Ukrán válság

2023.06.24. 08:51

A Wagner-csoport vezetője visszahívta a Moszkva felé tartó katonáit

Közvetítésünk az orosz–ukrán háború 486. napjáról az Origo, a Magyar Nemzet és az MTI hírei nyomán.

MW

A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ közelében Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én

Forrás: MTI/EPA

Elkezdték feloldani a Lipeck régióban korábban bevezetett biztonsági intézkedéseket

Elkezdték feloldani szombat este a Moszkvától délre lévő Lipeck régióban néhány órával korábban bevezetett biztonsági intézkedéseket – jelentette be Igor Artamonov, a régió kormányzója.

Artamonov a Telegramon azt is közölte, hogy hamarosan újra megnyitják a térségbe vezető utakat.

A kormányzó korábban „a közrend és a biztonság szavatolása érdekében” arra kérte a régió lakosait, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne menjenek sehova, ha nem feltétlenül szükséges.

Lipeck régió fekszik a legközelebb Moszkvához azok közül, ahonnan a szombat hajnalban lázadást indító Wagner-csoport tevékenységéről beszámoltak helyi tisztségviselők.

Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője nem sokkal korábban jelentette be, hogy visszahívta az orosz főváros felé vonuló katonáit annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.

Szemtanúk szerint a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre fekvő Rosztov-na-Donuból is elkezdtek már kivonulni a Wagner harcosai – jelentette a Reuters hírügynökség. A város katonai létesítményeit a reggeli órákban foglalta el a magánhadsereg.

A fehérorosz elnöki hivatal jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat. Este azt közölték, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ismét – a nap folyamán már másodszor – telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit részletesen tájékoztatott arról, hogy milyen eredménnyel zárult a minszki vezetés megbeszélése Prigozsinnal. A közlés szerint Putyin köszönetet mondott szövetségesének a „teljesített feladatért”.

Prigozsin visszahívta a Moszkva felé tartó katonáit

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője bejelentette szombat este, hogy visszahívta Moszkva felé vonuló katonáit, annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.

Prigozsin a Telegramon közzétett hangüzenetében azt közölte: elrendelte, hogy emberei, akik 200 kilométerre megközelítették az orosz fővárost, forduljanak meg, és térjenek vissza bázisaikra.

A Wagner szombatra virradóra ellenőrzése alá vette Rosztov-na-Donut, beleértve az orosz déli katonai körzet vezetési pontját. Ez azt követően történt, hogy a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin megvádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy csapást rendelt el magánhadserege táborai ellen, és közölte: 25 ezer embere elindult, hogy "tisztázza" az ügyet. Prigozsin állítását a tárca valótlannak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte elfojtását.

A Wagner-csoport vezetője hangüzenetében azt mondta:

fel akarták számolni a Wagner magánhadsereget. Június 23-án ezért elindultunk igazságot tenni, és 24 óra alatt 200 kilométerre megközelítettük Moszkvát. Ez idő alatt egyetlen harcosunknak sem esett bántódása.

„Viszont eljött a pillanat, amikor már vér folyhat” – folytatta, hozzátéve:„megértve annak felelősségét, hogy itt oroszok vére folyhat, a hadoszlopok visszafordulnak és visszatérnek a bázisokra”.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én
Forrás: MTI/EPA

Fehérorosz elnök: sikerült megállapodni a Moszkva felé tartó zsoldosok megállításáról

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt állította szombaton, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner-csoport vezetőjével arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat.

A fehérorosz elnöki hivatal Telegramon közzétett bejegyzése szerint Lukasenka a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt egyeztetést követően vette fel a kapcsolatot Prigozsinnal, aki beleegyezett abba, hogy deeszkalálja a konfliktust.

A Magyar Nemzetnek Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője elmondta: Belaruszban is megindultak a mozgolódások, és vannak arra utaló jelek, hogy Lukasenka rendszere ellen is támadások indulhatnak. Hozzátette: valószínűleg mindkét fél próbálja elkerülni a teljes szakítást. A szakértő ugyanakkor Lukasenka közvetítésének egy másik aspektusára is rámutatott:

Ez egy rendkívüli gyengeség Vlagyimir Putyin orosz elnök részéről, hogy közvetítésre van szüksége.

Lehetséges az is, hogy mindegyik fél, tehát Prigozsin, Putyin és Lukasenka is belátta, hogy most össze kell zárniuk, különben mindannyiuk hatalmát elsöpörheti az ukrán, a nyugati és a belső erők munkája – tette hozzá.

Antony Blinken a G7-külügyminiszterekkel egyeztetett az oroszországi fejleményekről

Az amerikai külügyminiszter a G7-országok külügyminisztereivel és az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt telefonon az Oroszországban kialakult helyzetről – közölte az amerikai külügyminisztérium szombaton.

Antony Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok változatlanul támogatja Ukrajnát. Washington szorosan egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a további oroszországi fejleményekről – áll a közleményben.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője előzőleg arról számolt be, hogy Joe Biden elnököt pénteken tájékoztatták az oroszországi fejleményekről, és szorosan nyomon követik a helyzetet. Adam Hodge szintén azt hangoztatta, hogy országa szövetségeseivel és partnereivel egyeztet a Wagner-csoport által okozott orosz belpolitikai bizonytalanságról.

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke lemondta az eredetileg szombaton kezdődő közel-keleti látogatását tekintettel az oroszországi helyzetre – közölte Milley szóvivője.

A sajtóban nyilatkozó amerikai illetékesek arról beszéltek a CNN hírtelevízió szombati tudósítása szerint, hogy a kormányzat januárban már észlelte az orosz belső hatalmi harc jeleit a Wagner-csoport és az orosz kormány között, és azóta folyamatosan gyűjti az információkat és értékeli a képlékeny helyzetet.

A washingtoni Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutatott rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz lojális vezetőit – Szergej Sojgu védelmi minisztert, Valerij Geraszimov vezérkari főnököt – az „helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát”.

Szvjatlana Cihanouszkaja: ki kell űzni Fehéroroszországból az orosz csapatokat

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szombaton felszólította a Lukasenka-rendszer képviselőit, hogy biztosítsák Fehéroroszország szuverenitását.

„Ez a legjobb alkalom arra, hogy kiűzzük az országból az orosz katonákat. Ha elmulasztjuk ezt az esélyt, Oroszország azt teszi velünk is, amit Ukrajnával” – áll az ellenzéki vezető által a fehérorosz hadsereghez intézett videóüzenetben.

A litvániai emigrációba menekült Szvjatlana Cihanouszkaja szerint az orosz diktatúra háborút robbantott ki Ukrajna ellen, és most azt „bevitte a saját házába”. Az ellenzéki vezető káoszról beszélt Oroszországban, amely szerinte egyre jobban hasonlít a polgárháborúra.

Cihanouszkaja szerint Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin az orosz–fehérorosz államszövetség ürügyén megkísérelte belerángatni Fehéroroszországot is a háborúba. Vlagyimir Putyin fehérorosz katonákat is megpróbálhat bevonni a belső konfliktusába, ami így fehérorosz konfliktussá alakulhat át.

Nem szabad megengedni, hogy Fehéroroszország Oroszország katonai műveleteiben vegyen részt, és különösképpen azt nem, hogy Oroszország katonai műveleteket hajtson végre Fehéroroszországban – szögezte le a fehérorosz ellenzék képviselője.

Fehéroroszországnak le kell zárni az Oroszországgal közös határát, és meg kell kezdeni az orosz katonák kivonását a fehérorosz területről

– tette hozzá Szvjatlana Cihanouszkaja.

Fehéroroszország Biztonsági Tanácsa szombaton közleményt adott ki, melyben azt írta, hogy Minszk továbbra is Moszkva szövetségese, és minden belső vita „ajándék a kollektív Nyugat” számára.

Moszkva óva inti a Nyugatot a helyzet kihasználásától

Közleményben intette óva az orosz külügyminisztérium a nyugati országokat attól, hogy az oroszországi helyzetet saját céljaikra használják ki.

„Óvjuk a nyugati országokat minden olyan utalástól, hogy a belső orosz helyzet esetleg felhasználható oroszellenes céljaik elérésére„ – állt a dokumentumban.

Az orosz diplomáciai tárca szerint az orosz társadalom élesen elutasítja a fegyveres felkelés kísérletét, amely szerinte az oroszországi helyzet destabilizálására, az egység megbontására és a nemzetközi biztonság szavatolására irányuló erőfeszítések ellen irányul.

„A lázadás így Oroszország külső ellenségeinek kezére játszik„ – szól a szöveg.

A minisztériumi közlemény értelmében a kísérlet nem talál támogatásra sem Oroszországban, sem a józan külföldi politikai erők körében, a helyzetre a közeljövőben megtalálják a méltó megoldást, az ukrajnai „különleges hadműveletnek„ pedig minden célja teljesülni fog.

Oroszország folytatja szuverén útját a biztonság szavatolása, tekintélyének megerősítése a nemzetközi színtéren és a többpólusú világrend megteremtése felé. Moszkva nagyra értékeli, hogy szövetségesei és külföldi partnerei megértik ezt az elvi álláspontot

– hangzott a közlemény.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én
Forrás: MTI/EPA

Wagner-egységek mozgását jelentette a lipecki kormányzó

A Wagner katonai magánvállalat haditechnikája Lipeck megyében halad – közölte szombaton Igor Artamonov, a régió kormányzója kormányzó.

A tisztségviselő közölte, hogy a helyi rendvédelmi szervek és a hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek a lakosság biztonsága érdekében, és hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Artamonov korábban „a közrend és a biztonság szavatolása érdekében” arra kérte a régió lakosait, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne menjenek sehova, ha nem feltétlenül szükséges.

Ez a régió fekszik a legközelebb Moszkvához azok közül ahonnan a helyi tisztségviselők a Wagner tevékenységéről számoltak be. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a TASZSZ hírügynökséggel közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben van. Így reagált azokra az állításokra amelyek szerint az államfő Szentpétervárra távozott.

A Krasznodart Moszkvával Rosztov-na-Donu és Voronyezs érintésével összekötő autópálya déli szakaszain megerősítették szombaton a mentőszolgálat tevékenységét. Oroszország több régiójában korlátozták a légi- és a buszforgalmat. Moszkvában hétfőre munkaszüneti napot rendeltek el.

A Wagner szombatra virradóra ellenőrzése alá vette Rosztov-na-Donut, beleértve az orosz déli katonai körzet vezetésipontját. Ez azt követően történt, hogy a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin megvádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy csapást rendelt el magánhadserege táborai ellen, és közölte, hogy 25 ezer embere elindult, hogy „tisztázza” az ügyet. Prigozsin állítását a tárca valótlannak nevezte Putyin pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást és kilátásba helyezte elfojtását.

Moszkvában, valamint Moszkva és Voronyezs megyében terrorizmusellenes műveleti állapotot hirdettek ki. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) kilátásba helyezte az internetszolgáltatás lekapcsolásának lehetőségét ezekben a régiókban. A hatóság közölte, hogy a VK közösségi portálon blokkoltatta a Wagner profilját, azzal az indokkal, hogy a csoport lázadást szított.

Voronyezs megye vezetése arra intette a helyi lakosságot, hogy ne engedelmeskedjen a provokatív felhívásoknak és ne vegynek rész törvénybe ütköző utcai megmozdulásokon. Alekszandr Guszev, a régió kormányzója közölte, hogy Voronyezs városban hogy kigyulladt egy olajtároló, a lángokkal tűzoltók küzdenek.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója azt mondta, hogy az orosz társadalom megingatására és a polgárháború kirobbantására irányuló kísérlet megbukott. Megítélése szerint a lakosság állampolgári érettségről tette tanúbizonyságot, valamint arról hogy meg tudják különböztetni a valódi híreket a hamistól.

Oroszország több városában bezárták a Wagner toborzóirodáit.

A török elnök a józan ész jelentőségét hangsúlyozta az orosz elnöknek telefonon

Recep Tayyip Erdogan török elnök a józan ész jelentőségét hangsúlyozta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, miután a Wagner orosz katonai magánvállalat fellázadt az orosz hadvezetés ellen – közölte szombaton a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint a két vezető a legutóbbi oroszországi fejleményeket vitatta meg a beszélgetés során.

Erdogan a józan ész jelentőségét hangsúlyozta, majd aláhúzta: Törökország kész megtenni „a ráeső részt” annak érdekében, hogy a történtek a legrövidebb időn belül békében rendeződjenek.

Nem sokkal korábban a Kreml is tájékoztatást adott ki a telefonbeszélgetésről, melyben azt hangoztatták, hogy a török elnök „teljes támogatásáról” biztosította az orosz vezetést.

Minszk szerint a belső konfliktus „ajándék a Nyugat számára”

„Ajándék a Nyugat számára” minden olyan provokáció vagy belső konfliktus, amely az orosz katonai vagy politikai berkekben, az információs térben vagy a civil társadalmon belül bontakozik ki – írták a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács szombaton kiadott közleményében.

„Mindez katasztrófához vezethet” – fogalmaztak a minszki közleményben, és egyúttal felszólították a feleket, hogy hallják meg a „józan ész szavát”.

A BelTa fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Vlagyimir Putyin elnök szombat reggel telefonon konzultált Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, akit tájékoztatott az oroszországi helyzetről.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rendőrök és katonák a Moszkvába vezető utakon felállított ellenőrzőpontok egyikénél 2023. június 24-én
Forrás: MTI/AP

Az ukrán légierő objektumaira mért csapásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel hajtott végre csoportos csapást az ukrán légierő rádiófelderítő központjaira és légi eszközeire a Kirovohrad megyében lévő Kanatove, valamint a Dnyipro repülőterén az orosz hadsereg – közölte a szombati hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok a támadást sikeresnek minősítette. Azt mondta, hogy pénteken, válaszul a Herszon megye és a Krím közötti csongari közúti híd elleni csapásra, a Hmelnyickij megyei Sztarokosztjantyiniv településen az orosz haderő megsemmisített egy Storm Shadow manőverező repülőgépeket tároló raktárt.

A Konasenkov által ismertetett beszámoló értelmében az ukrán fegyveres erők a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében, illetve Donyeck körzetében sikertelenül próbálkoztak támadással. Ennek eredményeképpen az első frontszakaszon több mint 170 katonát, valamint egyebek között három harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, 12 páncélozott harcjárművet, egy francia gyártmányú CAESAR önjáró tüzérségi löveget és egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, a másodikon pedig több mint 245 katonát, és egyebek mellett egy páncélozott harcjárművet és két lőszerraktárt veszítettek.

Az érintkezési vonal többi pontján az orosz szóvivő szerint további több mint 170 ukrán katona esett el.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek szombaton a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Az Egyesült Államok kormánya konzultál szövetségeseivel

Az amerikai kormányzat követi és figyeli az oroszországi eseményeket – közölte a Fehér Ház szombaton a Kreml és a Wagner katonai magánvállalat vezetője között kirobbant konfliktusra reagálva.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adam Hodge elmondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről.

A Washington-i Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutat rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyinhoz lojális olyan vezetőit, mint Szergej Sojgu, védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök, az „helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát”.

Prigozsin: A Wagner összes harcosa hazafi, senki sem fogja feladni magát

Putyin felhívására reagálva Prigozsin azt hangoztatta, hogy a hazaárulás kérdésében az elnök erősen téved,

mert a Wagner összes harcosa hazafi, és senki sem fogja az elnök, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat  (FSZB) vagy bárki más kérésére feladni magát.

"Mert nem akarjuk, hogy az ország továbbra is korrupcióban, csalásban és bürokráciában éljen" - hangoztatta a zsoldoscsoport vezetője.

Jevgenyij Prigozsin a Wagner által megszállt orosz városban, a Don menti Rosztovban 2023. június 24-én
Forrás: TELEGRAM / @concordgroup_official / AFP

Putyin ígéretét, hogy felelősségre fogja vonatni a lázadókat, Prigozsin nem kommentálta.

Medvegyev: A széthúzás és az árulás egyetemes katasztrófához vezet

Kirill orosz pátriárka felszólította mindazokat, akik fegyvert fogtak a hittestvéreikre, hogy gondolják meg magukat. Hangsúlyozta, hogy a közös fenyegetettséggel szemben meg kell őrizni az egységet, meg kell haladni a sérelmeket és a személyes ambíciókat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornán azt írta, hogy

a széthúzás és az árulás nagy tragédiához, egy egyetemes katasztrófához vezet, de a hatalom ezt nem fogja megengedni, és az ellenséget le fogják győzni. Egységre és nyugalomra szólított fel egyebek között az orosz parlament két kamarájának elnöke és több regionális vezető.

A Putyin által bejelentett intézkedések támogatásáról tett bejelentést Gyenyisz Pusilin és Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától elcsatolt donyecki és luhanszki régió megbízott vezetője is.  

Putyin a nap folyamán telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel.

Ukrán elnök: Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált

Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált - reagált szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között.

A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetében az ukrán elnök azt írta: ez "totális gyengeség".

"Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat, és annál több problémát okoz magának később"

- írta az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetést folytat az irodájában
Forrás: Ukrán Elnöki Sajtószolgálat / AFP

Az oroszországi eseményekhez fűzött első reagálásában Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva megjegyezte, hogy "önmagát pusztítja el, aki a gonosz útját választja". Putyin szerinte "emberei százezreit küldi a háborúba, hogy végül elbarikádozza magát Moszkva térségében, hogy megvédje magát azoktól, akiket saját maga fegyverzett fel".

"Oroszország gyengesége nyilvánvaló. Totális gyengeség"

- vélte az ukrán elnök a közösségi portálokon közzétett üzenetében.

"Ugyanúgy nyilvánvaló, hogy Ukrajna képes megvédelmezni Európát az orosz gonosztól és káosztól"

- tette hozzá.

"Oroszország a propagandát használta gyengesége és kormánya ostobasága leplezésére. Most már akkora a káosz, hogy senki sem tud hazudni a kérdésben" - tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

A Vlagyimir Putyin beszédében az 1917. évi bolsevik forradalomra tett megjegyzésre utalva az ukrán elnök leszögezte: az Oroszországi Föderáció jelenlegi irányvonala kizárólag hasonló kilátásokhoz vezethet, mint a bolsevik forradalom.

"Megőrizzük az erőnket, az egységünket" - zárta üzenetét Volodimir Zelenszkij.

A csecsenek készen állnak leverni a lázadást

A csecsen sereg vezetője, Ramzan Kadirov hátba szúrásnak nevezte a Wagner-vezér Prigozsin puccskísérletét, majd hozzátette, hogy a háború nem a személyes sérelmek hangoztatására való. Ezzel utalt Prigozsin és az orosz védelmi minisztérium között régóta húzódó ellentétre.

Kadirov szerint ez lázadás, amire nincs mentség, teljes mértékben támogatja Vlagyimir Putyint.

A lázadást le kell verni, és ha ez kemény intézkedéseket igényel, akkor készen állunk – tette hozzá, közölve, hogy az irányítása alatt álló köztársaságból katonák és nemzeti gárdisták indultak a  konfliktusövezetekbe.

Razman Kadirov csecsen vezér
Fotó: Mikhail Metzel / Forrás: SPUTNIK/AFP

Berlin további légvédelmi járművekkel támogatja Kijevet

Németország további 45 Gepard típusú légvédelmi harckocsival támogatja Ukrajnát az év végéig - jelentette be egy lapinterjúban Christian Freuding, a német védelmi tárca Ukrajnai Szituációs Központjának vezetője.

Olaf Scholz német kancellár egy német önjáró Gepard légelhárító löveg előtt pózol az ukrán katonák kiképzési programján az Oldenburg melletti Putlosban 2022. augusztus 25-én
Fotó: POOL/AFP / Forrás: Axel Heimken

A Die Welt című konzervatív német lap vasárnapi kiadásában megjelenő beszélgetésben Freuding elmondja, hogy Ukrajna már 34 Gepardot kapott, a következő hetekben még 15-öt leszállítanak, további harmincat pedig az év végéig küldenek el Ukrajnának az Egyesült Államokkal közreműködve.

A dandártábornok szerint a légvédelem az ukrán védekezés és ellentámadás gyenge pontja, mert Kijevnek nincs elég légvédelmi eszköze. Kitért arra is, hogy a ma leszállított IRIS-T légvédelmi rakétarendszerek mellett Ukrajna idén még két ilyen rendszert átvehet, 2024-ben pedig további négy IRIS-T leszállítását tervezik. Freuding elmondta, hogy ezeknek a rendszereknek "szinte 100 százalékos" a találati arányuk.

Putyin egységre szólított fel a belső árulással szemben

Egységre szólított fel a belső árulással szemben és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadás résztvevőivel szemben szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök. Bejelentette, hogy Bejelentette, hogy

a fegyveres erők parancsot kaptak a lázadás szervezőinek "semlegesítésére" és hogy az árulás résztvevőit elkerülhetetlenül felelősségre fogják vonni.

Közölte, hogy Moszkvában, valamint a moszkvai és más régiókban terrorellenes intézkedéseket vezetnek be. Az elnök szerint határozott erőfeszítések történtek a Rosztov-na-Donuban kialakult "bonyolult" helyzet stabilizálására is, ahol a polgári és katonai hatóságok munkáját hatékonyan akadályozzák.

„Oroszország elnökeként és főparancsnokaként, Oroszország polgáraként mindent megteszek az ország védelmében, az alkotmányos rend, a polgárok életének, biztonságának és szabadságának védelmében”

- fogalmazott.

Felszólította azokat, akiket "megpróbálnak belerángatni" a lázadásba, hogy hozzák meg az egyetlen helyes döntést: ne vegyenek részt a bűnözői akciókban.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország ma nehéz harcot vív a jövőjéért, amely egységet, konszolidációt és felelősséget követel meg. A lázadást pedig az ország olyan hátbatámadásának nevezte, mint amilyen 1917-ben történt az első világháború idején, amikor a győzelmet "ellopták" Oroszországtól, az intrikák pedig a hadsereg megsemmisüléséhez és az állam széteséséhez, hatalmas területek elvesztéséhez és polgárháborúhoz vezetett.

Russian President Vladimir Putin addresses the nation
Vlagyimir Putyin a tévé képernyőjén
Fotó: Anadolu Agency via AFP / Forrás: Sefa Karacan

"Nem hagyjuk, hogy ez megismétlődjön. Meg fogjuk védeni mind népünket, mind államiságunkat minden fenyegetéssel szemben. Beleértve a belső árulást is" - mondta Putyin.

Az államfő Jevgenyij Prigozsinra, a Wagner katonai magánvállalat alapítójára utalva azt mondta, hogy "a túlzott becsvágy és az önérdek vezetett az áruláshoz" a csoport azon harcosai és parancsnokai ellen is, akik "felszabadították" Szoledart és Artyomovszkot (Bahmutot) és más településeket.

Az orosz védelmi minisztérium felhívást intézett a Wagner katonai magánvállalat fegyvereseihez, amelyben az állomáshelyükre való biztonságos visszavonulást ígért nekik, ha szakítanak Prigozsinnal.

"Felhívást intézünk a Wagner katonai magánvállalat rohamosztagainak harcosaihoz. Önöket megtévesztéssel vonták be Prigozsin bűnös kalandjába és fegyveres lázadásban való részvételébe. Sok bajtársuk több egységből már felismerte tévedését, és segítséget kérnek, hogy biztonságban visszatérhessenek állandó állomáshelyükre. Ezt a segítséget a részünkről már megadtunk minden harcosnak és parancsnoknak, aki ezt kérte"

- közölte a katonai hivatal.

A Wagner-harcosokat felszólították, hogy legyenek belátóak és mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a védelmi minisztérium képviselőivel vagy a rendvédelmi szervekkel.

Többen meghaltak a Kijevet ért orosz légicsapásokban

Az orosz erők több mint húsz rakétát lőttek ki Kijevre szombat hajnalban, aminek következtében hárman meghaltak és legalább tizenegyen megsebesültek.

Az ukrán fővárost júniusban már nyolcadszor érte orosz rakétatámadás.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője azt mondta, hogy a légvédelem több mint húsz rakétát lőtt le a főváros környékén, de egy lehulló törmelék Kijevben eltalált egy sokemeletes épületet, ahol három emeleten tűz ütött ki.

Overnight Attack On Kyiv
A bombázások elől menedéket kereső emberek egy kijevi társasház pincéjében
Fotó: NurPhoto via AFP / Forrás: Dominika Zarzycka

A délkelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyét is orosz támadás érte hajnalban, aminek a következtében nyolcan megsebesültek, a térség fővárosában, Dnyipróban az orosz rakéták több lakóépületet eltaláltak.

Az orosz hadsereg három rakétát indított Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa felé, egyikük egy gázvezetéket talált el, tűz ütött ki, de áldozata nincs az esetnek.  

Az ukrán légierő beszámolója szerint az orosz erők összesen 51 rakétát és két drónt lőttek ki Ukrajnára, amiből 41 rakétát és mind a két drónt megsemmisítettek.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes tárgyalt Prigozsinnal

Találkozott Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner katonai magánvállalat vezetőjével Junusz-Bek Jevkurov vezérezredes, az orosz védelmi miniszterhelyettes és Vlagyimir Alekszejev, a vezérkar főcsoportfőnökségének első helyettes vezetője Don menti Rosztov városban - közölte a Kommerszant című lap a Wagner egyik Telegram-csatornáján megjelent videofelvételre hivatkozva.

A felvételen Prigozsin azt hangoztatta, hogy mindaddig blokkolja a várost, amíg a magánhadserege meg nem kapja Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert. Válaszul Jevkurov azt mondta, hogy "három napig ünnep lesz" Kijevben.

Később Prigozsin közzétett egy másik videót is, amelyben azt állította, a Wagner fegyveresei ellenőrzésük alatt tartják Don menti Rosztov katonai létesítményeit, köztük a repülőteret is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az emberei blokkolják ugyan a létesítményeket, de nem zavarják a munkájukat. Azt is elmondta, hogy bár az ő csapata ellenőrzi a parancsnokságot, de ez nem befolyásolta annak működését: "Egyetlen tisztet sem vontak el a munkájától".

A Wagner harci járművei a Don menti Rosztov utcáin:

Szombatra virradó éjjel Prigozsin azzal vádolta meg a védelmi minisztériumot, hogy a Wagner táborai elleni támadást rendelt el, és állította, hogy harcosai bevonultak az oroszországi városba. A Kommerszant tudósítója a hovatartozásukat jelölő jelzéseket nem viselő katonákat és páncélozott járműveket látott az utcán, akik nem mutattak agresszív magatartást, valamint katonai rendészeket is látni. A közösségi oldalakon számos fotó jelent meg, amelyen állítólag a Wagner fegyveresei láthatók.

A védelmi minisztérium "információs provokációnak" nevezi Prigozsin vádjait és közölte, hogy a történtek nyomán az ukrán hadsereg támadásra készül Bahmutnál. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított Prigozsin ellen katonai lázadás kísérlete címén, és felszólította a csoportjának tagjait, hogy vegyék őrizetbe az alapítót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök hamarosan bejelentést tesz. Mint mondta, az államfő folyamatos tájékoztatást kap a helyzettől a hatóságoktól.

Így vélekednek a szakértők a Wagner puccskísérletéről

„Ez így, akármit is mond Prigozsin, egy az orosz állam így Putyin elleni direkt támadásnak tűnik. A papírforma szerint nem nyerhet, de ki tudja mekkora támogatása van a hadseregben” – írja a közösségi oldalán Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. A Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője szerint

a fronton lévő orosz erőknek biztosan nem tesznek jót a fejlemények, és ha az ukránok a következő napokban a még sértetlen dandárjaikat okosan be tudják vetni, meg is ingathatják az eddig szilárd orosz védelmet.

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője úgy véli, Prigozsin akciója katonai puccskísérlet, amelyből még bármi, akár polgárháború is lehet.

A Magyar Nemzet teljes összeállítását IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

Végletekig nőtt a feszültség Prigozsin és az orosz hadsereg között

Jevgenyij Prigozsin Telegram csatornáján pénteken azt állította, hogy egységeit állítólag az oroz hadsereg megtámadta, lőtte, és ezért az ország katonai vezetését okolta és bejelentette, hogy "25 ezer embere megy tisztázni a dolgot". A kijelentés után az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított fegyveres lázadásra való felbujtás alapján. A védelmi minisztérium hamis információnak nevezte a Wagnert ért állítólagos csapást. Az FSZB  Közkapcsolati Központja (DSP) felszólította a katonai magáncég harcosait, hogy ne kövessék Prigozsin parancsait, és vegyék őrizetbe.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője a kelet-ukrajnai front közelében
Forrás: HANDOUT / TELEGRAM/ @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a Prigozsin körül kialakult helyzetről, és "megteszik a szükséges intézkedéseket". Peszkov szerint az illetékes minisztériumok és hatóságok folyamatosan tájékoztatják az orosz elnököt azokról a lépésekről, amelyeket Vlagyimir Putyin utasítására egy fegyveres lázadási kísérlettel kapcsolatban hoznak.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) társadalmi kapcsolatokért felelős központja felszólította a Wagner-harcosokat arra, hogy ne kövessék  Prigozsin parancsait, és vegyék őrizetbe.

Wagner-harckocsik a Don menti Rosztov belvárosában:

Szergej Szurovikin, az Ukrajna területén harcoló orosz csapatok közös csoportjának parancsnok-helyettese pedig felszólította a Wagnert, hogy az orosz elnök parancsának engedelmeskedjen.

Időközben Prigozsin bejelentette, hogy "végigviszi" az orosz katonai vezetés megdöntését, és hogy Wagner-harcosai átlépték a határt Ukrajnából Oroszországba és blokád alá veszi a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre fekvő Don menti Rosztovot, a város katonai létesítményeit pedig már el is foglalta.

A rosztovi régió kormányzója, Vaszilij Golubev azt javasolta a Don menti Rosztov lakosainak, hogy ne hagyják el otthonaikat, másoknak pedig azt, hogy ne utazzanak a városba. Mindenkit biztosított arról, hogy a rendvédelmi szervek mindent megtesznek az állampolgárok biztonsága érdekében. Eközben a városi hatóságok töröltek minden hétvégi nyilvános rendezvényt.

Adam Hodge, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője bejelentette, hogy a Fehér Ház "követi a helyzetet" Oroszországban, és hogy Joe Biden elnököt tájékoztatták a fejleményekről. Adam Hodge hozzátette: "Követjük a helyzetet, és a fejlemények kapcsán konzultálunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel."

Jevgenyij Prigozsin pénteki fenyegető kijelentéseire csaknem 3 százalékkal gyengült az orosz tőzsdemutató. Különösen az energiaipari és a banki papírok árfolyama esett.

Ukrajna szerint a NATO-csúcson minden eldőlhet

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt várja, hogy Kijev egyértelmű jelzést és menetrendet kap a NATO-tagsághoz, amikor a szövetség jövő hónapban Vilniusban tart csúcstalálkozót.

Volodimir Zelenszkij korábban keményen szorgalmazta Ukrajna NATO-tagságát, de azt is kijelentette, elismeri, hogy lehetetlen lenne csatlakozni, amíg tart a háború.

Kijev szövetségesei megosztottak abban, hogy Ukrajnának milyen gyorsan kellene csatlakoznia, és egyes nyugati kormányok óvakodnak minden olyan lépéstől, amely közelebb viheti a szövetséget az Oroszországgal folytatott háborúhoz.

Az ellentámadás ütemezéséről beszélt egy ukrán parancsnok

Ukrajna jelezte, hogy Oroszország elleni ellentámadásának fő lökése még várat magára, néhány csapatot még nem telepítettek be, és az eddigi hadművelet célja a "csatatér felállítása" volt.

Kijev azt állítja, hogy a 16 hónappal ezelőtti orosz invázió óta a legambiciózusabb támadás korai szakaszában foglalt vissza nyolc falut, de Volodimir Zelenszkij elnök a héten azt mondta, hogy a nyereség "lassabb volt a kívántnál".

Az ukrán előrenyomulás ütemével foglalkozva három magas rangú tisztviselő küldte eddig a legvilágosabb jelzést, hogy az ellentámadás fő része még nem kezdődött el.

"Azt akarom mondani, hogy a fő erőnk még nem vett részt a harcokban, és most kutatunk, kutatjuk a gyenge helyeket az ellenséges védelemben. Még minden előttünk áll" - idézte a Guardian Olekszandr Szirszkijt, az ukrán szárazföldi erők parancsnokát.

Kiderült, hogy miért lassú az ellentámadás

Philip Ingram, egy volt brit hírszerző tiszt értékelte a Sky Newsnak az orosz-ukrán háború aktuális helyzetét, és azt mondta, arra számít, hogy az ukrán ellentámadási hadművelet szándékosan lassú, elhúzódó lesz.

A Kreml vádat emelt a Wagner főnöke ellen

Oroszország fegyveres lázadás miatt büntetőeljárást indított a Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin ellen, aki korábban azzal vádolta az ország védelmi minisztériumát, hogy célba vette csapatait és rakétacsapást rendelt el a Wagner ukrajnai táboraira.

Arra figyelmeztetett, hogy csapatai Szergej Sojgu védelmi miniszter megbüntetésére indulnak – és felszólította a hadsereget, hogy ne tanúsítsanak ellenállást. "Ez nem fegyveres lázadás, hanem az igazságosság menete" - mondta Prigozsin.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 23-án az ukrán–magyar határszakaszon 7982 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6640 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 100 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában