Akció

2023.10.28. 19:19

Erőteljes szerb fellépés kezdődik a migránsokkal szemben a déli határon – frissült

Egymás után gyűjtik be az illegális bevándorlókat. Szerbia nem tűr tovább, leszámol a migránscsempészekkel.

MW

A szerb rendõrség által lezárt egykori Bácska birtok és a környéke Horgos közelében, ahol migránsok lövöldöztek 2023. október 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

A Magyar Nemzet exkluzív riportja szerint sorra jelennek meg a fotók és beszámolók a vajdasági médiában és közösségi oldalakon. A Szerbia északi részére érkező páncélozott járművekre és a felfokozott csendőrségi és katonai jelenlétre sokan felfigyeltek. 

Nagy a készülődés! A kultúrotthon előtt egy csomó katonai egyenruhás ember, dzsipek, illetve egy busz

 – írta egy férfi a horgosiak Facebook-csoportjában.

Ez az a falu, ahol péntek hajnalban fegyveres migránsok csaptak össze. Az incidensben legkevesebb három illegális bevándorló vesztette életét, egy pedig megsebesült. A férfi hozzáteszi:

Jó ez, mert végre megint rendet raknak migránsügyileg. Rossz is ugyanakkor, hogy itt mindig valami tragédiának kell ahhoz történnie, hogy az itteni áldatlan helyzet elérje a belgrádi döntéshozók ingerküszöbét.

Nemcsak Horgoson, hanem a határ menti erdősáv Szabadka felőli oldalán is megerősítették a hatósági jelenlétet. A Magyar Nemzet riportere a korábbi véres leszámolásoknak is helyt adó makkhetesi erdőnél volt szemtanúja több migráns begyűjtésének szombat kora délután. 

A Magyar Nemzetnek egy szabadkai hölgy megerősítette, hogy egyre több egyenruhást látni az erdő közelében, ennek ellenére félnek.

Nem merünk az erdő felé menni, este pláne nem. El volt törve a lábam, nem tudok gyorsan mozogni

– mondta a lapnak Antunovics Ilona.

A Pesti Srácok riportere is a katonai jelenlét megerősödéséről számolt be a magyar határkerítés déli oldalán. Páncélozott járműveket is látni, melyek jelenlétére a korábbi, migránsokkal és embercsempészekkel szembeni rendőrségi akciók során eddig nem volt példa.

11 óra után a tőzegbányánál, a horgásztónál nagy létszámban sorakoztak fel a szerb hadsereg Say speciális antiterrorista kommandósai, valamint a csendőrség és a nemzetbiztonsági titkosszolgálat. Két páncélozott jármű, quadok és terepjárók várnak a bevetésre, miközben az erdőn kívül, a kritikus pontokon katonai bázisokat is elkezdtek kiépíteni – áll a Pesti Srácok helyszíni tudósításában.

Több száz szerb rendőr vonult ki a szerb-magyar határra

Több száz szerb rendőr vonult ki szombaton a szerb-magyar határra, illetve a közeli településekre az egy nappal korábbi, migránsok között kitört horgosi fegyveres leszámolást követően.

A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint a rendőrök, illetve a rendőrség különleges egységei több helyen tábort vertek, a horgosi művelődési házba is beköltöztek, így feltehetően hosszabb ideig maradnak a térségben.

A péntek hajnali, három halálos áldozatot követelő horgosi lövöldözéssel összefüggésben hat migránst állítottak elő, négyen afgán, ketten török állampolgárnak vallották magukat. A férfiakat illegális fegyvertartással és lőszerek illegális előállításával gyanúsítják. A helyszínről további 79 illegális bevándorlót szállítottak el.

A szerb-magyar határ mentén több ezer migráns vár arra, hogy átszökhessen az Európai Unióba.

Bratislav Gasic belügyminiszter leszögezte: a rendőrség addig nem mozdul, amíg fel nem kutatja az összes olyan migránst, aki részt vett az incidensekben, lövöldözésekben és bűncselekményekben. Hozzátette: Szabadkát a bevándorlók elfeledhetik, minden szállást ellenőriznek, és minden rejtőzködőt felkutatnak. Az illegális bevándorlókat szállító taxisofőröknek pedig azt üzente, a belügyminisztérium el fogja kobozni a járműveiket, mert bizonyos módon ők is bűnrészesei az embercsempészetnek azáltal, hogy szállítják a migránsokat.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök egy pénteki televíziós interjúban kijelentette: a rendőrség teszi a dolgát, de ha szükséges, a katonaságot is bevetik a határon kialakult helyzet kezelése érdekében.

A Magyar Nemzet teljes cikkét itt olvashatja el.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában