Oktatás

2023.08.17. 13:22

Együttműködési megállapodást kötött a kormány a pedagógusok érdekvédő szervezetével

Együttműködési megállapodást írt alá Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, Horváth Péterrel csütörtökön Budapesten.

MW

CsákJános kulturális és innovációs miniszter (b) és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke (b-j) együttműködési megállapodást ír alá a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Pedagógus Kar között a minisztérium könyvtártermében 2023. augusztus 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Csák János az eseményen hangsúlyozta, hogy a fiatal nemzedékek érdekében döntöttek a komplex, átfogó megállapodásról, amelynek eredményei az egész nemzet sorsát meghatározhatják.

A Nemzeti Pedagógus Kar hitelesen, országos szinten és nemzetközi kitekintéssel követi a versenyképességhez szükséges folyamatokat, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) részvétele pedig azért indokolt, mert a tárcához tartozik többek között a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttoktatás

− közölte.

HORVÁTH Péter
CsákJános kulturális és innovációs miniszter (j3) és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke (j), miután együttműködési megállapodást írtak alá a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Pedagógus Kar között a minisztérium könyvtártermében 2023. augusztus 17-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

A miniszter a megállapodásban érintett három terület közül elsőként a szakképzést emelte ki mint olyan rendszert, amely sikeresen átalakult az elmúlt években, és a tapasztalatai iránt ma már a világ minden részén érdeklődnek.

Az együttműködés kiterjed emellett a tehetséggondozásra, amelynek biztosítania kell a fejlődés lehetőségét a kiemelkedő képességű fiatalok számára, ám ehhez előbb a pedagógusok közreműködésével meg kell találni

− hangoztatta.

A megállapodás harmadik területeként említette a felsőoktatást, amely szintén jelentős változásokon ment keresztül. 

Az eredmények közül az egyik legfontosabbnak azt nevezte, hogy nőtt a felvételizők, azon belül is a pedagógus- és tanárképzésre jelentkezők száma.

Csák János abban bízik, hogy a Nemzeti Pedagógus Karral kötött együttműködési megállapodás eredményei a gyermekeket és a családokat szolgálják. A KIM őket tekinti a legfontosabbnak, az ő érdekükben van szükség a szakértelemmel és odaadással tanító pedagógusokra − tette hozzá.

Horváth Péter az aláírást megelőzően azt mondta, 

a Nemzeti Pedagógus Kar a tárca stratégiai partnereként csatlakozott a megállapodáshoz.

Közölte: szakmai érdekképviseletként az elmúlt időszakban sok egyéb feladattal is foglalkozott a testület, a többi között a pedagógusokra vonatkozó életpályatörvénnyel, a tanárok kereseti lehetőségeivel. 

A legfontosabbnak ugyanakkor továbbra is azt tekintik, hogy segítsék a pedagógusokat a feladataik ellátásában, és közvetítsenek a köznevelésben dolgozók és a kormányzat között.

HORVÁTH Péter
CsákJános kulturális és innovációs miniszter (b) és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke kicseréli a dokumentumot, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Pedagógus Kar között a minisztérium könyvtártermében 2023. augusztus 17-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Horváth Péter szorgalmazta a többi között a felzárkóztató programok, a szakképzés, a tehetséggondozás, a pályaorientáció tapasztalatainak értékelését, és különösen fontosnak kérdésnek tartja azt, kik és hogyan fognak tanítani a jövőben.

Azt mondta, a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy ehhez a feltételeket biztosítsa, a Nemzeti Pedagógus Kar pedig ennek érdekében kérte, hogy a képzések kialakításánál vegyék figyelembe a pedagógusokat alkalmazó intézmények igényeit.

A testület vezetője üdvözölte, hogy a kormány a tehetséggondozás terén is elkötelezett a hátrányos helyzetű térségek felemelésében, és úgy véli, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar országszerte hatékonyan segítheti a tehetséges diákok felkarolását.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában