Pont Ott Parti

2023.07.26. 20:44

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat

Kihirdették az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Budapest Parkban tartott központi eredményváró rendezvényen azt hangsúlyozta: az elmúlt tíz év legjobb felvételije a mostani.

MW

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a fővárosi Budapest Parkban 2023. július 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A politikus köszöntő beszédében úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban azon dolgoztak, hogy a 126 449 jelentkező közül a lehető legtöbben olyan egyetemre járhasson, „ahol minden, de minden valóra válik”.

Egy háromszázezres közösség vár benneteket, ahol a legfőbb hívószó, hogy jó egyetemistának lenni

– mondta a fiataloknak az államtitkár, majd úgy folytatta: 

Ti vagytok a jövő Neumann Jánosai, Rubik Ernői vagy akár Karikó Katalinjai.

HANKÓ Balázs Zoltán
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a minisztérium, az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a fővárosi Budapest Parkban 2023. július 26-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese azt kívánta a felvételizőknek, hogy váljanak valóra az álmaik, és szeptembertől mindannyian megkezdhessék felsőoktatási tanulmányaikat a választott képzések valamelyikén.

Lesznek nehéz pillanatok, de azokon lépjetek túl, összeszorított foggal és ököllel vigyétek végig az egyetemet az oklevélig

– buzdította az eredményre váró jelentkezőket Vanó Renáta, megjegyezve: az ország nagy része a felvételizőkkel együtt izgult az elmúlt időszakban.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a fővárosi Budapest Parkban 2023. július 26-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban több mint 126 ezren adtak be kérelmet. Tavalyhoz képest jelentős volt a létszámemelkedés a műszaki, mérnöki, informatikai vagy a pedagógusi szakokon. A korábbinál sokkal többen jelentkeztek a vidéki egyetemekre, és a hátrányos helyzetű régiókból is többen próbálkoztak.

A köztársasági elnök a közösségi oldalán gratulált a felvett hallgatóknak:

A diákok 20 órától SMS-ben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhatnak a ponthatárokról, de nyomon követhetők az eredmények a Facebookon is.

Idén a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. a fővárosban a Budapest Parkban szervezte meg a Pont Ott Partit, ahol számos felsőoktatási intézmény és az OH is információs pulttal várta az érdeklődőket.

Az országban számos helyszínen szerveztek eredményváró rendezvényt, a főváros mellett Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Győrben, Kecskeméten, Salgótarjánban is tartanak Pont Ott Partit.

Jelentősen nőtt a felvett hallgatók száma

Csaknem 2300 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a szeptemberben induló új tanévben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), több mint 300-zal több, mint tavaly – közölte az intézmény az MTI-vel. Hozzátették: az egyetem több karán is volt olyan szak, amelyen bőven 400 pont feletti teljesítményre volt szükség a bejutáshoz. A közleményben azt írták, az elmúlt év adataihoz képest még kedvezőbben alakultak az idei felvételi számok az NKE-n, csaknem 17 százalékkal többen jelentkeztek az egyetemre.

Hozzátették: 2266 jelentkező nyert felvételt az általános eljárásban, a legtöbben, 955-en az államtudományi és nemzetközi tanulmányok karon kezdik meg első tanévüket egyetemistaként.

A nappali munkarendű, támogatott alapszakok közül a nemzetközi igazgatási szak magyar és angol nyelven induló képzésére egyaránt 440 ponttal lehetett bejutni, míg a közigazgatás-szervező szakra 356 pont kellett.

Az államtudományi osztatlan képzésen 400 pont volt a bejutási szint. A mesterszakok közül az International Public Service Relations angol nyelvű képzésére 75, a nemzetközi tanulmányok és a nemzetközi közszolgálati kapcsolatok szakokra egyaránt 72 pontra volt szükség.

Az NKE tájékoztatása szerint a rendészettudományi karon 733 elsőéves kezdi meg a tanévet szeptemberben. Az alapszakok közül a bűnügyi, a bűnügyi igazgatási és a rendészeti igazgatási képzésen bőven 400 pont feletti teljesítmény kellett a bejutáshoz, de a rendészeti és a katasztrófavédelmi képzés esetében is volt olyan szakirány, ahol több mint 360 pontra volt szükség.

A hadtudományi és honvédtisztképző karon 404 elsőéves kezd ősszel. A nemzetközi biztonság- és védelempolitika képzés az egyik legnépszerűbb szak, amit a 431 pontos bejutási küszöb is jelez. A honvédtiszti alapképzésben 292 és 384 pont között volt a határ - írták.

Hozzátették: a víztudományi karon 174-en kezdhetik meg első tanévüket, itt a nappali képzések közül az építőmérnöki szakon volt a legmagasabb a pontszám, a környezetmérnöki és a vízügyi üzemeltetési mérnöki szakon 206 és 241 pont között kellett teljesíteni.

Közölték azt is, az NKE idén is több szakra hirdet pótfelvételit, erről az intézmény később ad tájékoztatást.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában