Négymilliárd maradt a számlán

2023.11.24. 17:30

Adózni nem akar, de csődbe vitte Budapestet Gyurcsány embere

Szabadesésben a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat bankszámlaegyenlege – írja a Világgazdaságra hivatkozva a Magyar Nemzet, miután megismerte a Budapest anyagi viszonyairól szóló legfrissebb adatokat. Miközben a fővárosi emberek adóznak, a főpolgármester azt hiszi, neki nem kell: az önkormányzat nem fizette be a szolidaritási adót, ezért 5,6 milliárd forintot inkasszálni kellett a számlájáról.

MW

Karácsony Gergely továbbra is élvezi Gyurcsány Ferenc támogatását

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Ugyan Karácsony Gergely magabiztosan nyilatkozik arról, hogy a jövő nyári önkormányzati választáson újra nyerni fog, a pénzügyi viszonyok alapján egyre inkább kérdéses, hogy nem megy-e addig csődbe a főváros.

A fideszes városvezetés 214,5 milliárd forintot hagyott  állampapírban és készpénzben a főváros kasszájában, amikor 2019 végén Karácsony Gergely és politikai szövetségesei átvették Budapest irányítását Tarlós Istvántól.

Idén tavasszal – egy levélből, amit a Mandiner szerzett meg, kiderült – lényegében már Karácsonyék is úgy látták, hogy ebben az évben csődbe mehet a főváros.

Közben kiderült az is, Budapest Főváros Önkormányzatának idei, hivatalos beszámolójából, hogy szeptember végéig 249,3 milliárd forint helyi iparűzési adó folyt be.

Októberben aztán nagy fordulat jött az ügyben, a főváros hatmilliárdot kincstári számlán, további 16 milliárdot pedig kereskedelmi számlán tartott, vagyis mindössze 22 milliárdja volt.

November elejére pedig ez is jócskán megcsappant, Kiss Ambrus a Világgazdaság kérdésére egy sajtóbeszélgetésen azt válaszolta: november 23-án reggel négymilliárd forint volt a számlájukon.

Közben a főváros nem fizet szolidaritási adót, pert indított, mire a Magyar Államkincstár november 17. után 5,6 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást inkasszált, ezért a főpolgármester Varga Mihály pénzügyminiszter lemondását követelte. Erre a Világgazdaság megkereste a Pénzügyminisztériumot, így a tárca tisztázta, hogy a bíróság a másodfokú eljárást lezáró végzés közléséig tiltotta meg, hogy a Magyar Államkincstár beszedési megbízást, azaz inkasszót nyújtson be a Fővárosi Önkormányzattal szemben. Ez azt jelenti, 

hogy a másodfokú eljárást lezáró végzést a kincstár október 17-én kézhez kapta. Ettől az időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy az államkincstár beszedési megbízást nyújtson be

 – idézi a választ a Világgazdaság.

Hozzáfűzik, nincs új a nap alatt: a főpolgármester csődbe vitte a fővárost, a felelősségvállalás helyett viszont a kormányra mutogat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában