Ország-világ

2021.09.22. 15:27

Újra hozzájuthatnak kiskorúak pubertásblokkolókhoz Nagy-Britanniában

A brit fellebbviteli bíróság döntése értelmében mostantól a kiskorú állampolgárok újra hozzájuthatnak a nemváltáshoz szükséges gyógyszerekhez, annak ellenére, hogy számos botrány robbant ki az elmúlt években amiatt, hogy fiatalok túl könnyen jutottak hozzá efféle készítményekhez. Sok fiatal később ugyanis megbánta, hogy meg akarta változtatni a nemét, a pubertásblokkoló- és hormonkezelések azonban visszafordíthatatlan változásokat okoztak a testükben.

A brit fellebbviteli bíróság ítélete szerint az orvosok meg tudják ítélni, hogy a 16 éven aluli pácienseiknek szüksége van-e pubertásgátló gyógyszerek használatára, így a kiskorúak újra hozzájuthatnak a ezekhez a készítményekhez – írja a V4NA hírügynökség.

A mostani döntéssel a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte azt a 2020-as ítéletet, amely szerint a 16 éven aluliak nem eléggé tájékozottak ahhoz, hogy a kizárólagos beleegyezésükkel el lehessen kezdeni a pubertást késleltető kezelést.

A pubertásblokkolók olyan gyógyszerek, amelyeket a pubertás késleltetésére használnak, egészen addig, amíg a kezelt személy el nem tudja dönteni, hogy milyen identitású valójában. Legtöbbször nemi diszfóriában szereplő gyermekeknek írnak fel ilyen típusú gyógyszereket.

A korábbi döntés azután született, hogy egy fiatal nő, Keira Bell beperelte az egyik legismertebb angliai nemváltó klinikát, a Tavistock and Portman NHS Trustot, amiért szerinte ott felelőtlenül adtak neki pubertásblokkoló gyógyszereket, amikor még csak 16 éves volt, és elmondása szerint senki nem figyelmeztette őt a következményekre.

A fellebbviteli bíróság legújabb döntését üdvözölte a Tavistock klinika, szerintük “az ítélet megerősítette a korábban megállapított jogi elveket, amelyek tiszteletben tartják a klinikusok azon képességét, hogy átgondoltan vesznek részt a betegek ellátásáról és jövőjükről szóló döntések meghozatalában. A továbbiakban az orvosok és nem a bírók dönthetnek majd arról, hogy a 16 éven aluliak hozzájuthatnak-e pubertásblokkoló orvosi kezelésekhez, ami időt ad a fiataloknak, hogy mérlegeljék a lehetőségeiket, és nyugodtan folytathassák a nemi identitásuk feltárását, mielőtt döntést hoznak” – mondta a szervezet szóvivője.

A döntés értelmében mostantól a családokkal együttműködő orvosok és maguk a gyerekek dönthetnek majd arról, hogy a kezelendő személy valóban tudatában van-e a gyógyszeres kezelés következményeinek, ami megváltoztatja az életét. A bíróságnak csak abban az esetben lehet döntéshozatali jogköre, hogyha a felek nem tudnak megegyezni a kezelést illetően.

A bíróság döntésével azonban sokan nem értenek egyet, köztük Keira Bell sem.

Keira, aki a pubertásblokkolók mellett férfi hormonokat is kapott és átesett egy mellműtéten is, hogy férfiként éljen, többször elmondta, hogy

úgy érzi, hogy a kezelések megkezdése előtt nem kötelezték elég vizsgálatra és terápiára.

Keira kiállásával reméli, hogy fel tudja hívni a figyelmet “a gyermekeket bántalmazó orvostudomány sötét zugaira”.

“Nyilvánvalóan csalódtam a bíróság mai ítéletében, különösen abban, hogy nem értették meg azt a jelentős veszélyt, aminek a gyermekek ki vannak téve az erős kísérleti gyógyszerek beadásának következtében”.

Keira Bell problémája ráadásul nem egyedi, és az angliai nemváltó klinika több botrányba is keveredett, amiért könnyedén adnak kisgyerekeknek hormonkezeléseket. Ez, ahogy Keira esetéből is látható,

azért is veszélyes, mert ők pont a fiatal koruk miatt nem tudják felmérni a következményeket, így később sokan megbánják a döntésüket a nemváltással kapcsolatban. Mire azonban erre rájönnek, már késő lehet, hiszen a következmények már megmásíthatatlanul jelen vannak az életükben, akárcsak Keira esetében.

Novemberben pontosan az ilyen fiatalok tömörítésére jött létre a Detransition Advocacy Network, amely azokat az embereket kívánja támogatni, akik vissza akarnak változni az eredeti nemükbe, vagy csak szimplán abba akarják hagyni a nemváltoztatást. A szervezet többek között információt ad arról, milyen hatása lehet, ha abbahagyják a hormonkezelést, és szakértőt is bevonnak, aki tanácsot ad az érintetteknek.

A Detransition Advocacy Network alapítója, Charlie Evans szintén nemváltoztatáson esett át, mielőtt elfogadta volna eredeti, biológiai nemét. Evans nőnek született, tíz éven keresztül azonban férfiként élt, csak ezután tudta elfogadni női mivoltát – így pedig különösen átérzi azok helyzetét, akik vissza akarják változtatni a nemüket a beavatkozások után. Charlie elmondta, ő már nagyon sok olyan fiatallal beszélt, akik megbánták a nemváltásukat, amitől nem is érzik jobban magukat. Szerinte ráadásul a legtöbb szóban forgó személy fiatal, leszbikus nő, a lehetőségeikkel pedig nincsenek is tisztában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában