Pénzmosás gyanúja

2023.10.17. 21:18

Ezért lett gyanús az OTP-nek Karácsonyék nagy összegű befizetése

Törvényi kötelezettsége is a pénzintézeteknek, hogy gyanús esetekben nyilvántartsa a befizetéseket – mondta a Világgazdaságnak Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője a Karácsony Gergely főpolgármesterhez kötődő 99 Mozgalom befizetéseiről.

MW

Illusztráció

Forrás: Világgazdaság

Fotó: KALLUS GYÖRGY

Tóth szerint a befizetés önmagában nem jogellenes, de van egy pénzmosás elleni törvény, amely kockázatos esetekben fokozott nyilvántartásra kötelezi a bankokat, így például a fizetés körülményeit is vezetnie kell.

A pénzintézetnek ebben az esetben kötelezettsége, hogy fellépjen, de hogy ezt konkrétan mikor és hogyan teszi meg, az a bank belső szabályzataitól függ. Ezeket a belső előírásokat folyamatosan ellenőrzi nála a felügyeleti szervként működő Magyar Nemzeti Bank. Mint mondta, 

nem ritkák az olyan ellenőrzések, amelyek eredményeként végül a pénzmosás elleni szabályok be nem tartása miatt bírságolnak meg bankokat. 

Pont ezért a belső szabályzat egyértelműen azt is előírja, hogy mikor kell rögzítenie az adatokat. A következő lépés pedig a feljelentés, ha úgy ítéli meg, hogy fennáll a jogsértés gyanúja – magyarázta a Világgazdaságnak Tóth Levente.

A vezető elemző rámutatott, 

pénzmosásról akkor beszélhetünk, ha valamilyen jogellenes bevételt próbálnak tisztára mosni, ennek kiderítése a nyomozó hatóságok feladata.

Az adományoknak pont az a lényege, hogy nem kell tudnom, hogy kitől származik az adomány. Ez egy olyan jogi határmezsgye, amiről a nyomozás után a bíróságnak kell eldöntenie, hogy történt-e jogsértés vagy sem – fogalmazott Tóth Levente, aki szerint a banknak csak az ügylet kockázatosságát kell vizsgálnia, és ha az jogellenességre utal, akkor meg kell tennie a szükséges lépést.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában