinek a postás hozza, az tizedike után számíthat rá. A kiegészítést januárig visszamenőleg fizetik ki.

A kifizetés 2,5 millió embert érint. Erre 190 milliárd forintot fordít a kormány. Ez 6500 forintot jelent havi szinten, éves szinten pedig a tizenharmadik havi nyugdíjjal együtt 85 ezer forintot jelent átlagosan

– fogalmazott. Mint mondta,

januárban újra emelni fogják a nyugdíjakat, ezúttal hat százalékkal illetve a tizenharmadik havi megemelt nyugdíjjal is számolhatnak az idősek.

SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 9-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Kibernyomozói hálózatot hoznak létre

Azt lehet látni, hogy a

Covid ideje alatt erősödött fel az online térben az adathalászat bűnözés: az idei év január 9515 ilyen bűncselekmény és volt nyolcmilliárdos kár, komoly ágazattá nőtte ki magát.

A leggyakoribb elkövetés az adathalász módszer, a telefonon tárolt adatok felhasználása, hogy hozzájussanak a bankszámla adatokhoz.

A kormányszóvivő szerint, azért, hogy minél jobban fel lehessen lépni ez ellen,

a belügyminisztérium háromszáz fős kibernyomozói hálózatot hoznak létre, a szervezetfejlesztés létrejött és kibernyomozói hálózat jött létre 293 fővel, a nemzeti védelmi fővel pedig 15 fő biztosítja majd, hogy a jövőben az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elkerülhetőek legyenek.

Országos lefedettséggel dolgoznak majd, valamennyi vármegyei kapitányságon létrejött 4-9 fős csoport, hogy megelőzzék ezeket az eseteket.  A bankok együttműködését is várják, nézzék át a jelenlegi protokollokat, hogyan tudnak ők is segíteni és a lakosságot is kérjük, hogy fokozott figyelemmel kezeljék ezeket a helyzeteket. 

Az M1 kérdésére, mely szerint 

a kiberbűncselekményekből származó összegek jelentős része Ukrajnába szivároghat át,

elmondták: a kormánynak van erről információja, folyik egy nyomozás, jelentős része ezeknek, húszmilliárdos nagyságrendű összegekről beszélünk. Ez nem egy egyedi bűnelkövetési mód, hanem egy szervezet épült rá. Ezeknek a milliárdoknak jelentés része Ukrajnába ment, amint a Belügyminisztérium pontosabb adatai lesznek, tájékoztatást adnak majd a nyomozásról.

Nemzeti konzultáció

A Magyar Nemzet kérdésére,

a nemzeti konzultációval kapcsolatban kifejtette, azért fontos, hogy két választás között is megkérdezzék a lakosságot, és a napokban elkezdik a postázását a kérdőíveknek, míg a kérdések hamarosan nyilvánosak lesznek.

Miután eddig több százezren vagy épp több millióan éltek ezzel a lehetőséggel és joggal, úgy véljük, hogy ez egy sikeres intézmény

 – közölte Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, mely szerint mi az álláspontja a kormánynak arról, hogy a Társaság a Szabadságjogokért a bírósághoz fordult annak a férfinak az ügyében, aki november 22-én palesztinbarát tüntetést kezdeményezett, Gulyás Gergely elmondta: várják a bíróság döntését. – Világossá tettük, hogy

terroristák mellett nem lehet tüntetni, egyébként, ha valaki nem terroristák mellett akar tüntetni, akkor a gyülekezési jog kellően széles körben határozza meg a demonstráció feltételeit. A mi véleményünk világos, vannak olyan szélsőséges esetek, a 2013-s alkotmánymódosítás kapcsán széleskörű egyetértés volt az országban, amikor szélsőséges vélemények kifejtését igenis lehet korlátozni.

A német sajtókban megjelentekre, mely szerint év végéig hozzájuthat az uniós forrásokhoz, Gulyás annyit mondott: 

Nincs ilyen információnk, egy zsarolási kísérletet látunk Brüsszel részéről, amely eredménytelen lesz.

A déli határhelyzet és nemzetbiztonsági jelentésből napvilágra került információkból tervezi a kormány, hogy fizikai és jogi értelemben tovább erősítsék-e a határvédelmet. A kérdésre a miniszter elmondta, hogy 

azt tervezzük, hogy a hatékony szabályozásunkat meg akarjuk védeni. Akkor, amikor Nyugat-Európában ellenőrzés nélkül, háborús övezetből érkező migránsokat, köztük terroristákat megtapsolták a pályaudvaron és éltették azokat az embercsempészeket, akik behozták őket Európába, akkor Magyarország ennek ellenállt és létrehozott egy tranzitzóna rendszert

 – idézte fel. 

Ezt az Unió a luxemburgi bíróság jogszerűnek minősítette, az emberi jogok európai bírósága viszont jogellenesnek minősítette, emiatt bezártuk és közöltük, hogy a magyar külképviseleten lehet beadni a menedékjogi kérelmet. A bizottság eljárást indított ellenünk, januárban várható döntés ebben az ügyben

 – jelezte.

Amit az Európai Bizottság tesz ebben az ügyben, az nem csupán a józan ésszel nincs összhangban, nem csak Európa érdekeivel nincs összhangban, de még a saját szavaival sem, hiszen most már ők is a külső határok védelmének fontosságáról beszélnek, ehhez képest, akik ezeket a külső határokat megvédik, eljárásokat indítanak és napi bírságot akarnak kiszabni

 – tette hozzá.

Gulyás Gergely azt is elmondta: 

a határvédelemre 650 milliárd forintot költöttünk, amelynek egy százalékát sem kaptuk vissza, ha megbüntetnek minket, akkor mi pedig duplán fizetünk emiatt. 

Azoknak viszont nem kell szankcióval számolnia, aki nem védi meg a határait – fejezte ki ellenérzést a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Online árfigyelő és bírságok

Szentkirályi Alexandra az inflációval kapcsolatos hatósági ellenőrzésekről kifejtette, vannak olyan bírságok, amelyeket még most szabnak ki, jelenleg is tartanak ezek az eljárások. Az árstoppal kapcsolatos bírságok összege – amelyek még nem a végleges számok, hiszen jelenleg is több száz eljárás zajlik – meghaladja a 6 milliárd forintot. 2051 eset van eddig, de összesen 2800 eset van, ahol a bírságot valószínűleg kiszabják. 1278 üzletet vizsgáltak eddig,13 százalékos volt a jogsértés, 50 határozat született eddig. A kiszabott bírságok száma 134 millió forint fölött jár már, a leggyakrabban nem tüntették fel a boltok az árcsökkentést. Az online árfigyeléssel kapcsolatban is zajlik az ellenőrzése, több mint hatszáz üzletet vizsgáltak. A boltok komolyan veszik mind az árstopot, és a bírságokat is befizették.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre elmondta,

az uniós források nélkül is működik az ország, de ez egy versenyképességi probléma, és durva jogtiprás.

Jövő kedden nyújtja be a szuverenitás-védelmi törvényt a Fidesz-frakció – jelentette be Gulyás Gergely.

Bűncselekménnyé nyilvánítják, ha egy párt külföldről kap támogatást

– tette hozzá.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában