Ukrán válság

2023.09.13. 06:01

Csehország nem adja ki Ukrajnának a katonai szolgálat alól kibúvókat

Élő közvetítésünk a háború 567. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Katonai szolgálat elől menekülő fiatal/Illusztráció

Forrás: AFP

Fotó: Jussi Nukari

Ukrán hírszerzés: orosz haditengerészeti célpontokat és kikötői infrastruktúrát támadtak Szevasztopolban

Orosz haditengerészeti célpontokat és kikötői infrastruktúrát támadtak az ukrán erők Szevasztopolban a szerda kora reggeli órákban - közölte Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés egyik tisztségviselője.

Az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontját eddig ért legnagyobb támadásban az ukrán hírszerzési illetékes szerint egy nagyobb hajót és egy tengeralattjárót ért találat. Mint mondta, olyan mértékű károk keletkeztek, hogy a két hadieszközt feltehetően már nem lehet megjavítani.

Megerősítjük, hogy egy nagy partraszálló hajót és egy tengeralattjárót ért találat. Nem kommentáljuk, milyen eszközöket használtunk fel a csapáshoz 

- mondta Juszov a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Juszov később az állami televízióban már "jelentős károkról" beszélt. "Elmondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel nem fogják tudni helyreállítani őket" - tette hozzá a tisztségviselő a találatot kapott célpontokra utalva.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán fegyveres erők az éjjel tíz pilóta nélkül manőverező repülőgéppel mértek csapást a szevasztopoli Szergo Ordzsonikidze hajógyárra és három tengeri drónnal támadtak a Fekete-tengeri Flotta hajóira. A tárca szerint az orosz légvédelem hét robotrepülőgépet lelőtt, a Vaszilij Bikov járőrhajó pedig megsemmisítette az összes tengeri drónt. A manőverező robotrepülőgépek két javítás alatt álló hajót rongáltak meg.

Ukrajna felkészült a télre 

Ukrajna befejezte az energetikai infrastruktúra javítását, készen áll a következő télre – mondta Volodimir Kudricskij, az állami tulajdonú Ukrenergo áramhálózat-üzemeltető vezetője az országos televíziónak.

Tavaly Oroszország rakéta- és dróntámadásai áramkimaradásokat és áramszüneteket eredményeztek, így több ukrán város is sötétségbe borult a tél folyamán.

Kudrytskiy szerint "nagy a kockázata" annak, hogy ezen a télen is újabb támadások érik a megye energiarendszerét, de az ukrán légvédelem most sokkal erősebb – írja a Reuters.

Egy nap alatt több mint 200 ukrán katona vesztette életét 

Az elmúlt 24 órában mintegy 205 katona, egy harckocsi és három páncélozott jármű került megsemmisítésre – közölte Igor Konaszenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője egy tájékoztatón.

Az ukrán fegyveres erők 79. légi támadó dandárjának lőszerraktára megsemmisült Novomihajlovka közelében

– jelentette.

Lövedékhüvelyeket szerelnek le egy támadó helikopterről ukrán katonák Kelet-Ukrajnában 2023. augusztus 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Bram Janssen / Forrás: MTI/AP

Az ukránok Dél-donyeck irányában 235 halott és sebesült katonát, valamint két páncélozott járművet vesztettek.

A lövegelhárítás során amerikai M777-es és M119-es haubikokat, négy D-30-as löveget, egy D-20-as löveget és egy Msta-B haubikot ért találat – sorolta a védelmi minisztérium.

Újabb német fegyverszállítmány 

További húsz Marder típusú gyalogsági harcjárművet és számos további felszerelést és hadianyagot küldött Németország Ukrajnának az orosz támadással szembeni védekezéshez - közölte szerdán a szövetségi kormány.

A kormány honlapján vezetett kimutatás frissítése alapján Németország így már 60 darab Marder harcjárművel segíti az ukrán erőket. Az új szállítmány tartalmaz még a többi között két Wisent 1 típusú páncélozott aknamentesítő járművet - amelyből így már nyolcat használnak Ukrajnában a német támogatás révén -, húsz darab RQ-35 Heidrun felderítő drónt - amelyek száma 80-ra emelkedett -, az eddigi 103 után további tíz drónészlelő berendezést, 15 teherautót és egyéb szállító járművet, valamint 3,5 millió lőszert kézifegyverekhez.

Megszólalt az orosz védelmi miniszter 

Szergej Sojgu szerint az orosz hadsereg magabiztos és megbízható, visszatartják az ukrán ellentámadást. Az orosz védelmi miniszter szerint továbbra is képesek megsemmisítő csapásokat mérni az ukránokra. Már átvészelték a tavaszi és a nyári ellentámadást, most pedig az ősz időszaka következik.

SOJGU, Szergej
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Értekezleten a Moszkva melletti Kubinka Patriot katonai kiállítási központjában és gyakorlóterén 2023. augusztus 15-én
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Hozzátette, hogy a csapatok továbbra is védekeznek, ahol erre szükség van. Bizonyos területeken ez a feladat nehezebb, máshol viszont könnyebb. Amikor arról kérdezték, hogy Oroszország megnyeri-e a háborút Sojgu annyit válaszolt, hogy nincs más választás az ország előtt.

Az Európai Unió ismét meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács szerdán további hat hónappal, 2024. március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi egységének, önállóságának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért felelősökkel szemben hozott korlátozó intézkedések időtartamát - olvasható a brüsszeli testület közleményében. 

A szankciók mintegy 1800 személyt és szervezetet érintenek. 

Válaszul Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójára, az EU vezető orosz politikai képviselők, üzletemberek, katonai vezetők és propagandisták ellen vezetett be szankciókat. 

Az EU az ukrajnai háború 2022. február 14-i kezdetét követően több alkalommal példátlan intézkedéseket fogadott el azzal a céllal, hogy jelentősen meggyengítse Oroszország gazdaságát, és korlátozza hadviselési képességét - olvasható a tanácsi közleményben. 

Az intézkedések utazási korlátozásokról, vagyoni eszközök befagyasztásáról, valamint arról rendelkeznek, hogy tilos pénzeszközöket vagy más gazdasági erőforrásokat a jegyzékbe vett személyek és szervezetek rendelkezésére bocsátani. 

A Tanács ismételten elítélte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és elismerte Ukrajna önvédelemhez való jogát az orosz agresszióval szemben. 

Az EU továbbra is erőteljes pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújt Ukrajnának és népének, mindaddig, ameddig arra szükség van - tették hozzá.

Újabb dróndarabok estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért légitámadások során

Újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért éjszakai légitámadások alkalmával, a Tulcea megyei Nufarul és Victoria község közötti térségben - közölte szerdán a román védelmi minisztérium. 

A több ezer négyzetméteres területen, egy dombon szétszóródott törmeléket egy katonai helikopter pilótái találták meg, akik a 112-es segélyhívóra érkezett lakossági bejelentések nyomán kutatták át a térséget. 

Míg a múlt héten a román területen becsapódott drónok - amelyek a minisztérium szerint "olyanok, mint amilyeneket az orosz hadsereg használ" - a határ közvetlen közelében értek földet, szerdán a megyeszékhely Tulcea városától alig 8, az ukrán-román határtól pedig 14 kilométernyire találtak dróndarabokat. 

A tárca azt is közölte, hogy az ukrán Reni és Izmajil kikötővárosok elleni újabb orosz dróntámadás idején első ízben küldtek dróntámadások veszélyére figyelmeztető Ro-Alert üzeneteket nyolc határhoz közeli település lakosainak mobiltelefonjára. 

"Tárgyak zuhanhatnak le a légtérből. Őrizzék meg hidegvérüket! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Óvóhely hiányában maradjanak bent a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc" - idézte az éjfél után kiküldött Ro-Alert üzenet szövegét az Agerpres hírügynökség. 

Az éjszaka kiküldött figyelmeztetés nem terjedt ki azokra a településekre, amelyek közelében az újabb drón becsapódott. 

Az ukrán Izmajil kikötővel szemközt található Plauru faluban, amelynek a területén múlt héten találtak dróndarabokat, a román hadsereg kedden megkezdte két légvédelmi óvóhely építését a polgári lakosság számára. 

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán, még a védelmi minisztérium bejelentése előtt a múlt heti incidenseket kommentálva újságíróknak azt mondta: a helyzet a hatóságok ellenőrzése alatt áll, természetes, hogy óvintézkedéseket hoznak, de nincs ok pánikra. 

"Nyugtassuk meg a lakosságot, mert különben mindannyian megőrülünk! Senki sem támadott meg, és nem támad minket. Lepattant néhány alkatrész egy drónról, amelyet az ukrán hadsereg lőtt le. Nem volt benne robbanóanyag, nem történt kár" 

- idézte az Agerpres a román kormányfőt.
   Arra az újságírói felvetésre, hogy egyes információk szerint az első, Plauruban lezuhant drón amerikai lett volna, Ciolacu hangsúlyozta, hogy egy orosz drón maradványáról van szó. 

"Hivatalos információink vannak - mind a védelmi minisztériumtól, mind a NATO-tól -, hogy egy orosz drón maradványa volt, robbanóanyag nélkül" - mondta a román kormányfő a múlt heti esetről.

Orosz támadás érte a kikötői infrastruktúrát az ukrajnai Izmajilban

Egy orosz dróntámadás szerdán kora reggel megrongálta a kikötői infrastruktúrát a dél-ukrajnai Izmajil körzetben, amely fontos gabonaexportáló csomópont - közölték ukrán tisztviselők.

Az Odessza megye területén fekvő Izmajil elleni támadást több hullámban hajtották végre - közölte Oleh Kiper regionális kormányzó. "Sajnos, találatok érték a kikötőt és más polgári létesítményeket is, amelyek megrongálódtak" - jelentette be a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, anélkül, hogy részleteket közölt volna a károkról.

Az ukrán hadsereg később hozta nyilvánosságra, hogy a négy és fél órás támadás során tűz ütött ki egy teherautó-parkolóban. A főügyészség szerint hat kamionsofőr és egy helyi lakos megsérült.

Kiper két dunai kikötőre utalva, amelyeket gabona exportjára használnak, azt mondta, hogy a hat civil Reniben, egy pedig Izmajilban sérült meg.

Az ügyészség által a Telegramon közzétett fotókon kigyulladt teherautók és egy részben megsemmisült épület látható.

Az ukrán légierő közleménye szerint 32-t megsemmisítettek abból a 44 iráni gyártmányú, Sahid típusú drónból, amelyeket Oroszország az éjszaka folyamán indított Ukrajna ellen. "A fő célpont Odessza régió déli részei voltak - beleértve a régió kikötői infrastruktúráját" - közölték.

Csehország nem adja ki Ukrajnának a katonai szolgálat alól kibúvókat, dezertőröket

A Cseh Köztársaság nem adja ki Ukrajnának azon állampolgárait, akik kibújtak hazájuk katonai szolgálata alól - számolt be szerdán az idnes.cz nevű cseh hírportál.

Csehország nem adja ki Ukrajnának a területén tartózkodó (ukrán állampolgárságú) férfiakat, akik kibújnak a szolgálat alól az ukrán fegyveres erőkben

 - derült ki a cikkből. A portál magyarázata szerint e döntés a köztársaság nemzetközi egyezményekben rögzített kötelezettségéből fakad, amely szerint az európai államok nem utasíthatnak ki külföldi illetőségű személyeket a katonai szolgálat megkerülése, a hadseregből való dezertálás vagy a katonai parancsnokság utasításaival szembeni engedetlenség miatt.

Az oldal ugyanakkor úgy értesült: a katonai szolgálat alól kibúvók kiadatása Ukrajnának eseti alapon történhet, ha megállapítást nyer, hogy polgári bűncselekményt követtek el, például a szolgálat alóli felmentést biztosító okmányok meghamisítása, vagy az ilyen dokumentum kenőpénzért történő megvásárlása esetén.

Vladimir Repka, a cseh igazságügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az ukrán igazságügyi hatóságok egyedi esetekben kérhetik egy adott állampolgár kiadatását.

Petr Maly, a főügyészség szóvivője ugyanakkor a portálnak elmondta, hogy a hivatal nem kapott megkeresést az illetékes ukrán hatóságoktól a Cseh Köztársaságban tartózkodó, az ukrán fegyveres erőkben való szolgálat elől elmenekült, hadköteles korú állampolgárokkal kapcsolatban. Emiatt - tette hozzá - nem is lehet őket kiadni hazájuknak.

A portál szerint Csehországban kevesebb mint 90 ezer ukrán él, akik "elméletileg szolgálhatnának a hadseregben".

A cseh tömegtájékoztatási eszközök korábban arról számoltak be, hogy mintegy 360 ezer ukrán menekült tartózkodik az országban, akiknek körülbelül 80 százaléka nő és gyermek.

Kim Dzsong Un: Phenjan támogatja Moszkvát az imperializmus elleni közdelemben

Észak-Korea támogatja Oroszországot az imperializmus elleni küzdelemben - jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Vosztocsnij űrközpontban folytatott megbeszélései elején.

PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un
Vlagyimir Putyin orosz elnök Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõt, a Koreai Munkapárt fõtitkárát, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnökét fogadja a szibériai Vosztocsnij ûrrepülõtéren 2023. szeptember 13-án
Fotó: Vlagyimir Szmirnov / Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Tovább akarjuk fejleszteni a kapcsolatokat, mindig is támogattuk Putyin és az orosz kormány döntéseit. Remélem, mindig együtt leszünk az imperializmus elleni küzdelemben és a szuverén állam építésében 

- hangoztatta Kim a találkozó nyilvános részén, kamerák előtt.

Mint mondta, Oroszország "szent háborút indított, hogy megvédje állami szuverenitását és megvédje biztonságát a hegemonikus erők ellen", amelyek szembeszálltak vele.

 Kifejezte meggyőződését, hogy a találkozó új szintre emeli a két ország együttműködését. A politikát, a gazdaságot és a kultúrát említette meg a tárgyalások témájaként.

Putyin, aki emlékeztetett rá, hogy elsőként a Szovjetunió ismerte el a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, egyebek között arról beszélt, hogy a gazdasági és humanitárius együttműködés aspektusait fogja megvitatni vendégével.

 Az orosz elnök korábban - újságírói kérdésre válaszolva - azt mondta, hogy minden kérdést sorra vesznek, kapkodás nélkül.

LAVROV, Szergej; SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un; MANTUROV, Gyenyisz
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõnek, a Koreai Munkapárt fõtitkárának, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnökének találkozója 2023. szeptember 13-án
Fotó: Vlagyimir Szmirnov

A tárgyalóküldöttségekben helyet kapott mindkét ország külügy- és védelmi minisztere, más magasrangú tisztségviselők mellett. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a felek nem írnak alá megállapodásokat.

A két vezető az eszmecsere előtt egyebek között megtekintette az Angara nehéz hordozórakéta összeszerelését, valamint indítóállásának építését. Putyin megmutatta Kimnek az általa és más vezető orosz kormányzati tisztviselők által használt Aurus limuzint is.

Az észak-koreai vezető kalauzolásában részt vett Jurij Trutnyev miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal elnöki megbízott is a Távol-keleti Szövetségi Körzetben, Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezérigazgatója, és Nyikolaj Nyesztcsuk, az orosz állami űrvállalat földi űrinfrastruktúra-berendezések hasznosításával foglalkozó központjának vezérigazgatója.

A Vosztocsnij űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un

A távol-keleti Vosztocsnij űrközpontban találkozott szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető.

Az orosz államfő egy hordozórakéta-összeszerelő épület bejáratánál fogadta vendégét. A két vezető az űrközpont megtekintése után ül majd le tágyalni.

Az objektumok körbejárásáról bőséges képanyagban számolt be a Rosszija 24 hírtelevízió. Putyin újságíróknak arra a kérdésére felelve, hogy segít-e majd Oroszország Észak-Koreának, kijelentette: 

Ezért utaztunk el ide. A KNDK vezetője nagy érdeklődést mutat a rakétatechnológia iránt, ők (az észak-koreaiak) az űrkutatást is igyekeznek fejleszteni.

PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke a szibériai Vosztocsnij ûrrepülõtér kilövõállását nézi meg 2023. szeptember 13-án
Fotó: Mihail Metzel / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Az orosz elnök a vendégét üdvözölve örömét fejezte ki amiatt, hogy a látogatás Észak-Korea "megalakulásának 75. évfordulóján, a nagy felszabadító háborúban aratott győzelem 70. évfordulóján és a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján valósul meg".

A vosztocsniji csúcstalálkozó napján az NHK japán hírtelevíziónak tokiói katonai forrásokra hivatkozó jelentése szerint Észak-Korea két ballisztikus rakétát bocsátott fel.

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidéke irányába

Első alkalommal fordult elő, hogy Észak-Korea rakétát lőtt ki, mialatt Kim Dzsong Un külföldön tartózkodott. 

A dél-koreai vezérkar közleménye szerint a két rakétát, amelyek mintegy 650 kilométert tettek meg, tíz perces különbséggel lőtték fel egymás után Phenjan nemzetközi repülőteréről.

A japán parti őrség a tokiói védelmi minisztérium tájékoztatása alapján azt közölte, hogy a rakéták valószínűleg az óceánba csapódtak, és az esetleg lehulló tárgyakra figyelmeztették a japán partok közelében hajózókat.

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára újságíróknak elmondta, hogy Japán diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozott Pekingben az észak-koreai rakétakilövések ellen. Hozzátette: a rakéták Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül csapódtak a tengerbe.

Putyin Vlagyivosztokból repült Vosztocsnijba, Kim Dzsong Un pedig vonattal érkezett az az amuri régióban kiépített űrkomplexumba.

Kim először 2019 áprilisában kereste fel Oroszországot, akkor Vlagyivosztokban járt páncélozott vonatjával.

Megkaphatja Ukrajna az amerikai szuperrakétákat

A Biden-kormányzat továbbra is óvatos Ukrajna kérésével kapcsolatban, hogy akár 300 km-es hatótávolságú rakétákat szállítson, a Financial Times szerint azonban Bidenre erős nyomás nehezedik az amerikai kongresszus részéről, hogy hagyja jóvá a vonatkozó szállításokat, így az elnök hamarosan jóváhagyhatja az ATACMS-rakéták átadását.

Dróntámadás ért ukrán dunai kikötőket

Ismét Shahed drónok támadták az ukrán dunai kikötőket, Izmailt és Renit - írta a Nexta. A térségben légiriadót rendeltek el.

Robbanások az orosz hadikikötő közelében

"A Szevmorzavod (hajógyár) déli részén lévő tűzvész helyszínén vagyok. (...) A támadás következtében az előzetes információk szerint összesen 24 ember sérült meg, négy állapota közepesen súlyos" - írta a kormányzó.

Razvozsajev szerint polgári objektumokat nem fenyeget veszély, a helyszínen mentőszolgálatok dolgoznak.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán fegyveres erők az éjjel tíz pilóta nélkül manőverező repülőgéppel mértek csapást a szevasztopoli Szergo Ordzsonikidze hajógyárra és három tengeri drónnal támadtak a Fekete-tengeri Flotta hajóira. A tárca szerint az orosz légvédelem hét cirkálórakétát lelőtt, a Vaszilij Bikov járőrhajó pedig megsemmisítette az összes tengeri drónt. A cirkálórakéták két javítás alatt álló hajót rongáltak meg.

Az éjszaka folyamán a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel a Kercsi-szoroson át összekötő Krími hídon átmenetileg felfüggesztették a forgalmat.

A helyi hatóságok közölték, hogy Donyeckre hajnalban három kazettás lőszert lőtt ki az ukrán tüzérség; ismertetésük szerint a régiót 98 alkalommal lőtte az ukrán fél, 284 lőszerrel.

Több mint 11 ezren érkeztek kedden Magyarországra

Magyarország területére 2023. szeptember 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5629 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5802 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A keddi eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában