Dokumentumok

2023.11.13. 18:42

Karácsonyék botrányos adománygyűjtésében Tordai Csaba kulcsszerepet vállalt

A baloldal kiemelkedő pozíciójában lévő háttéremberének az irodájában, ügyész jelenlétében foglaltak le bizonyítékokat az adónyomozók a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtésének ügyében.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Eddig minden jel arra mutat, hogy Tordai Csaba fontos szerepet játszott a bűncselekmények gyanúját is felvető, jórészt külföldről érkezett kampánytámogatás kapcsán. A Magyar Nemzet összeállításából kiderül, hogy ki is az a megbízható ügyvéd, akire Karácsonyék rábízhatták a botrányos adománygyűjtés dokumentálását.

A budapesti főpolgármester által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozás keretében hajtott végre házkutatást csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Tordai Csaba ügyvédi irodájában. 

Ki is az a Tordai Csaba?

Régi bizalmi ember a baloldalon: ügyvédje és főtanácsadója Karácsony Gergely főpolgármesternek, államtitkár volt Gyurcsány Ferenc kormányzása idején, és bizalmasa az utolsó baloldali miniszterelnöknek Bajnai Gordonnak. A jogász ráadásul otthonosan mozog a Soros-szervezetek világában.

Karácsony régi barátja

Tordai nemcsak Karácsony egyik legközelebbi munkatársa, hanem egyúttal az egyik legrégebbi barátja is. Bár Tordai jogásznak, Karácsony pedig szociológusnak tanult az egyetemen, mindkettőjüket érdekelte a politika, és mindketten részt vettek a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal-tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben. Később a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek.

SZDSZ-es kezdetek

A jogász a pannonhalmi bencés gimnáziumban végzett, de már egyetemista éveiben a liberális közeg felé fordult. A Fundamentum nevű, SZDSZ-közeli jogi lapnak dolgozott, de 2000-ben (február 18.) például a Népszava közölte egy egyetemi hallgatóként jegyzett politikai elemzését. Nem csoda, hogy aztán hamarosan Demszky Gábor munkatársa lett, sőt, az SZDSZ-es Új Generációhoz is csatlakozó Tordait az akkori főpolgármester a párt egyik kulcspozíciójába, az ügyvivői testület tagjának is ajánlotta.

Tordai fiatalemberként komoly karriert futott be a baloldal hatalomra jutását, 2002 tavaszát követően. 2003 és 2005 között az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, 2007. július 1-jétől 2008 februárjáig a gyurcsányi Miniszterelnöki Hivatal jogi és koordinációs szakállamtitkára, 2008 februárjától a MeH államtitkára volt.

Együtt Bajnaival

2010 után Tordai korábbi főnökével, Bajnai Gordonnal együtt reaktiválta magát, a Haza és Haladás Alapítvány keretei közt. A volt kormányfő kormányváltás utáni építkezéséről Szigetvári Viktor egy 2011-es, Mozgó Világos interjúban úgy fogalmazott, hogy „Bajnai megalapította, majd a kuratóriumra – Hegedűs Dórára, Tordai Csabára és rám – bízta a szervezetet, a felügyelő bizottságba pedig a karrierjük érettebb szakaszában levő embereket kért fel: Balázs Pétert, Mester Zoltánt, Oszkó Pétert." A Bajnai-Tordai-bizalom kérdésére tehát újabb bizonyíték az, hogy az exkormányfő „rábízta" a szervezetét.

A Soros-szervezetek embere

Tordai Bajnaival nem tudott választási sikereket elérni, utóbbi 2014-ben az európai parlamenti választások után vissza is vonult. Tordai ügyvédkedni kezdett, a TMC First Tanácsadó Kft.-ben Oszkó Péter, Bajnai korábbi pénzügyminiszterének cégtársa lett. Ezzel együtt továbbra is a balliberális hálózat és a Soros-szervezetek fontos embereként tűnt fel időről időre a sajtóban, így például a magyar állam elleni strasbourgi pereskedések kapcsán. 2011 és 2019 között mindenesetre folyamatos volt a jelenléte a külföldről finanszírozott Átlátszó portálnál.

Tordai kulcsszerepben a Városházán 

A 2019. októberi önkormányzati választásokon a baloldal a fővárosban térhetett vissza a hatalomba, és szinte törvényszerű volt, hogy a korábbi főpolgármester, Demszky Gábor egykori kabinetfőnöke, Tordai Csaba is a csapat része legyen. Bár főjegyző-jelöltként is felmerült a neve, végül Tordai a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke, illetve Karácsony Gergely tanácsadója lett.

A Magyar Nemzet cikke IDE KATTINTVA olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában