Továbbra is veszélyes

2023.08.15. 11:53

ENSZ: az Iszlám Állam terrorszervezetnek még mindig több ezer tagja van

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek még mindig 5000-7000 tagja van Szíriában és Irakban, de katonáik Afganisztában jelentik a legnagyobb fenyegetést - közölték az ENSZ szakértői egy helyi idő szerint hétfőn közzétett jelentésben.

MW

Tálib harcos egy romos ház szobájában 2023. február 14-én, miután az este az afgán biztonsági erők rajtaütöttek az Iszlám Állam terrorszervezet egyik kabuli rejtekhelyén

Forrás: MTI/EPA

A Daes (az Iszlám Állam rövidítése arab nyelven) elleni szankciókat elemző szakértők szerint a terrorszervezet jelentette fenyegetés magas volt a konfliktusövezetekben, de alacsony a konfliktusmentes területeken.

A jelentésben arra figyelmeztetnek, hogy a terrorszervezet vezetésében bekövetkezett jelentős veszteségek, emellett a szíriai és iraki tevékenységük csökkenése ellenére az Iszlám Állam újbóli megerősödésének veszélye továbbra is fennáll.

A folyamatos terrorellenes műveletek ellenére az Iszlám Állam továbbra is 5000-7000 tagot tart számon Irakban és Szíriában a szakértők szerint, azonban szándékosan csökkentették a támadások számát hogy megkönnyítsék a toborzást és az újjászerveződést.

A terrorszervezet módosította stratégiáját, elvegyült a helyi lakosság között és óvatos a támadások megtervezésében, leginkább a kisebb veszteséggel járó célpontokat keresik. Emellett folyamatos toborzást folytatnak a Szíria északkeleti részén fekvő táborokban

- közölték az ENSZ szakértői.

Az ENSZ szerint az Iszlám Állam jelenleg Afganisztánban jelenti a legsúlyosabb terrorfenyegetést, ahol a jelentések alapján a szervezet növelte műveleti képességeit és a becslések alapján 4000-6000 harcossal rendelkezik.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a múlt héten az Egyesült Államok-Irak Közös Biztonsági Együttműködés Párbeszéd (US-Iraq Joint Security Cooperation Dialogue - JSCD) első ülésén kijelentette, hogy az Iszlám Állam változatlanul fenyegetést jelent, annak ellenére, hogy az iraki biztonsági erők óriási előrelépést tettek a tartós győzelem felé.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet augusztusi jelentése szerint a terrorszervezet alvó sejtekben működik a valaha az uralma alatt álló szíriai területeken. 

A múlt héten a szervezet harcosai rátámadtak egy szíriai kormánykatonákat szállító buszra és 23 katonát megöltek.

Az Iszlám Állam szunnita terrorszervezetet Abu Muszab az-Zarkávi alapította 1999-ben. A csoport az iraki térség polgárháborújának káoszából nőtt ki, és 2014-ben hatalmas iraki és szíriai területeket foglalt el. A terrorszervezet visszaszorítására összeálló nemzetközi koalíció 2017-ig harcolt ellenük, az amerikai támogatással és kurd vezetés alatt működő Szíriai Demokratikus Erők (SDF) csapatai 2019-ig folytattak nagyobb műveleteket dzsihadista
fészkek felszámolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában