Halálos ítélet

2023.09.29. 06:34

Küzdenek az ukránosítás ellen a munkácsi magyar iskolában

A Magyar Nemzetnek az intézmény egyik tanára arról beszélt, rémálommá vált a szeptemberi iskolakezdés.

MW

Illusztráció/Magyar nyelvű oktatás Ungváron

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Ők nem a maguk urai, a városvezetésnek az utasításait hajtják végre, egyszerűen végig akarják zongorázni azt a forgatókönyvet, amit kapnak – mondta el a lapnak Popovics Pál, a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola informatikatanára a magyar oktatási intézmény új vezetőiről. Mint ismert, a kárpátaljai iskola élére a tanév kezdetén ukrán igazgatót és igazgatóhelyetteseket neveztek ki – miközben a peres ügy még javában zajlik az iskola előző, magyar vezetőjének a váratlan leváltásáról.

Lényegében azt mondták el, amit nem szerettünk volna hallani, hogy nekik az iskolánk ukránosítása a tervük, hiszen ez itt Ukrajna, és az államnyelven kell beszélni, az ukrán törvényeket kell betartani

– ismertette Popovics Pál az új vezetés nem titkolt célját. A pedagógus elmondása szerint a terveknél az ukrán oktatási törvényre hivatkoznak, amely szerint nincsenek nemzetiségi iskolák, minden iskola ukrán, és jövőre is már minden tantárgyat, legalábbis a tantárgyak zömét ukránul kell tanítani.

– Mi szeptember elsejével egy mindenki számára megfelelő órarenddel elkezdtük a tanévet, és egy hét múlva bejelentették, hogy az nem jó, csináltak egy újat, amiből „véletlenül” kihagyták az összes magyar történelem órát – ismertette az iskola tanára. Beszámolójából kiderült, hogy miután elmagyarázták, ezzel az órarenddel nem tudnak tanítani, a vezetők kénytelenek voltak visszakozni – ám aztán előálltak egy új órarenddel, ami megint nem volt jó, és ez a huzavona már a negyedik hete tart. – A meccsek folyamatosak, semmilyen összhang nincs, őket iderendelték az iskola halálos ítéletét végrehajtani – közölte Popovics Pál.

Egy hónapja tart a rémálom, nemcsak a tanároknak, az egész iskola minden napja e körül forog, erről beszél a szünetekben a tantestület, de a szülők és a diákok is érzik ezt

– válaszolta arra a kérdésre, hogyan érintik a változások a mindennapjaikat. 

A teljes cikk ITT érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában