Járvány

2020.11.04. 09:16

Tízmilliárdokat áldoz a magyar kormány egészségipari vállalkozások támogatására

Járványidőszakban valósággal létkérdés, hogy a gyógyításhoz szükséges legfontosabb eszközöket magyar vállalkozások állítsák elő, ezért szán tízmilliárdokat a kormány az egészségipar megerősítésére.

Gion Gábor pénzügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az ezt szolgáló programra érkezett eddigi pályázatokban a legegyszerűbb eszközök mellett a legmodernebb robottechnológia is szerepelt.

A koronavírus-járvány kitörése miatt hirtelen óriási kereslet mutatkozott az országokban például lélegeztetőgép, orvosi maszk, gumikesztyű, fertőtlenítőszer iránt, és a pandémia megmutatta, hogy ezen a téren Magyarország eddig rendkívül kiszolgáltatott volt. A szükséges legfontosabb egészségügyi termékek csupán kevesebb, mint húsz százalékát állítják elő magyarországi cégek, másutt ez az arány hetven vagy nyolcvan százalék felett van – fejtette ki Gion Gábor. Ezért indította el a Pénzügyminisztérium – a kórházi adósságrendezésnél megkezdett munkát folytatva – az Egészségipari támogatási program elnevezésű pályázati rendszert. Hozzátette, hogy

az utóbbi hónapok eseményei alapján egyértelmű, milyen kockázatokkal jár, ha az egészségügyi termékeknél egy ország másokra van utalva.

„Itt nincs idő várni, például ha lélegeztetőgépre van szükség, az azonnal kell, egy percet sem lehet késlekedni, nemhogy heteket” – fogalmazott. Hozzátette: a kormány ezért különített el a nyáron ötvenmilliárd forintot az egészségipari cégek támogatására. A program túl van az első pályázati körön, annak nyomán 32 vállalkozás több mint harmincmilliárd forintos igényét fogadta be a tárca, a második pályázati körben beérkezett igények elbírálása pedig folyamatban van.

Elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozások részesülhetnek támogatásban, a lényeg, hogy a cég a hazai egészségipari gyártást erősítse, vagy ilyen megoldásokat fejlesszen ki.

A gumikesztyűtől a maszkon és a védőruhán át a fecskendőn és a vérnyomásmérőn keresztül egészen a lélegeztetőgépig és más bonyolult műszerig terjed az a lista, amire pénzt lehet nyerni az államtól. „Nemcsak az a cél, hogy rövidebb legyen a gyártási folyamat, hanem az is, hogy minél több résztevékenység idehaza történjen” – mondta az államtitkár, és példaként említette az alapanyag-, az alkatrész- vagy a csomagolóanyag-gyártást. Az eddigi pályázatokban a legegyszerűbb eszközök mellett a legmodernebb technológia is szerepelt: volt olyan pályázó, amelyik robotkarok, sőt az önálló robotok gyártásához igényelt támogatást – írta a lap.

„A lényeg, hogy az egészségügyi termékek gyártásában növekedjen a magyar részarány, enyhüljön hazánk kiszolgáltatottsága”

– hangsúlyozta Gion Gábor, aki úgy vélte, hogy ezek alapján mindenképpen megtérülő befektetés erre a célra áldozni az állam forrásaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában